(Dünya Felsefe Günü’nü; Didim açısından değerlendirebilmek…)

17 Kasım Dünya Felsefe Günü

03–21 Ekim 2005 tarihleri arasında düzenlenen UNESCO 33. Genel Konferansında alınan bir kararla her yıl Kasım ayının üçüncü Perşembe’si “Dünya Felsefe Günü” olarak kutlanıyor.

2022 yılının üçüncü Perşembe’si de 17 Kasım’a denk geliyor…

***

Dünya Felsefe Gününde; Didim’in yakın çevresinde 17-18-19 Kasım tarihlerinde Efes- Selçuk’da önemli bir etkinlik var

Herakleitos Felsefe Günleri II - “Niçin Felsefe?” teması, “Geçmişi Hisset Geleceği Keşfet” sloganı ile düzenlenen etkinliğe Türkiye Felsefe Kurumu, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Efes Selçuk’taki sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile yapılıyor. Herakleitos Felsefe Günleri Etkinliğine; çağımızın en önemli filozoflarından olan, hocaların hocası Türk Felsefeci, Felsefe Kurumunun Başkanı, Hâlen Maltepe Üniversitesinde İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve İnsan Hakları Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. İoanna Kuçuradi de katılıyor.

Efesli Herakleitos’un 2500 yıl önce yaktığı bilgi ve bilim ateşinin izinde yapılan Dünya Felsefe Günleri Etkinliğinin programı ise şöyle:

**17 Kasım Perşembe günü saat 10.00’da Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ve Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin açılış konuşmaları ile başlayacak.

“Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz” sözü ile değişimin kaçınılmaz olduğunu ve değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi olduğu düşüncesi ile çağının ötesinde birçok düşünürü etkileyen Herakleitos adına Efes Selçuk’ta düzenlenecek Felsefe Günleri’nin ilk oturumunda “Herakleitos’un Süreç Felsefesi”, “Miletoslu Filozoflardan Efesoslu Herakleitos’a” ve “Herakleitos’un Nehrinde Boğulmak” konu başlıkları konuşulacak. Aynı gün içinde düzenlenecek ikinci oturumda “Tanrılar ve Efes ‘teki Tapınakları” , “Felsefî Bilginin Kişinin Yaşamına Sağlayabildikleri” konu başlıkları altında konuşulacak.

**18 Kasım Cuma günü gerçekleşecek ikinci oturumda ise “Çocuklar İçin Felsefe Semineri” düzenlenecek.

***

Efes – Selçuk’da Dünya Felsefe Gününde bu etkinlikler yapılırken; Felsefi Düşüncenin Anavatanı Didim- Miletos’da neler yapılıyor!

Dünya Felsefe Tarihçileri tarafından; Felsefi Düşüncenin başladığı yer olarak kabul gören; Milet Antik kenti, Thales, Anaksimandros, Anaksimenes gibi flozofları ve “Milet Okulu”ile tüm Dünyaca bilinmektedir. Bu evrensel kültürel değerler Didim İlçemizin sınırları içinde yer almaktadır.

Bu durum, Ülkemiz ve özellikle de Didim ilçemiz için çok önemli ve değerli bir durumdur…

***

Didim ilçemizde; Dünya Felsefe Günü etkinliklerinin; felsefi düşüncenin doğum yerinde daha anlamlı ve ulusal ve uluslararası düzeyde yapılması beklenirdi elbette…

Didim Felsefe Gönüllüleri Grubu; Didim Derneğinin desteğiyle; son günlerde Didim ilçemizde önemli felsefi etkinlikler gerçekleştiriyorlar…

Didim’de bu tür etkinliklere Kaymakamlığın ve yerel yönetim olarak Didim Belediyesinin önemli bir katkı sunması beklenir ama ne yazık ki bu yönde bir katkı sunmadıklarını da görüyoruz…

Pandemi öncesinde Didim Belediyemiz iki yıl başarılı bir şekilde “Thales Günleri Etkinlikleri” düzenlemişti. Her nedense bu etkinlik geliştirilemedi, gelenekselleştirilemedi…

Didim’in geleceğe taşıyabileceği gerçek hikâyesi Milet Okulu ve Thalesle birlikte gelişen felsefi düşüncenin de beşiği olmasıdır… Hani her yerin bir hikâyesi vardır, turistler de o hikâyenin peşine takılarak oraya gelirler deniliyor ya; Didim’de hikâyesini başka yerler de değil, evrensel bir değer ve Dünya mirası olan kendi tarihsel köklerinde aramalıdır…

***

Didim Derneği desteğinde çalışmalar yapan Felsefe Gönüllülerine; yerel yönetimlerin, Sivil Toplum kuruluşlarının destek vermelerini bekliyoruz. Didim, Milet, Milet Okulu, Felsefe ve Thales’ten oluşan hikâyeye de sahip çıkmalıyız… Bu yönde yerel yönetime de çağrıda bulunuyoruz…

Efes- Selçuk etkinliğinin sloganı gibi:

“Geçmişi hisset, geleceği keşfet”.