Didim'de egzotik meyve üreten Jeoloji Mühendisi ve iş insanı Halit Temiz, 2021 yılında ektiği ejder meyvesinin ilk mahsulünü aldı. Gübreleme ve kimyasal mücadelenin yapılmadığı ejder meyvesi, yaban mersini ile birlikte üretiliyor. Henüz satışa sunulamayan egzotik meyve olan ejder meyvesinin ilk hasatı gerçekleşti. Ejder meyvesi akşam çiçek açmaya başlıyor gece tam açıp sabah bitiyor tek gecelik çiçelenme yapıyor.
Didim'de farklı bir turizm anlayışı
Didim'de ilk defa egzotik meyve üretimine nasıl başladığının hikayesini anlatan Halit Temiz, "Didim'i çok seviyoruz. Didim'e sürekli tatil için geliyoruz. Didim'in havası ve denizi, suyu bizi cezbetti. Didim'de yaşamaya karar verdik ve yatırım yapmaya karar verdik. Didim'de turizm yatırımı yapmak istiyoruz. Turizmin yatırımın turizmi çeşitlendirebilmek için Aydın bölgesinde var olan termal kaynaklardan yararlanabilir miyiz, diye araştırma yaptık ve bu anlamda da iki tane jeotermal kaynak arama ruhsatı alarak araştırmalara başladık. İki adet sondaj yaptık. Yaptığımız sondajlarda termal turizmde ve sera ısıtmasında kullanılabilecek nitelikte sular tespit ettik. Bu suları termal turizmle beraber entegre olarak seralarda değerlendirmek istiyoruz. Seralarda da klasik sebze üretimi yerine; ejder meyvesi, avokado, mango, muz, yaban mersini ve benzeri gibi egzotik meyveler ve bitkiler yetiştirmeyi amaçladık. Hem turizme hitap eder hem de Didim'in havası bunları yetiştirmeye uygun. Sadece suları daha çok mineralli olduğu için yeraltı suları direkt kullanılacak durumda değil." dedi.
Yaban mersini için özel toprak
Egzotik meyvelerin bakımından bahseden Temiz, "Deneme mahiyetinde bir dönüm sera boş duran bir sera vardı, o serayı kiraladık. Orada ejder meyvesi ve yaban mersini ekimi yaptık. Ejder meyvelerini 2021'in Kasım ayında ektik. Bu yıl ilk meyvelerini hasat etmeye başladık. Yer kiralık olduğu için tabii bunları saksıda yaptık, saksılı üretim tabii daha zor ve verimi daha düşük. Ama direkt toprağa ekim şeklinde yaptığımız zaman verimin daha yüksek olacağını düşünüyoruz. Ayrıca yaban mersini yetiştirmek için Didim'in toprağı çok kireçli olduğundan uygun değil. Onları da saksıda yetiştiriyoruz, özel topraklarda. 30 derece civarında çıkan termal sularımızı ısıtma amacıyla kullandığımız takdirde kışın Ocak ayından itibaren meyve almaya başlayacağız. Bu da Didim ekonomisine ciddi katkı sunacağını düşünüyoruz.
Henüz satacak kadar meyvemiz deneme aşamasındayız. Fakat en güzeli işte Didim'in havasının bu işe uygun olduğu, mesela 2 yıldır üretim üretim yapıyoruz, 2 tane kış yaşadık. Hiçbir ısıtma sistemi kullanmadığımız halde bitkiler Didim'in havasında oldukça sağlıklı. Çünkü belli bir hava sıcaklığı, gece 17 derece sıcaklık ortamı ister ejder meyvesi. Kışın o sıcaklığı sağladığınız takdirde yılın 12 ayı neredeyse meyve almanız mümkündür.
Ejder meyvesinde ticari verim 3. yıldan sonra başlıyor. Yaban mersinleri 4. yıldan sonra başlıyor. Yaban mersinlerini 2025 yılında ticari olarak ürünlerimiz piyasaya sunulmuş oluruz.
Ejder Meyvesi Faydaları Nelerdir?
Ejder meyvesi yararları çok çeşitli olan bir tropikal meyvedir. Öncelikle, içeriğinde çok miktarda kalsiyum olduğu için kemik gelişimine katkıda bulunur. Aynı zamanda antioksidan özelliğe sahip olduğu için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Ejder meyvesi besin değeri yüksektir. İçeriğinde bol miktarda B ve C vitamini bulunduğu için günlük besin ihtiyacınızın karşılanmasına yardım eder. Aynı zamanda yüksek lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini düzenler.
Ejder meyvesi cilde faydaları da bulunur, cildinize ve saçlarınıza parlaklık verir. Kilo fazlalığından kaynaklanan karaciğer yağlanmasına da yardımcı olabilir. Sindirimi kolaylaştırır ve tok tutma özelliğine sahiptir. İçerdiği yüksek miktarda C vitamini sayesinde göz sağlığına da faydalıdır. İnsülin direncini arttırdığı için diyabet hastaları tarafından da tercih edilir. Özellikle sarı ejder meyvesi iyi bir magnezyum kaynağıdır.
HABER: EBRU GÖRMEZ