Elde ettikleri gücü ve kullandıkları yetkileri millete ait olan varlık ve kaynakları yağmalamak için kullanıyorlar. İşin ilginç yanı, ayıplı kazançlarını yurt dışına kaçırıyorlar. Yaptıkları aykırı şeyleri bildikleri için; en küçük bir normalleşme halinde, yargılanacaklarını ve tüm çaldıklarının ellerinden alınacağını tahmin ediyorlar. Bu nedenle darul-harp olarak değerlendirdikleri yapıdan elde ettikleri ganimetleri, daha güvenli limanlara taşıyorlar(!)Dolayısıyla ülke sürekli olarak kan kaybediyor. Sadece varlıkları ve zenginlik kaynaklarını yağmalamakla yetinmeyip, eğitimli ve yetenekli insanların ülkeyi terk etmesine neden oluyorlar(!) Diplomasızlar birkaç işte birden çalışırken; birkaç diploması olan, yüksek lisans yapan, doktorası olan insanlar iş bulamıyor! Hal böyle olunca da ülkelerini terk ediyorlar!

“Tüy dikmek” diye bir deyim var. Bu deyimi hak eden yığınla olaya tanık oluyoruz. Aslında bu bir yüzsüzlük, arsızlık, kültürsüzlük örneğidir. Bu deyimin kaynağı Fransa’dır. Bizde ise buna karşılık gelen ve yaygın olarak kullanılan deyim; “Özrü kabahatinden büyük!” Bu deyim için tipik bir anlatı var. Padişah soytarısına der ki; “Öyle bir şey yap ki, özrün kabahatinden büyük olsun.”  Soytarı aradığı fırsatı padişahla merdiven çıkarken yakalar ve uygulamaya geçer. Padişah önde soytarı arkadadır. Soytarı padişahın poposunu avuçlar… Padişah küplere biner ve soytarısını haşlar. Padişahın azarlaması bitince soytarı der ki; hanım sultan sandım padişahım(!) Özrünün kabahatinden daha büyük olduğunu göstermiş olur. Ülkeyi soyup soğana çevirenler hakkını arayarak itiraz eden vatandaşları hainlikle, bozgunculukla, yalancılıkla suçlayabilirler yani, tüy dikerler(!)

Paylaşım, toplumsal sorunların temelinde yer alır. Şimdi adil paylaşımın olduğu bir toplumda nelerin olacağına bakalım:

-Demokratik bir yapı vardır.

-Bağımsız yargı ve hukukun üstünlüğüne saygı vardır.

-Kurumlar özerktir ve sorun çözme temelinde işlevlendirilmişlerdir.

-Eşitlik her konuda ve düzeyde gözetildiği için fırsat eşitliği sorunu yoktur.

-Eğitim demokratiktir, ülke sorunlarının çözümüne katkı yapmaktadır.

-Laiklik titizlikle korunmaktadır.

-Yaşamın her alanında liyakate gereken önem verilmektedir.

-Kontrolsüz fiyat artışları ve enflasyon olmaz.

-Asgari ücret, insan onuruna yaraşır bir yaşamı gerçekleyecek düzeydedir.

-Emeği ile geçinenlerin ücret artışları fiyat artışlarının üzerindedir.

-Sağlık adına, sağlıklı yaşamın tüm gerekleri yerine getirilmektedir.

-Yaşamın her alanında güvenlik tesis edilmiştir.

-Tüm bireylerin mal ve can güvenlikleri sağlanmıştır.

-Bağımsız bir ülkede tüm vatandaşlar huzur ve güven içinde yaşamaktadırlar.

-İşsizlik ve yoksulluk sorunu çözülmüştür.

-Herkes yasalar önünde eşittir ve hiçbir kesime ayrıcalık tanınmaz!

-Haksızlık, hukuksuzluk, yolsuzluk, hırsızlık, kayırmacılık sorunu yok edilmiştir.

Eğer bir ülkede adil paylaşım var ise, bu sorunlar aşılmıştır. Hayvanlar, bitkiler, hava, su ve doğa korunuyor demektir. Millete ait olan kaynakları bir avuç azınlık yağmalayamaz. Kıvançta ve tasa birlik bunu gerektirmektedir. Üretim, tüm çözümlerin temelinde yer alır; adil paylaşım ise, her koşulda bir olmazsa olmazdır!

-