25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Didim Belediyesi’nin ilk kadın Belediye Başkanı (CEMR) Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı Protokolü imzaladıklarını büyük bir şovla duyurdu. Gören duyan da bu protokolü kendileri hazırlamış sanır.
Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi'nin (CEMR) Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı Protokolü imza töreninde konuşan Didim Belediye Başkan “Bugün 25 Kasım. Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, kadınlara yönelik her türlü şiddetin son bulması için farkındalığı artırmak ve bu mücadelede bir arada olduğumuzu göstermek adına önemli bir gündür. Şiddetsiz bir dünya, eşitlik ve adaletle inşa edilir. Kadınların yaşam haklarını ellerinden alan her türlü şiddeti reddediyor; toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Bugün burada, toplumsal
cinsiyet eşitliği konusundaki kararlılığımızı daha somut bir adımla taçlandırmak üzere bir aradayız. Didim Belediyesi olarak, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi’nin (CEMR) Avrupa Yerel Yaşamda
Kadın-Erkek Eşitliği Şartı Protokolü’nü imzalıyoruz. Bu protokol, eşitliğin sadece bir hedef değil, aynı zamanda bir sorumluluk olduğunun göstergesidir.” Dedi.
Genellikle Chp’li belediyelerin imzaladığı bu protokol neleri kapsar, imzalayınca ne değişecek, nasıl bir süreç başlayacak araştırdım. Maalesef “HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK” Kanaatindeyim. Üstelik Kadına
Yönelik Şiddete Karşı mücadele gününde bir kadın belediye başkanının diğer pek çoğu gibi işi şova dökmesine, bu son derece hassas yaklaşımlar sergilenmesi gerek dönemde çok da öfkeliyim. Nasıl mı bu kanaate vardım sizlere de izah edeyim.
Avrupa'da yerel ve bölgesel düzeyde toplumun tüm kesimlerinin hizmetlerden eşit bir şekilde faydalanmaları amacıyla, 2006 yılında hem siyasi bir belge hem de pratik bir araç niteliğinde hazırlanan "Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı’nı geliştiren 8 alt başlık ve 30 maddeden oluşan bu protokolü inceledim. Öncelikle Avrupa’daki yerel yönetimler ve uygulamaları ile hatta vatandaşın sorumlulukları bile, bizden çok farklı.
1. Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Bağlılık
2. Eşit ve kapsayıcı Politikalar
3. Kadın-Erkek Temsilinde Eşitlik
4. Eşitlik için Finansman ve Kaynak Sağlanması
5. Eşit Ücret ve Fırsat Politikaları
6. Eğitim ve Farkındalık
7. Şiddet ve Tacizle Mücadele
8. Veri Toplama ve İlerleme Raporları gibi pek çok kıymetli detaya sahip bu özel protokolü imzalayan 77. Belediye olarak listeye girdi Didim Belediyesi.
PROTOKOLÜ KİM DENETLİYOR? NASIL DENETLENİYOR?
CEMR (Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi) bir sivil toplum kuruluşu olduğundan, doğrudan denetleyici bir mekanizmaya sahip değil. Ancak, üye yerel yönetimlerin ve bölgelerin taahhütlerini yerine getirip getiremediklerini takip etmek için belirli izleme ve değerlendirme süreçleri var. Protokole imza atan yerel yönetimler, uygulamalarını izlemek ve raporlamakla yükümlü. Protokolde taahhüt edilen hedeflere ulaşmak için yapılan faaliyetleri belgelemeleri ve sonuçlarını düzenli olarak paylaşmaları bekleniyor.
CEMR'nin denetim mekanizması da daha çok bir hesap verebilirlik ve şeffaflık modeli üzerinden işliyor. Yaptırımı olan bir ceza veya hukuki süreç bulunmamakla birlikte, raporlama, şeffaflık ve iyi uygulamaların paylaşılması gibi mekanizmalarla üye yönetimler teşvik ediliyor.
“Yerel düzeyde sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, yerel yönetimlerin bu protokol taahhütlerini yerine getirip getirmediğini değerlendirebilir ve geri bildirim sağlayabilir.” Diyor.
Bu protokolü sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar denetler diyor,
şeffaflık diyor, hesap verebilirlik diyor. Yaptırımı olan bir ceza veya hukuki süreç de yok diyor. Haliyle ben de içimden demek ki hiçbir şey değişmeyecek dedim. Baksanıza yapılan ucuz şovlar bile aynı.
Aynı hafta Didim Belediyesi’nin ilk kadın Belediye Başkanı döneminde ne olmuştu? 2013 yılında Didim’de kurulan ve 2017 yılından günümüze kadar Didim Belediyesi tarafından kadınlarla ve çocuklarla ilgili yararlı faaliyetleri gözetilerek, kendilerine bedelsiz tahsis edilen dernek binasında faaliyetlerini yürüten Didim Kibele Kadın Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin dernek binasına izinsiz girildi, derneğin
evrak dolabı kırılarak resmi dernek evrakları alındı.
Ev sahibi olsanız kiracınıza yapamazsınız bu müdahaleyi. Akla, mantığa kurumsallığa ve kadın dayanışmasına hiç yakışmayan bu çirkin tahliye sonrası kadın başkanın kamuoyu nezdinde kadın dayanışmasında aldığı puanlar ortadayken CEMR protokolünü daha imzalarken bile gereken şartlar oluşmamıştır.
İmzalanan protokoller karşılığını bulsun istiyoruz. CEMR protokolünün halka verdiği yetkiye dayanarak soruyorum. Didim Belediyesi şeffaflık ve de hesap verebilirlik kapsamında cevap vermelidir.
Didim Belediyesi'nde 25 yıldır engelli kadrosunda görev yapan 49 yaşındaki Nilüfer Altıner’in görev değişikliği döneminde kendi hayatına son vermesi sonucunda acı çeken yakınları ve çalışma arkadaşlarının sosyal medyadan yaptıkları acılı paylaşımlarla ilgili olarak neden okuduğunuz her sosyal medya paylaşımına dava açtınız?
Üstelik Didim Belediyesi yaptığı ilk paylaşımda o günlerde şaibeli ölüm kabul edilen duruma dair kamuoyunu yanıltarak “Mesai arkadaşımız Nilüfer Altıner’i elim bir kaza neticesinde kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz” diyerek kullandığı “elim bir kaza neticesi” ibaresini hala neden değiştirmemiştir.
Gerçekten kadına karşı şiddet ve tacizle mücadele konusunda samimi iseniz ancak Avrupa'da karşılık bulan imzalar değil Türkiye’de Didim’de karşılığı olan uygulamalar yapın lütfen. Var olan kadın dayanışmasını güçlendiren sivil toplum kuruluşları ve derneklerini güçlendirin. Hali hazırda faaliyet gösteren olan bağımsız bir kadın dayanışma derneğin faaliyetlerini sekteye uğratarak, süreçte hiç kimseyi muhatap almayarak, kamuoyuna cevap vermeyerek şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini yok sayarak ortaya samimiyet ve inandırıcılık koyamazsınız.
Ayrıca da çok iyi biliyoruz ki şu günlerde siyasi hesap ve çıkarlar gözeterek, kurmaya hazırlandığınız kadın derneğinin ya da kadın hareketinin şimdiden emin olduğumuz tek faaliyeti olacaktır. “Başkanı
alkışlamak.” Siz CEMR protokolüne uygun yaklaşımlar sergileyin biz sizi de alkışlarız başkan.