Vali Canbolat, Eygi'nin ailesine taziye ziyaretinde bulundu Vali Canbolat, Eygi'nin ailesine taziye ziyaretinde bulundu

Taşburun Balıkçı Barınağında gerçekleşen açılışa Aydın Valisi Yakup Canbolat, Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Didim Garnizon Komutanı Albay Erkut Arslan, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, AK Parti Aydın Milletvekilleri Ömer Özmen ve Mustafa Savaş, Didim AK Parti İlçe Başkanı Sebahattin AKKUŞ,  Didim Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım, siyasi parti ve sivil toplum kurumları temsilcileri, balıkçılar ve Didim halkı katıldı. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Ramazan Özkaya gerçekleştirdi. 

64D00973 9F62 47De A970 B4D70B0B3279
Balık sezonu hakkında konuşan Özkaya, “Görevimiz gelecek nesillerin balıkçılıktan uzaklaşmaması, genç nesillerin balıkçılık sektörünün içinde kalmasıdır. Bunun içinde sürdürülebilir avcılık yapmaktır. Bunun en güzel örneği bu sene tarımsal ürünleri planlama yönetmeliği içerisinde de yer alan avcılıkları, avcılık sisteminde kota getirilmesidir. Sürdürülebilir bir balıkçılık yapmak adeta Türkiye'nin, ülkemizin gurur fasulyesi dediğimiz hamsinin bütün sofralara gıda olarak girmesi ve çocuklarımızın gelişmesi içinde bu balığa ihtiyacımız var.

Mavididim1-1

Onun için biz bu sene ilk defa senelerce söylediğimiz bir kota sistemine geliyoruz. Evimiz balıkçı barınakları, tarlamız deniz. Bizim gidecek yerimiz yok. Bunun için aslında denizleri korumak öncelikle Sahil Güvenlik Bakanlığı'nın değil, biz balıkçıların olmalıdır. Çünkü ekmeğimizi biz denizden çıkarıyoruz ve denizleri korumak bizim görevimizdir. Aynı zamanda da balıkçı barınaklarını da çok temiz tutmamız lazım. Burada iyi bir çalışma var. Bu sene çok güzel bir palamut yılı olacak. Şöyle diyebiliriz ki, her evin sofrasında palamut balığını göreceğiz." ifadelerine yer verdi. 

8293F093 8411 46Ee Ba33 18F4Fd9C41Fd
Konuşma yapan Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü  İbrahim Altıntaş ise "Ülkemiz su ürünleri yetiştiriciliğine uygun doğal ve yapay kaliteli su kaynaklarına sahip şanslı ülkelerden birisidir. İlimiz 150 kilometre sahil şeridine sahip olup 5 adet balıkçı barınağı, 210 adet kayıtlı balıkçı gemisi, bin 781 adet gerçek kişiler için su ürünleri ruhsat tezkilatına sahip balıkçı, 3 bin 164 adet amatör balıkçı belgesine sahip amatör balıkçıyla su ürünleri potansiyeli oldukça yüksek bir ildir. Ayrıca ilimizde 12 adet Su Ürünleri Kooperatifimiz ve bu kooperatiflerin bağlı olduğu 1 adet Su Ürünleri Kooperatifler Aydın Merkez Birliğimiz bulunmaktadır. Sürdürülebilir balıkçılığın temini, yasalara uygun avcılık yapmakta olan balıkçıların hakkını korumak için denizler, iç sular, karaye çıkış noktaları, nakil güzergahları, balıkçı gemileri, balık halleri, balık unu yağı fabrikaları ve perakende satış yerlerinde 7-24 denetimler yapılmaktadır. İl ve ilçe müdürlüklerimiz tarafından su ürünleri avcılarına yönelik ilimiz genelinde 2023 yılında 476 denetim noktasında 50 bin 037 adet, 2024 yılının ilk 6 aylık döneminde ise 427 denetim noktasında 2 bin 488 adet denetim gerçekleşmiştir. Denizlerimizdeki balık popülasyonunun sonsuz olmadığını herkes çok iyi bilmektedir. Ülkemizin sucul zenginliğinin bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal etkenler dikkate alınarak sürdürülebilir bir şekilde devam ettirilmesi için su ürünleri kaynaklarının koruma kullanma dengesi içerisinde sürdürülebilir temelli kurallara bağlı işletilmesi gerekmektedir. Avcılık ile ilgili getirilen bu kurallara uyumda büyük önem taşımaktadır.

Mavididim-16

Siz değerli balıkçılarımız tarafından büyük emek ve zahmetle halkımıza sunulan ve insan beslenmesinde, özellikle çocukların gelişiminde ve erişkin insanların sağlıklarının korunmasında sayısız faydaları olan su ürünlerini halkımızın bol bol tüketmesini tavsiye ediyoruz." dedi.
Son olarak konuşma yapan Aydın Valisi Yakup Canbolat, ise deniz kirliliğine değinerek, İnşallah bu geceden itibaren balıkçılarımız vira bismillah diyerek denizlere açılacak, Önümüzdeki yedi buçuk ay boyunca rızıklarını arayacaklardır. Su ürünleri ve balıkçılık kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından 2023 yılında avcılık ile geçimini sağlayan Aydınımızdaki 176 balıkçımıza 810 bin 437 TL 2024 yılında ise 184 balıkçımıza 840 bin 312 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Ayrıca 2023 yılında denizlerimizde ticari olarak 8 bin ton deniz balığı ve diğer deniz ürünleri avcılığı gerçekleştirilirken 2024 yılının ilk 6 aylık döneminde bin 800 ton deniz balığı ve diğer deniz ürünleri avcılığı gerçekleştirilmiştir. Değerli balıkçılarımız biz üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz. İklim ve coğrafi olarak dünyanın en güzel konumlarından birisine sahibiz. Ancak milyonlarca insanın rızık kapısı olan denizlerimiz, göllerimiz ve okyanuslar maalesef çok ciddi tehdit altında. Her yıl on binlerce ton plastik atık denizlerimize maalesef ki boca edilmektedir. Suyumuz, toprağımız, havamızla beraber denizlerimizde kirleniyor. Balık adeta o naylonlardan beslenir hale geliyor. Kirlilik sadece insanlara değil, denizde yaşayan canlılara, balıklara da çok ciddi zararlar veriyor. Düşüncesizce denize atılan bir plastik şişenin çözülmesi 600 yılı, naylon kumaşınki 40 yılı, misinanın çözülmesi ise yaklaşık 600 yılı buluyor. İşin çok daha vahim kısmı bu atıkların deniz canlıları tarafından yeniliyor olması. Son dönemde balık türlerinin azalmasının ana sebeplerinden biri artan bu kirliliktir. Bir diğer önemli sebep ise av yasağına ve kurallarına dikkat edilmemesidir. Ben hiçbir balıkçımızın böyle bir yanlışa düşmeyeceğine inanıyorum. Bu vesileyle çok önemli bir hususa daha değinmekte fayda görüyorum. İnsanoğlu olarak bizler bu dünyanın sahibi değil emanetçisiyiz. Denizlerimiz, göllerimiz, ormanlarımız ve yeryüzünde bulunan her şey ömrümüz süresince istifade edilmek üzere bize verilmiş emanetlerdir. Rızkımızı kazanırken sadece günü kurtarmanın değil aynı zamanda yarına daha güzel bir ülke bırakmanın peşinde olmalıyız. Ağımızı denize atarken kaçak ve bilinçsiz avcılığın gelecek nesillerin hakkını gasp etmek olduğunu da asla unutmamalıyız." dedi

Debadaec A74F 4186 B30A 02Ec3Ec746Ba
Konuşmanın ardından Vali Canbolat'a Didim balıkçılar derneği başkanı Ahmet Satılmış tarafından hediye takdim edildi.  Zeyrek gösterisiyle devam eden program da sezonun hayırlı geçmesi dileğiyle İlçe Müftüsü Ali Refik Demirel tarafından dualar edildi. 
Programın sonunda sezonun ilk balıkları mezatda açık artırmayla satışa sunuldu.

Eca19D07 F7Bc 47Ee 8Ded D1D50A2F0407

64D00973 9F62 47De A970 B4D70B0B3279

1 (1)-1

1 (2)-1

Haber : ELİF DİKBAŞ