Uy­gu­la­nan boy­ko­tun bı­rak­tı­ğı izler çok sıcak. İkti­dar ba­şa­rı­lı ol­ma­dı­ğı­nı, mu­ha­le­fet ise, ba­şa­rı­ya ulaş­tı­ğı­nı iddia edi­yor.
Boy­kot tü­ke­ti­me iliş­kin olun­ca tam an­la­mıy­la ki­şi­sel bir ka­ra­ra dö­nü­şü­yor. Bu ki­şi­sel ka­ra­rın gü­ven­ce­si ana­ya­sa­mız. Madde 25: "Her­kes, dü­şün­ce ve ka­na­at hür­ri­ye­ti­ne sa­hip­tir. Her ne sebep ve amaç­la olur­sa olsun kimse, dü­şün­ce ve ka­na­at­le­ri­ni açık­la­ma­ya zor­la­na­maz; dü­şün­ce ve ka­na­at­le­ri se­be­biy­le kı­na­na­maz ve suç­la­na­maz". Do­la­yı­sıy­la boy­kot temel hak­lar­dan olup, ifade öz­gür­lü­ğü kap­sa­mın­da de­ğer­len­di­ril­me­li­dir. Kişi ve ku­rum­la­rı doğ­ru­dan hedef al­ma­yan, şid­det ol­gu­sun­dan uzak beyan ve uy­gu­la­ma­lar, temel hak­lar kap­sa­mın­da de­ğer­len­di­ril­me­li­dir.
Boy­kot ko­nu­su­na iliş­kin ola­rak 04.05.2025 Ta­rih­li Kor­ku­suz Ga­ze­te­sin­de, İyi Parti Sam­sun Mil­let­ve­ki­li Erhan Usta’nın ko­nu­ya iliş­kin de­ğer­len­dir­me­si­ni say­gı­de­ğer okur­la­rım­la pay­laş­mak is­ti­yo­rum:
“Bir ül­ke­de ger­çek­ten milli eko­no­mi ko­ru­na­cak­sa önce yan­lış po­li­ti­ka ve uy­gu­la­ma­lar sor­gu­lan­ma­lı. Asıl za­ra­rı kim ve­ri­yor, Türk mil­le­ti bunu çok iyi bi­li­yor.” Dedi. Erhan Usta yap­tı­ğı açık­la­ma­da, “Ül­ke­yi ba­tı­ran kim? İşsiz­lik, yok­sul­luk, enf­las­yon, faiz, cari açık…Bun­la­rı az­dı­ran halk mı?” (….) “Dev­let ha­zi­ne­si­ni be­to­na gömen, üre­ti­mi bi­ti­rip ül­ke­yi it­ha­la­ta mah­kûm eden, do­lar­la borç­lan­dı­rıp kuru fır­la­tan, ‘Nas di­ye­rek dün­ya­nın en yük­sek fa­izi­ni öde­yen siz değil mi­si­niz? Boy­ko­tun eko­no­mi­ye zarar ver­di­ği­ni söy­le­yen­ler en büyük boy­ko­tu ya­pı­yor. Ta­rı­mı bi­tir­di­niz, sa­na­yi­yi dar­bo­ğa­za sok­tu­nuz, ya­ban­cı ser­ma­ye­yi ka­çır­dı­nız, kendi mil­le­ti­ni aç­lı­ğa sü­rük­le­yen, zen­gin­li­ği yan­da­şa, yok­sul­lu­ğu va­tan­da­şa reva gören bir yö­ne­tim­den daha büyük sa­bo­taj­cı ola­bi­lir mi? Hü­kü­met bir yan­dan tü­ke­tim kı­sıl­ma­lı yur­ti­çi ta­sar­ruf­lar ar­tı­rıl­ma­lı diye po­li­ti­ka or­ta­ya ko­yu­yor. Eko­no­mi­de bir gün har­ca­ma ol­ma­sın diye boy­kot ya­pan­lar ise ‘Vatan haini ilan edi­li­yor.” (FİGEN ÖZ­TÜRK- KOR­KU­SUZ)
Va­tan­daş­lar yasal ve ku­rum­sal gü­ven­ce­ler için­de ve şid­det­ten uzak bir eylem yap­tı­ğı zaman bunu si­ya­si­ler ken­di­le­rin­ce de­ğer­len­di­re­cek­ler­dir. Hiç kuş­ku­suz, her iki ke­sim­de kendi çı­kar­la­rı doğ­rul­tu­sun­da çı­kar­sa­ma­lar­da bu­lu­na­cak­lar­dır ki; bu de­ğer­len­dir­me­le­rin­de ha­ke­mi va­tan­daş­lar­dır. As­lın­da boy­kot ol­gu­su özün­de bir irade be­ya­nı­dır. Son be­lir­le­me­de ise ge­çer­li ol­ma­sı ge­re­ken va­tan­daş­la­rın (milli irade) be­lir­le­me­si­dir.
“Boy­ko­tun hu­ku­ki ta­nı­mı, ül­ke­den ül­ke­ye de­ğiş­mek­le bir­lik­te, ge­nel­lik­le ifade öz­gür­lü­ğü ve top­lum­sal bir ha­re­ket ola­rak de­ğer­len­di­ri­lir. Ancak, bu ey­le­min suç olup ol­ma­dı­ğı, boy­ko­tun nasıl or­ga­ni­ze edil­di­ği ve ama­cı­nın ne ol­du­ğu­na bağ­lı­dır. Tıpkı ÜLKEMİZ gibi bir­çok de­mok­ra­tik ül­ke­de, bi­rey­le­rin dü­şün­ce­le­ri­ni ifade etme hakkı, ana­ya­sal bir gü­ven­ce al­tı­na alın­mış­tır.
Boy­kot, bu kap­sam­da, bir ki­şi­nin ya da top­lu­lu­ğun, be­lir­li bir kişi, şir­ket ya da hü­kü­me­tin uy­gu­la­ma­la­rı­nı eleş­ti­re­bil­mek için baş­vu­ra­bi­le­ce­ği meşru bir pro­tes­to ara­cı­dır. Bu tür ey­lem­ler, ge­nel­lik­le ifade öz­gür­lü­ğü kap­sa­mın­da de­ğer­len­di­ri­lir.
Ör­ne­ğin, Av­ru­pa İnsan Hak­la­rı Söz­leş­me­si’nin 11. mad­de­si, top­lu­luk­lar ha­lin­de ör­güt­len­me ve ba­rış­çıl pro­tes­to etme hak­kı­nı gü­ven­ce al­tı­na al­mak­ta­dır. Bu bağ­lam­da, boy­kot­la­rın ifade öz­gür­lü­ğü çer­çe­ve­sin­de hu­ku­ki ola­rak ko­run­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Boy­kot­lar, çoğu zaman top­lum­sal bi­linç oluş­tur­ma­yı amaç­lar ve bu ne­den­le de­mok­ra­tik top­lum­lar­da hu­ku­ki bir ko­ru­ma bu­lur­lar.”(hptt://​ha­lil­ka­ane­mek­tar.​av.​tr/​boy­kot-suc-mu­dur/​)