Caminin kapısında “Caminin Aydın Bölge Müdürlüğü Vakıflar tarafından kapatılmıştır.” ve “5 vakit ve Cuma Namazı Caminin arkasındaki Mescid de kılınmaktadır.” bilgilerin yer aldığı yazılar asılmış durumda.

Ancak mescid olarak kullanılan eski Cumhuriyet İlkokulu da yapı güvenliği olmadığından eğitime kapatılmış olmasına rağmen, müminlerin cami kapalı olduğunda burada ibadetlerini sürdürdüğü öğrenildi. Kapatılan caminin ise yakın zamanda yenilemiş olmasına rağmen iç ve dış cephesinde çatlakların oluşmasından dolayı ibadete kapatıldığı tahmin ediliyor. 

AÇILACAĞI SÖYLENMESİNE RAĞMEN AÇILMADI

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait yapı, 2020 yılında restorasyon görmüş ve 1 yılı süren Restorasyon çalışmaları sırasında kapalı olan camii, restorasyon sonrası yeniden ibadete açılmıştı. Restorasyon çalışmaları toplamda 588 bin 820 TL’ye mal olmuş; caminin iç ve dış duvarları, iç tavan ve direkleri ile çatısında onarım çalışmaları gerçekleştirilmişti.

Ancak 2022 yılının Temmuz ayında, yapının bir duvarında açılma meydana geldiği tespit edilerek, camii ibadete tekrar kapatıldı. Gerekli onarımın yapılarak yeniden ibadete açılacağı söylenmesine rağmen, şu anda yapıda hiçbir onarım çalışması yürütülmüyor.

Aydın'da Mercek-26 Operasyonu: 10 şüpheli gözaltında Aydın'da Mercek-26 Operasyonu: 10 şüpheli gözaltında

İBADETE YENİDEN AÇILMALI
Konuyla ilgili açıklama yapan Hisar Mahalle Muhtarı Bahri Aşık,  Didimliler ve Yoran Köyü sakinlerinin tarihi eser niteliğindeki 200 yıllık yapının durumu konusunda kaygılarını dile getirdi.  Muhtar Aşık, “Camii cemaati bir an önce gerekli onarımların yapılarak, caminin yeniden ibadete açılmasını talep ediyor.” dedi. 
Mahalle sakinlerinin ise yaklaşık 4 ay önce caminin bir an önce ibadete açılması için bine yakın imza topladıkları öğrenildi.


YORAN KÖYÜ’NÜN EN ÖNEMLİ ANITI
Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği de cami ile yakından ilgilendiklerini dile getirdi. Rumlar döneminde kilise olarak kullanılan yapının Didim’e gelen Mübadil ataları tarafından hiçbir zarar vermeden bugüne kadar kullanıldığını ve korunduğunu belirten dernek üyeleri konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Atalarımız iki yüz yıllık bu kutsal yapıya minare bile eklemeden cami olarak 1924 yılından beri ibadet amaçlı kullanmaya devam ediyorlar. Burası Yoran Köyü’nün en önemli anıtlarından birisi. Bu binanın korunması ve yaşatılması hepimizin ortak sorumluluğu. Bu nedenle caminin mimari yapısal sorunlarının bir an önce giderilerek, yeniden ibadete açılmasını istiyoruz. Bunun için gerekli tüm girişimlerde bulunacağız.” dedi. HABER : HAYBET KARABABA