Almanya’da 27 Haziran 2024 tarihinden itibaren yeni Modern Vatandaşlık Yasası yürürlüğe girdi, uygulama başladı.
Dilin gücünü hatırlamada fayda görüyorum. Türkçe basın ve görsel medyada kullanılan çifte kavramını doğru bulmuyorum. Çünkü Almanya iki vatandaşlık vermiyor. Doğumuyla sahip olduğu vatandaşlıktan çıkmadan Alman vatandaşı alabilen 50’den fazla ülke vardı.
Sade Alman vatandaşı çifte ifadesiyle benim yok, onun neden olsun düşüncesiyle karşı koyuyor. Seçimlerde en fazla etkisi olan bu grup Almanlarda çifte kelimesi kıskançlık yaratıyor. Türkiye Avrupa Birliğine üye olsun mu, sorusuna anketlerde hayır diyen de bu grubu teşkil eden Almanlar.
Alışılmış ifade ve kavramları düzeltmek çok zor, baş parmak yukarıyı dünya yanlış öğrendi, bu yanlış kullanılmaya devam ediliyor.
Reform edilen bu kanunla ilgili basın ve medyanın bayram havası vermesi, duygularını baskı ve kontrol altına alınan ülkede ürküntü yaratıyor. Orta ve Kuzey Avrupa ülkeleri Akdeniz ülkelerin aşırı duygusal davranışlara muameleyi henüz öğrenemedi.
Avrupa Futbol maçlarında Türkiye’ye gösterilen sevgi seli Almanya’da karar mercilerini ürküttü. Bu nedenle olsa gerek Türkiye-Avusturya maçı kamu hizmeti veren ARD, ZDF hatta özel TV RTL’de bile yayınlanmıyor. Defalarca sordum, tekrar maliye uzmanlarına soruyorum. Türk toplumun ödediği iletişim ücretin toplamı ne kadardır?Esas konuma dönersem, Alman vatandaşı olmanın faydaları saymakla bitmez.
En önemli birinci madde ırkçılığın, göçmen düşmanlığının arttığı zamanda seçme ve seçilme hakkını kullanmak, ülkenin idaresine yön verebilir. Azınlık toplumun sayısı çoğaldıkça siyasal etkisi de fazla olur.Gençler meslek seçiminde, hatta branş seçiminde hür olurlar. Branş olarak Tarih dersini seçememiştim, çünkü o zaman henüz Alman vatandaşı değildim.Yalnız Avrupa Birliği ülkelerinde değil Dünya’da birçok ülkeye vizesiz seyahat etme imkânı var.
İş verenler ticaret alanlarını AB ülkelerinde genişletme fırsatlarını kullanabilirler.Üniversiteyi bitiren öğrenciler arzu ettiği, dilini öğrendiği ülkelerde serbest iş bulabilecekler. Yurt dışı seyahatlerinde hastalık, kaza gibi acil durumlarda devlet korumasında olunacak. Korona pandemi döneminde önce vatandaş olanlar Almanya’ya getirilmiştiBir insanın annesi ve babası olduğu gibi, Anavatan ve Babavatan’a ait olma duygusu insana huzur verir, sağlığına etki eder. Sağlığı yerinde ve huzurlu olan bir insanın hayatına mutluluk da sık sık uğrar.Sevgili okuyucularım, çevrenizde tanıdıklarınıza bir an evvel vatandaşlık yasasının verdiği hakları almaları için baş vurmalarını teşvik ediniz. Yasanın ayrıntılarını uzmanlar basın ve medyada açıklıyorlar.Askerlik konusu tam olarak anlaşılmalıdır. Türkiye çevresinde iki, Avrupa sınırına dayanan bir savaş var. Türkiye ve Almanya NATO ülkesi olduğu için iyi anlaşma olabilir.
Ülkelerin vatandaşını koruma konusunda ağırlığını koyması çok önemlidir. Buna bir örnek vermekle daha iyi anlaşılabilir.
1974 yılında Başbakan Dr. Helmut Kohl (CDU) hükümeti geri dönmeye teşvik adıyla bir miktar para teklif etmişti. Halbuki işçinin emekli sandığına ödediği ücretin toplamıydı. İş verenin ödediği miktar devlete kaldı, Türkiye’ye dönenler emekli haklarını kaybetti. Sonra çoğu pişman oldu.
Aynı yılda Yugoslavya hükümeti aynı teklifi kabul etmedi. Zamanın Başbakanı Josip Broz Tito ben işçimi sağlıklı, genç gönderdim, geriye ancak öyle kabul ederim, deyince Yugoslavya’dan Almanya’ya gelen işçilerden dönen olmadı.
Alman vatandaşlığını almak için Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda olanlar, yıllarca Türkiye’de Mavi Kart ile sorunlar yaşadı. Bu konuda da Yunanistan’ın uyguladığı bir model örnek olabilirdi. Yunanistan yurt içinde vatandaşını vatandaşlıktan çıkarmadı. Bu vatandaşlık yalnız yurt içinde Yunanistan’da geçerliydi. Hukuk uzmanları ayrıntıları anlatabilirdi.
O halde Türkiye’de vatandaşlık hakları kaybedilmemesi de çok önemli. Seçme hakkıyla orada da kararlarda bizzat etki edilebilir. Yurt dışı Türkler hakkında verilen kararda hata yapılmaz.Vatandaşlıkta aidiyet, kimliğin duygusal kazanımları ülkeler arasında dayanışma ve barışa katkı sağlayacaktır. 
Yeni reformla Almanya’ya 63 yıl önce gelen ilk nesle yazılı test uygulanmayacak. Bu kuralı hediye gibi abartmaya da gerek yok. İlk neslin çoğu artık bu dünyada yaşamıyor, geride kalan çoğu hasta. Bu kararda geç kalınmıştır.
Almanya gerçeği gördü, kazandık söylemleri abartılı ifadelerdir. Gerçeği gösteren ülkenin kaliteli eleman açığı, ihtiyacı, konuk işçi çocuk ve torunların yazdığı kitaplar ve iyi organize olan Türk Sivil Toplum Kuruluşların bıkmadan, sürekli yaptıkları basın açıklamaları sayesinde olmuştur.
Tarih geleceğe yol gösterir, hatalardan çıkarılan dersler yanlışların tekrarlanmamasını sağlar.
Sinema filmi çekilen Murat Kurnaz, beş yıl boyunca Guantanamo’da suçsuz olarak tutuklu kalmıştı. Her iki ülkede kurtarmadı, neticede zamanın Federal Almanya Cumhuriyeti Başbakanı bayan Dr. Angela Merkel kurtarıp Almanya’ya getirmişti (2006). Murat Türk vatandaşıydı, Alman vatandaşı değildi. Türkiye vatandaşını yurtdışında koruma görevini yapmadı.Almanya’nın şimdiki Başbakanı Olaf Scholz’un (SPD) sözleri tarihten ders çıkarıldığını gösteriyor:
“Ülkemizde başka ülkede doğan veya ailesi başka ülkeden gelen bu insanlar Almanca konuşuyor, burada çalışıyor ve öğrenim görüyorlar. Alman Milli Futbol Takımında oynayan göçmen çocukları bizim çocuklarımızdır, destekliyor ve birlikte heyecanlanıyoruz. Ülkeye, toplumsal birliğimize katkı sağlayanlara çağrımdır, lütfen vatandaşlık işlemi için başvurunuzu geciktirmeyin.”
Seyahat ederken değeriniz, kıymetiniz taşıdığınız pasaport ile ölçülüyor. Türk pasaportu ile Avrupa seyahati zorluk çıkarmaması arzu edilir. Bu Türkiye’de yaşayanların mutlu ve huzurlu olmasına bağlı. Türkiye’yi terk etmek isteyenler çoğaldıkça seyahat vizesi alma zor olacaktır.
Türk pasaportu ile Malezya’ya giden bir kameraman anlatmıştı;
Havaalanında Türkleri ayrı bir odaya alıp, hoş geldin çayı ikram edilmiş. Demek ki dost ülke kazanmalı.Bertolt Brecht (1898-1956) kimlik ve pasaport konusunu, sürgün deneyimi olanların kaderine bakarak şöyle yazmıştı:“Pasaport bir insanın en değerli, en asil parçasıdır. İnsanın dünyaya geldiği gibi, öyle kolayca meydana gelmiyor. Bir insan her yerde, en basit şekilde ve ilişkide, herhangi bir sebep gösterilmeden dünyaya gelebilir, ama bir pasaport ASLA. Bu nedenle pasaport iyi ise kabul görür, bir insan ne kadar iyi olursa olsun kabul görmeyebilir. İnsan, mekanik olarak sahip olduğu pasaportun taşıyıcısıdır, diyebiliriz.”

Hoşça kalın!

Not:
Vatandaşlık hak, hürriyetle birlikte insana sorumluluk ve görev yükler. Bu konuda bakınız: Makale, Vatandaş Olmak II, 24.06.2022, www.ha-ber.com 

Kaynaklar: 

Alıntı,
Bertolt Brecht, Grosse Kommentierte Berliner und Frankfurter Ausgabe, Prosa 3, Bd. XVIII, S. 197, Flüchtlingsgespräche, Aufbau-Verlag und Suhrkamp-Verlag, Berlin und Frankfurt a.M., 1995
Murat Kurnaz, Fünf Jahre Meines Lebens, ein Bericht aus Guantanamo, Rowohlt Verlag Berlin 2007,
ISBN 978-3-87134 589 0