Yazılı olarak kayda geçen olayları Tarih unutmaz. İsviçre’de doğup büyüyen futbolcu Merih Demiral’ın Türkiye Futbol Milli Takımı’nın Avusturya’ya karşı galip gelmesi sonunda, sevincini bozkurt işaretiyle göstermesi popülizm ve polemik tartışmalara sebep oldu.
Avusturya gibi sembolün yasak olduğu ülkelerde gençler işlerini kaybediyorlar. Yasak son çare olmalıdır. Bu yasakla amaca ulaşmak yerine gençleri daha çok aşırı sağa itecektir. İlk önce yapılacak iş, gençleri aydınlatmak olmalıdır.
Ruslarda Ayı, Fransızlarda Horoz, Almanlarda Kartal olduğu gibi, Kurt’ta Türk halklarında mistik bir semboldür. Bu selâmlama sembolü Türkiye’de üst derecede solcu politikacılar tarafından da tarihsel ve mitolojik kökleri olduğundan dolayı kullanılmıştır.
Diğer ülkelerle karşılaştırmada bir ayrıntıya dikkat etmek lâzım. Horoz ve Aslan sembolleri Fransa ve İngiltere Futbol Milli Takım oyuncularının formalarında resimle basılmıştı. Ama bozkurt işareti sembol olarak Türkiye değil, bir parti sahiplenmiştir. Şiddet olaylarının da bu partinin tamamına mal etmenin doğru olup olmadığını tarihçi ve siyasal bilim insanları analize etmelidir. 
Bu nedenle öncelikle, bu işareti her gösterenin aşırı sağcı olmadığı tespit edilmelidir. UEFA’nın Merih Demiral’a verdiği ceza çok acele, baskı altında alınmış bir karardır. Verilen bu ceza ile Türkiye cezalandırılmıştır. 
Sığınmacılar sorunuyla yalnız bırakılan Türkiye plastik çöp satın alırken, Avrupa’nın emniyeti ve ticaret işlevinde önemi olup, siyasi ve kültürel konularda yıllarca yok sayılan bir ülke durumunda bırakılmıştır. Almanya’da seçimlerde oy avcılığına alet edilen Türk toplumu, Avrupa Birliği seçimlerinde de Türkiye karşıtlığı ön plâna çıkarılmıştır.Alman Basın ve medyada Türkiye’de CHP’nin gösterdiği başarı anılmaz, söylenmez, yazılmaz. Türkiye turizm ve kültürel konular söz konusu olunca yok sayılır, ama negatif olaylarda, haberlerde defalarca tekrarlanır.
Türkiye futbol karşılaşmasında bir grup maçının kamu hizmeti veren TV kanallarında gösterilmeme skandalı, bozkurt sembolü tartışmasıyla kapatılmaya çalışılmıştır. Sosyal medyada bozkurt sembolünün mitolojik tarihini duymaya, okumaya tahammül edemeyen bazı Türkiye kökenli kullanıcılar yıllarca Alman basın ve medyasından daha etkili Türkiye imajına zarar vermişlerdir.PKK sembollerinin Almanya’da yasaklanması, Türkiye önerdiği ve defalarca uyardığı halde yıllar sonra Almanya’da kabul gördü.Nevruz kutlamalarını PKK sempatizanları yıllarca politik amaçları için alet ettiler. 
Türkiye, diğer Asya ülkeleri ve Balkan ülkeleri tekrar kutlamaya başladı, doğanın Baharda uyanmasını hatırlatan bu bayram sonunda anlamı yerini buldu.
O halde Tarih’te unutulan güzel olay ve sembolleri tekrar hatırlatmak, bugün elimizde olan sembol ve kutlamalara sahip çıkılmasını sağlar.                  
Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunda bozkurt resmiyle posta pulu (1926) ve kâğıt paralar basılmış. Yılmaz Özdil’in hatırlattığı gibi Nazım Hikmet bir şiirinde Mustafa Kemal Atatürk’ü kurda benzetiyor. 1940 yılından sonra bir parti veya bir grubun şiddet amaçla kullanmasına izin verilmiş.
Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk posta pulu ve kâğıt parada kurt sembolünü kullandı. El ile gösterilen bozkurt işareti Alparslan Türkeş ile başladı ve MHP’nin sembolü olarak kullanıldı.Şiddete alet edilmiş bozkurt sembolü demokrat düşünceli partiler ve insanlar koruyamamıştır. Türkiye tartışmaya devam eder mi bilmiyorum. Fakat Almanya’da yasak edilir. Bu nedenle gençler, bilhassa anlamını bilmeden kullanan gençler uyarılmalıdır.
Avrupa Futbol Şampiyonası savaş, silahlanma, doğa felâket haberleriyle bunalan gençliğe, ülkeye, kıtaya soluk aldırmıştır ve başarılı olmuştur. 
Almanya Dünyada misafirperver, açık atmosferde, çok farklı kültürden ve milletlerden insanlarla birlikte barış içinde kutlandığını göstermiştir.
Bence bu turnuva muhteşemdi. Kaybeden milyonlarca taraftarların birlikte üzülmesi, kazanınca milyonlarca insan coşku ve sevincini kelimelerle anlatmak kolay değildir. Yetişkin insanların içinde kalan sevinç duyguları, çocuksu gösterilere çok önemli bir fırsat oldu. Gezegenimizde gücü duygusuz robotlar almadan, duygusal davranışlar görülmelidir.Kuzey ülkelerde insanlar kafayla düşünür, Güney ülkelerde kalp ile. Türk taraftarların kutlaması çok sesli ve çok renkli, düğün havasında geçti. Bu duygu selini kavramayan Alman emniyet güçleri alarm şeklinde koruma önlemleri aldı. Halbuki gençlik sevinme özlemi biriktirmişti.
Bir TV yayında CDU Milletvekili Serap Güler, İç İşleri Bakanı Nancy Faeser’in bozkurt selâmının yasaklanması için geç reaksiyon gösterdiğini söylemişti. SPD Milletvekili Macit Karaahmetoğlu bu işaret, sembol son üç yılda ortaya çıkmadı. 
CDU 16 yıl iktidarda iken konuyu tartışmalıydı, diyor. Sanki yeni ortaya çıkmış gibi davranmak yanlıştır, gerçeği anlatamaz.
Merih Demiral bu işaretiyle Alman medya ve basının bahaneyle Türk ve Türkiye karşıtlığı popülizm ve polemik tartışmalara yağ sürmüştür.
Avrupa’da Türk ve Türkiye düşmanlığı iyi analize edilmelidir. Ön yargılar ve genelleştirme, genç nesillerin okulda kötü not almasına sebep oluyor. İş ve ev bulmada zorluk çekiyorlar. Türkiye’den Avrupa’ya gelmek isteyen veya zorunda olan üniversite öğrencileri, işverenler, akrabalar vize alamıyorlar.Futboldan anlayan uzmanların yorumlarına göre Türkiye Milli Futbol Takımı çok iyi bir oyun sergilemiştir. Futbol tarihine kayıt edilmiştir, unutulmayacaktır. Yan hakem biri büyük olmak üzere üç hata yapmasaydı Türkiye kazanacaktı, diyenler çoğunlukta. Ama onlar, takım gönüllerde kazandılar, aslanlar gibi mücadele ettiler. Şimdilik aslan benzetmesi yasak edilmedi. Tribün kültürü geliştirmeli, Avrupa Türk gençleri dağ başını duman almış ve İzmir Marşını öğrenmeli. Maç kaybedilse bile memleketim şarkısı söylenmeli. Türk Futbol Milli Takımı Avusturya’ya karşı galip gelince onları sahada uğurladıktan sonra, sevinçlerini taraftarlarla paylaşmıştır. Bu insanca davranış basın ve medyanın gözünden kaçmıştır. Bazı futbolcuların Avrupa ülkelerinde doğup büyüdüğü ve spor öğrenimi yaptığı görülüyor. Demek ki, yalnız Türkiye’den kaliteli eleman Avrupa’ya gelmiyor. Avrupa’dan Türkiye’ye gidenler de var.
Alman Türk dostluğunu bireyler ve sivil kuruluş örgütleri sağlar. Ülkeler arası dostluğa fazla güvenilmez, çünkü devletler arasında çıkarlar önemlidir.
Dünya’da hata yapmayan tek bir insan vardır, o da hiçbir şey yapmayandır. Bu nedenle Merih Demiral’a Türkiye’de fazla yüklenmemeli, ona sahip çıkmalıdır. Almanya’da uyarı almalıydı, Avrupa’da geleceğini karartması gence verilen ceza olarak kalmalıydı. 
Alman basın ve medyası Türkiye karşıtı alevi ve kürt organize başkanlarının fikrine başvurmuştur. Almanya Türk Toplumuyla, Türkiye Alevi ve Kürt azınlık gruplarıyla barışık önlemler almalıdır.Hayvanseverler ve dil bilimcileri hayvan onuruna, varlığına saygı duymayı anımsatmalı. Hayvan sembollerinin şiddet ve kötü amaçla kullanılmasına izin vermemelidir. Küfür amaçlı ifadeler sözlükten çıkarılmalıdır.Berlin Ayı Ankara Geyik sembolüne iyi sahip çıkmalıdır. Tarih unutmaz, semboller olayların hafızada kalmasına yardımcı olur, kirletilmemeli.

Hoşça kalın!

Bu konuda okuduğum haber:
Macit Karaahmetoğlu, “Türk-Alman Dostluğudur”, 09.07.2024,
www.ha-ber.com

Wikipedia: Graue Wölfe, Ergenekon-Legende

Spor/Futbol hakkında makaleler: 
Cumhuriyet Gazetesi
 Dinlediğim video: Yılmaz Özdil

Not: Posta pulları:
1926, 10 Para (gri), 20 Para (portakal sarısı) ve 1 Grouch (pembe) (Michel Nrn. 843,844,845) [yazı: arapça ve lâtince] Kâğıt para için internete bkz.