Daha önce de itibara ilişkin farklı adlarla yazılar yazmışım. Konunun önemi, soruna kimin nasıl yaklaştığı ile ilgili. İtibarı silah olarak kullananlara dikkat çekmek istemiştim. İtibarsızlaştırmak yönetenlerin ve egemenlerin özellikle muhaliflere karşı kullandıkları bir silahtır. Bunlardan biri, devlet olanaklarının farklı amaçlarla kullanılmasına kılıf hazırlamak içindir. Öteki ise, kesinlikle haklı olan muhalefet önderlerini değersiz gösterme çabasıdır. Bu konuyu bir kez daha ele alırken; ana metnin hazmını kolaylaştırmak için, dörtlüklerin kolaylaştırıcılığına başvurdum:

 Gün söndü, yürüdü gece karanlığa;

Işıyan yıldızlar çiçekleniyordu.

Uykulu bir dağ dokundu bağrındaki tohumlara;

Onlar, yaşamı gün yüzüne taşımaya gün sayıyordu!

Değerlere ters düşenlerin itibarı olmaz! Hırsızın, yalancının, soyguncunun, dolandırıcının itibarı olmaz. İtibar yaşamın tanık olduğu; olumlu, yararlı, gerekli hallere tanıkların vermiş olduğu olumlu yaşam değerlendirme puanıdır. Toplumda örnek olabilen kişiler itibarlı olanlardır.

Hasretin kaç çeşidi var bilir misin?

O umut ki, tükenir yorulunca!

Üfler güçlüler filizkıran fırtınasını;

Hasret kalır yurduna yarınsızlar!...

İtibarın temelinde yaşama katkı var. Yaşama katkı hukukun üstünlüğüne saygıyı gerektirir. Temel hakların korunup kollanması, fırsat eşitliğinden yana olmak ve farklılıkların gerekliliğini aynı zamanda da birlikteliğini benimseyerek yaşama geçirmektir.

Güzelliklerin daha güzele evrilmediği zamanlar…

Yetmezliklerin yaşamaya yetmediği an vardır!

İstenen ayrılıkların eşiğinde sönen gün batar!

Geç gelen ölümlerin acısı da erken gelen kadardır…

İtibarın gereği, her koşulda adil paylaşımdan yana olmayı gerektirir. İtibarlı olmak adaletli ve eşitlikten yana olmaktır. İtibarlı olmak, farklı yaşamlara ve farklı inançlara saygılı olmaktır. İtibarlı olmak doğayı ve tüm varlıkları koruyarak varlıklarını sürdürmelerine katkı sunmaktır. Lafın özü şu: İtibarlı olmak yaşama saygı duymaktır! Hainin, pusucunun, yoksulun lokmasına el uzatanın, yetim hakkı yiyenin, yetkisini çıkarı için kullananın, hak- hukuk tanımayanın itibarı olmaz!...

Önce kazanılanları alarak başladılar;

Sonra, önce kazanılmış olan ne varsa…

Daha sonra borçlandırıp el koydular,

Gelecekle birlikte, kazanılacak olanlara!...

Saygınlığın temelinde inanırlık ve güvenilirlik vardır. Bunların yanı sıra, tüm insani nitelikleri sıralayabiliriz. Ancak anlatımı özetlersek; saygınlık (itibar), ahlaklı olmakla kazanılan güzel bir niteliktir. Güzelliğe ilişkin nitelikler; doğruluk, dürüstlük, adil olmak, hak yememek, zorbalık ve hukuksuzluk yapmamaktır.

İtibar, doğal akarların en güzide çiçekleridir; bu nedenle zorla elde edilemeyenlerdendir(!)

Eğer iyi bir örnek olmak istiyorsan, söylediklerine değil, yaptıklarına dikkat et!

Ahlak toplu yaşamın güvencesi, vicdan ahlakın bekçisidir!

Ahlak: Hak, hukuk ve adalettir; sevgi ve saygı ise, nezakettir.