TÜBİTAK ve ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ tarafından 5–7 Mayıs tarihleri arasında Kuşadası ve Milet’te Milet Okulu felsefe etkinliği adıyla  tarihi mekânlarda bir etkinlik gerçekleştirildi.

Bu etkinliğin, 7 Mayıs Pazar Günü programı Milet Amfi Tiyatrodaydı.

Etkinliğe, Antikçağın tarihsel mekânı Milet Amfi Tiyatroda;  felsefe öğrencileri, akademisyenler ve Didimli felsefe severlerin katıldılar.

*Etkinliğin açılış konuşmasını Prof. Dr. F.Neval Genç ve ev sahibi konumundaki Milet Müzesi Müdürü Baran Aydın yaptılar.

Etkinliğin, Didim- Milet bölümünün programı şöyleydi:

* KENT ve KAMUSALLIK- Prof. Dr. Nilüfer Negiz

* ANTİK ÇAĞDA SANAT- Doç. Dr. Aysun Gür

* ARKEOLOJİK AÇIDAN MİLETOS VE PRİENE- Prof. Dr. Murat Çekilmez

Güzel bir bahar pazarında, dinleyenlerin Milet amfi tiyatronun taş merdivenlerine oturarak, akademisyenler de, mikrofonsuz olarak antik amfi tiyatronun meydanından konularını dinleyenlere sundular.  Akademisyenlerin seslerini fazla yükseltmelerine gerek kalmadan, dinleyenler konuşmaları gayet net olarak duydular. Antik çağda amfi tiyatro yapılırken demek ki eko ses düzeni düşünülmüş olmalıydı.

* Kent ve Kamusallık konusunu Prof. Dr. Nilüfer Negiz, heyecanlı, canlı bir anlatımıyla dinleyenleri kendine bağladı… Çok önemli konuyu Negiz, Neolotik çağdan, Antik Çağa, Ortaçağ’a, reform ve Rönesans ve günümüzde J. Habernas’a kadar uzayan kent ve kamusallıkla ilgili süreçleri özetledi. Kent- mekân ilişkisinin kamusallığının, geçirdiği evreleri de göz önüne serdi. Dinleyenlerin övgü ve teşekkürleriyle karşılandı, Dinleyenlerin sorularını yanıtladı.

* Antik çağda sanat konusunu işleyen Doç. Dr. Aysun Gür, Antikçağ’dan Platon’un sanata bakış açışıyla bir perspektif içinde Antik çağda sanat konusunu işledi.

Daha sonra sunuma Milet Amfi tiyatronun dışındaki kervansaray bahçesinde çay içilerek devam edildi.

* Prof. Dr. Murat Çekilmez, kervansaray çay bahçesinde arkeolojik açıdan Milet ve Priene Antik kentleri konulu bir sunum gerçekleştirdi. Özellikle Miletos Antik kentinden önce de bu bölgede çok eski dönemlere ait uygarlıkların varlığını da vurguladı. Milet ve Priene antik kentlerinin geçirdiği süreçleri özetledi.

Bu arada dinleyiciler ve akademisyenler Milet müzesini ve Milet Antik kentinin ören yerlerini gezdiler…

Didim Felsefe Grubu olarak; Kentler ve kamusallık, Antik Çağda sanat ve arkeolojik açıdan Miletos ve Priene Antik kentleri hakkında bizleri bilgilendiren akademisyenlere teşekkürler ediyoruz.

Bu tür etkinliklerin devam etmesini diliyoruz…  

SAM_1187

SAM_1168 (Small)

SAM_1166 (1) (Small)