Ufuk kavramı Türkçe’ye Arapçadan girmiştir. Düz arazide ya da denizde gökle yeryüzünün birleşmiş gibi göründüğü çember.
Akdeniz’in sonsuz ufuklarına bakan küçük tepe minimini bir çiçek ormanı gibiydi.
Ömer Seyfettin
‘Horizonte Öffnen” sloganıyla 3 Ekim 2023 tarihinde Federal BATI Almanya Devleti ile Doğu Almanya Cumhuriyeti’nin 33. yılı birleşme töreni yapıldı. Hamburg idare eden birinci Belediye Başkanı Dr. Peter Tschentscher davetine politika, ekonomi, dini, sivil kuruluşu temsilcileri, liderleri katıldı. 1300 davetli muhteşem bir kutlama töreni izledi, kamu hizmeti veren televizyon kanalları naklen yayınladı. Tüm eyaletlerde çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Müzikli ve diğer bale gösterilerinde ilk defa cildi koyu olan sanatçılar da vardı. Hatta erkek bir moderatör de koyu cildi, şahane Almancası ile etkinliğe yol gösterdi. BATI kavradı, artık küremizin çok renkli olduğunu kabul etmek zorunda kaldı. Yeter ki, göstermelik göz boyama olmasın ortadaki Türk ve Arap kökenlilerin esmer renkleri, varlıkları ihmâl edilmesin.
Okuduğum makalelerde, izlediğim yayın ve söyleşilerde, doğu Almanlara da göçmen kökenli insanlara gösterilen ayrımcılık, aşağılama gözleniyor.
Siyasette, sağlık gibi çeşitli sektörlerde üniversitelerde, resmi dairelerde yönetici, idareci rolünde hâlâ Doğu Alman oranı oldukça az. Orantılı olan tek alan yerel politikacılar, onlar da Doğu eyaletlerinde göreve seçilerek geldiler.
Bu nedenle ufkunu, görüşünü değişime aç, artık otuz yıl geçmiş, ama paylaşımda pastadan Doğu Almana eşit miktar verilsin.
Her alanda aynı işi yapan eşit maaş almıyor. Doğu Almanya kökenli elemanlar daha az maaş alıyor.
Komünist rejimde mal mülk sahibi olmak mümkün değildi. Doğu Almanya’da aileler yüksek tahsil yapan çocuklarına maddi yardım yapamıyorlar.
Batı Almanya kökenli öğrenciler daha rahat tahsillerini tamamlıyor. İyi üniversiteleri bitiriyor. Böylece liderlik konumu onlara açık oluyor. Maaşın yetmediği durumda mirasları destek veriyor.
Doğu’da emeklilerin çoğu yoksul durumda yaşıyor. Çocuk ve torunlarına maddi yardım veremiyorlar. Maaşları oldukça az.
Duvar yıkılınca dünyaya barış geleceğine inanılmıştı. Doğu Almanya vatandaşları sevinç gözyaşları döküyordu. Demir perde yıkılmıştı. Adeta hapis hayatı sona ermiş görünüyordu.
Batı Almanya’da kapitalist düzende yetişen, yaşayan para severlerin aklında kazanç, ticaret vardı. Treuhand kuruluşuna verilen emlâk, fabrika satışlarında Doğu Alman vatandaşların eli boş kaldı.
İki Almanya birleşmesi sosyal ve ruhsal anlamda anlaşılmalı. Hukuki anlamda Doğu Almanya Cumhuriyeti resmi antlaşmada Batı Federal Almanya’ya katıldı. Bunun anlamı kararı BATI verir, diğeri uymak zorundadır.
İkinci Dünya Paylaşım savaşında galip ülkeler izin vermişken, birleşme acele olsun istediler. Zamanın Başbakanı Dr. Helmut Kohl iki Almanya’yı birleştiren başbakan olarak tarihe geçmek istedi.
Acele işe şeytan karışır misali, bugün Doğu Batı ayrımı
Demokrasiye engel görülüyor. Sosyal, siyasal, kültürel ve diğer alanlarda daha alınacak çok yol olduğu için, kutlamalar buruk bir duygu ile gerçekleşiyor.
Doğu Alman kökenli vatandaşlar da göçmen kökenli Almanlar gibi medyada, siyasette, günlük yaşamda ön yargılarla karşılaşıyor. Doğu Almanlar hazıra kondu, demokrasiyi hâlâ öğrenemediler.
Batı, her şeyi iyi bilir, üstündür ilkesini, kendi soydaşları için de uygulamaktan vazgeçmelidir, yoksa birleşme sadece kâğıt üzerinde kalır.
Doğu Alman, bir Batı Alman icadı olmaktan çıkarılmalı. Dirk Oschmann
Yani BATI, kendini üstün görerek küreyi paylaşırken, varlığı kendisine aldıktan sonra, kalanı dağıtırken, iyilik yapar gibi görünmeyle gezegene barış gelmez. Hak, hukuk ve adalet eşit paylaşılırsa ancak o zaman insanlık huzura kavuşacaktır.
Der Osten eine westdeutsche Erfindung, Doğu Alman, bir Batı Alman icadıdır, kitabın yazarı Dirk Oschmann, Leipzig Üniversite’sinde Yeni Edebiyat dersi veren bir profesör.Kitabı okuyup bitirince, bu konuya ele almaya devam edeceğim.
Küremizin Doğu ve Güney’inde yaşayanlar, BATI’nın refah ve zenginliğini nasıl elde ettiğini iyi anlamalıdır.Doğu Almanya’da fabrika işçileri eşit maaş almak istemesinler. Yoksa tekstil fabrikası Bangladeş’e gider, zira orada işçi ucuz çalıştırılır.
Hiçbir doğruluk, gerçeklik yazmayla yok olmaz. Hegel
Söylenmeyen tüm doğruluk ve gerçekler sonunda zehirli olur. Nietzsche
Hoşça kalın!
Şu anda makalemin konusuyla ilgili okuduğum kitap:
Dirk Oschmann, Der Osten eine westdeutsche Erfindung,
Ullstein Buchverlage GmbH, 10. Auflage, Berlin, 2023
ISBN: 978-3-550-20234-6