-“İlk Meşale Taşıyıcıları MİLET OKULU” ETKİNLİĞİ-
Didim; Milet Okulu, Thales, Anaksimandros, Anaksimenes bize bir Dünya mirası olarak Evrensel bir kültürü hatırlatıyor… Didim’in hikâyesi de bu evrenselliğin içinde yer alıyor… Dünya Tarih felsefecileri, mitosların –efsanelerin, masalların, dinlerin, dinsel doğmaların etkisinden kurtularak; varlığın aslının ve esasının, varolanların kaynağının ne olduğunu özgür olarak sorgulamaya yönelik ilk düşünsel eylemin Thales’le birlikte Milet Okuluyla başladığını ve bunun adının da “felsefe” olduğunu kabul ederler…
Bu anlamda Didim sınırları içindeki Milet Okulu, Thales, Anaksimandros, Anaksimenes ve daha birçok filozof tarafından üretilen düşünsel- kültürel değerler evrensel anlamda tüm insanlığın ortak bir ürünüdür
Bu değerlere, sadece bir ulusun ürettikleri değerlermiş gibi bakmak ve sırt çevirmek doğru değildir… Kaldı ki Anadolu’muzda üretilen düşünsel ve kültürel dokulara yönelik araştırmalar devam ederken, Göbeklitepe araştırmalarında görüldüğü gibi; Anadolu’nun dolayısıyla insanlığın tarihi yeniden yazılacak gibidir de…
***
Didim Felsefe Gönüllüleri Topluluğu’nun; Didim ilçemize; bu topraklarda yaşamış Dünya insanı, Evrensel kültürün önemli bir temsilcisi olan Thales’in bir anıtının yapılması yönündeki istekleri Didim yönetimleri, Sivil Toplum Kuruluşları tarafından kabul görmüşken; bazı kesimler bu konuya dar bir çerçeveden bakarak; Thales’i bir ırka etiketleme yanlışlığına düşmektedirler…
Didim ilçemizde ve çevresinde felsefeye yönelik ilginin artması kadar doğal, güzel bir şey olamaz… Bu yönde Didim felsefecileri ve gönüllülerinden oluşun bir topluluk “Didim Felsefe Gönüllüleri Topluluğu” adıyla örgütlenme süreciyle birlikte çok önemli bir takım çalışmalara da başlamışlardır…
***
Şimdi gelelim, Didim Milet Amfi Tiyatro’da; düzenlenen çok güzel bir etkinliğe yönelik izlenimlerimize:
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türkiye Felsefe Kurumu, Söke Yavuz Selim Anadolu Lisesi, Söke Tarih Araştırmaları ve Kültür Değerlerini Koruma Derneği’nin ortak çalışmasıyla, “İlk Meşale Taşıyıcıları Milet Okulu” etkinliği düzenlendi.
Etkinliğe; Didim İlçe Kaymakamı Dr. Mustafa Yiğit, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, Söke Yavuz Selim Anadolu Lisesi idarecileri ve öğrencileri, Söke Tarih Araştırmaları ve Kültür Değerlerini Koruma Derneği yöneticileri ve üyeleri, Didim Felsefe Topluluğu üyeleri ve felsefe severler de katıldılar.
***
Program olarak çok zengin olan bu etkinliğe Didimli Felsefeciler olarak; katılım sağladık. Bu etkinliğin ve bu projenin yürütücülerinden kendisi de Söke Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi mezunu olan Siyaset bilimi ve kamu yönetimi dersleri veren Prof Dr. Fatma Neval Genç, Söke Tarih ve Kültür Değerlerini Koruma Derneği yönetiminde ve Söke Tarihi Dergisi Yayın yönetmeni Sorumlu yazı işleri müdürü İsmail Caner Genç’in etkinliğin başarıyla yürütülmesi yönünde büyük gayretlerini de ayrı bir yere koymak gerekiyor…
***
Etkinliğin ilk bölümü açılış niteliğinde tarihi Milet Amfi Tiyatroda gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Söke Yavuz Selim Anadolu Lisesi Okul Müdürü Cahit Başaran, “İnsanlık tarihi boyunca kendi hikâyesini kendi üretmiş, üretim biçimiyle ve ilişkileriyle ortaya koymuştur. İnsanlık üreterek var olabilmiş, güç kazanmış ve bilgi birikimini gelecek nesillere aktarmıştır. Her dönem kendine özgü gelişim araçlarıyla tarih sahnesinde yer alırken, birikimini gelecek nesillere aktarmıştır. Bizler bugün bu coğrafyada kurulan, tarihin ilk felsefe okulu olarak kabul edilen üstlendiği misyonla tarihi yapı taşları iz bırakan Milet felsefe okulu ve orada yetişen filozofları öğrencilerimize tanıtmak amacıyla böyle bir etkinlik yaptık.” dedi.
***
Etkinlik çok yönlü bir etkinlikti.
Tiyatro, müzik dinletisi, müze ve ören yerlerini gezi, resim sanatı, akademisyenlerin soru-cevaplı sunumları, öğle yemeği ve devamlı çay kahve ikramları…
Etkinliğe çok değerli akademisyenler konuşmacı olarak katıldılar: Çeşitli kaynaklardan yazılarını ilgi ve beğeniyle okuduğumuz akademisyenler; Prof Dr. Harun Tepe, Doç. Dr. Aysun Gür, Doç. Dr. Berfin Kart, Doç. Dr. İskender Özkan, Doç. Dr. Murat Çekilmez katılımcılara söyleşi tadında bir sunum gerçekleştirdiler. Özgür bir ortamda katılımcılar akademisyenlere sorularını yönelttiler…Akademisyenler de soruları katılımcıların anlayacağı dilde açık ve net olarak yanıtladılar…
Çok yararlandığımız bir katılım oldu. Prof. Dr. Harun Tepe Hocamızın Didim’de evi olması nedeniyle Didim’e sık sık gelmesinin bir şans olduğunu düşünüyorum. Didim’deki Felsefe çalışmalarının geleceği ve yönlendirilmesi açısından Harun Hocamız’dan yararlanmanın yolunu da bulmalıyız… Ayaküstü kısa konuşmamda da bu yönde olumlu bir izlenim de edindim…
***
“İlk Meşale Taşıyıcıları MİLET OKULU” ETKİNLİĞİ adıyla çok değerli akademisyenlerin, müzisyenlerin katılımıyla çok yararlandığımız bir etkinliği düzenleyen- organize eden Söke Tarih ve Kültür Değerlerini Koruma Derneği yönetiminden Prof Dr. Fatma Neval Genç ve İsmail Caner Genç’e çok teşekkür ediyorum. Aynı yöndeki bir etkinliği de hep beraber “Didim Apollon Tapınağında yapmayı umuyoruz…
Görüşmek üzere…