Kahramanmaraş depremlerinin ardından Aydın’daki Güzelhisar Öğrenci Yurdu’na yerleştirilen depremzede kadınlar, açılan örgü kursunda hem el emeğiyle hazırladıkları ürünlerini ilmek ilmek örüyor, hem de stres atıyor.

Kahramanmaraş Depremi’nin yaralarını sarmak için ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da vatandaşlar ve kurumlar seferber olurken, afet bölgelerinden gelen depremzede vatandaşlar da öğrenci yurtlarına yerleştirildi. İl genelinde bulunan depremzede vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak ve psikolojik destek sağlamak faaliyetlerini yürütün kurumlar da depremzede aileleri yalnız bırakmıyor. Gerçekleştirilen etkinliklerle çocuklar başta olmak üzere depremzedelere moral olunuyor. Bu çerçevede Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kültür faaliyetleriyle Efeler ilçesinde bulunan Güzelhisar Öğrenci Yurdu’nda örgü kursu açıldı. Depremzede kadınlara yönelik açılan kursta kadınlar hem moral buluyor hem de el emeği ile işledikleri ürünleri ilmek ilmek örüyor. Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Efeler Halk Eğitimi Merkezi işbirliği ile açılan kursa yoğun ilgi gösteren kadınlar, patikten yeleğe, liften örgü bebeğe kadar bir çok örgüyü yapmayı öğreniyor.

İngiliz gelin, aşkı için kariyerinden vazgeçip hayvancılık yapmaya başladı İngiliz gelin, aşkı için kariyerinden vazgeçip hayvancılık yapmaya başladı

“Zaman, burada bizim için güzel geçiyor”

Adıyaman’dan gelen ve kurs sayesinde bir nebze de olsa yaşadıklarını unuttuğunu ifade eden depremzede Elif İsot; “Zaman, burada bizim için güzel geçiyor. Bu projede emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum. Burada lif, patik yelek gibi ürünler örüyoruz. Burada birbirimize arkadaş, kardeş hatta yeri geldi anne yeri geldi abla olduk. Burada zaman geçirerek kafamızı dağıtıyoruz ve örgü örüp, yeni şeyler öğreniyoruz. En önemlisi ise burası yaşadığımız olayları bir nebze olsun bizlere unutturuyor” dedi.

“Bize terapi gibi oldu”

Kahramanmaraş’tan Aydın’a gelen ve açılan kursun kendilerine terapi gibi olduğunu ifade eden depremzede Hatice Dölen ise “ Zamanımın oldukça güzel geçiyor. Çocuklarımla ilgilendikten sonra buraya gelip arkadaşlarımızla örgü örüyoruz. Örgü örmeyi daha önceden biliyordum ama burada kendimi geliştiriyorum. Şimdilik lif ve patik ördüm. Burası bize terapi gibi oldu. Daha huzurlu hissetmemizi ve kafamızı dağıtmamızı sağladı” şeklinde konuştu.

“Bu zamanları birlikte aşacağız”

Depremzede kadınları deprem psikolojisinden uzaklaştırmak amacıyla kursun açıldığını ifade eden Efeler Halk Eğitimi Merkezi eğitmenlerinden Meryem Pak; “Kursiyerlerimizin hepsi depremzede kadınlarımız. Moral motivasyon anlamında onlara destek olmak için böyle bir etkinlik düzenlendi. Onlara yeni şeyler öğretmek ya da onları deprem psikolojisi ortamından uzaklaştırmak beni mutlu ediyor. Kursumuz açılalı 20 gün oldu ama yeni açılmasına rağmen kadınlarımız oldukça aktif ve çok güzel ürünler ortaya çıkarttılar. Kursumuzu günde 4,5 saat ve haftanın beş günü olacak şekilde yapıyoruz. Bazı kursiyerlerimiz bir günde bir lif örerken, bazıları üç günde örebiliyor. Ama genellikle bebek ürünleri örüyoruz. Kadınlar bebek ürünlerine daha çok ilgi gösteriyorlar. Kursumuzda da patik, lif, yelek gibi örülmesi biraz daha kolay olan ürünleri göstermeye ağırlık veriyoruz. Kursumuzun genel amacı ise depremzede kadınları deprem psikolojisinden uzak tutmak. Ayrıca buraya farklı illerden gelen kadınlarımız var. Yeni arkadaşlıklar oluşuyor ve sosyalleşiyorlar bu durum onlar için çok faydalı oldu. Ben de böyle bir duruma vesile olduğum için çok mutluyum. Umarım böyle devam eder. Büyük bir felaketten kurtulmuş olan insanlara yardım etmek çok güzel bir duygu. Bu zamanları birlikte aşacağımızı düşünüyorum. Umarım hepimiz için mutlu yarınlar olur” dedi.

Kaynak: iha