Genel seçim bi­lin­di­ği gibi 14 mayıs ve 28 mayıs ta­ri­hin­de ya­pıl­dı, ka­za­nan ka­zan­dı, kay­be­den he­pi­mi­zin göz­le­ri önün­de iç he­sap­laş­ma­ya baş­la­dı.

Her zaman ol­du­ğu gibi kay­be­den si­ya­si par­ti­le­rin içe­ri­sin­de belli sa­yı­da­ki isim­ler par­ti­le­ri­ni bı­rak­tı­lar, belli sa­yı­da­ki isim­ler­de par­ti­le­rin­de kal­mak kaydı ile bu­lun­duk­la­rı gö­rev­le­rin­den is­ti­fa etme yo­lu­na git­ti­ler.

Bu hen­ga­me­nin içe­ri­sin­de mu­ha­le­fet ve ik­ti­dar ka­na­dın­da­ki tüm si­ya­si par­ti­ler 2024 yı­lı­nın mart ayın­da ya­pı­la­cak olan yerel seçim için daha şim­di­den var güç­le­ri ile ça­lış­ma­ya baş­la­dı­lar.

Daha önce kıs­men yaz­mış­tım, Cum­hur­baş­kan­lı­ğı hü­kü­met sis­te­min­de mil­let­ve­ki­li ol­ma­nın hele hele TBMM’ye mu­ha­le­fet par­ti­si­ne men­sup mil­let­ve­ki­li ola­rak bu­lun­ma­nın hiç­bir esp­ri­si kal­ma­dı.

Böyle bir sü­reç­te yerel yö­ne­tim­ler her za­man­kin­den daha fazla önem ka­zan­ma­ya baş­la­dı, Özel­lik­le bü­yük­şe­hir­ler mec­lis­le­ri­ni oluş­tu­ran üye­le­rin son de­re­ce güçlü bir şe­kil­de gel­di­ği bir or­tam­da be­le­di­ye mec­lis­le­ri adeta yerel par­la­men­to gö­re­vi yapar du­ru­ma geldi.

14 Ma­yıs­ta var olan si­ya­si par­ti­ler­den mil­let­ve­ki­li olmak adına baş­vu­ru yapan çok sa­yı­da isim lis­te­ye gi­re­me­di, bu isim­le­rin önem­li bir kısmı gö­rev­li ol­duk­la­rı be­le­di­ye­ler­de­ki mec­lis üye­lik­le­rin­den , baş­kan yar­dım­cı­lık­la­rın­dan is­ti­fa ede­rek aday ol­du­lar ve büyük oran­da “Dim­ya­ta pi­rin­ce gi­der­ken ev­de­ki bul­gur­dan ol­du­lar”

Şimdi bu isim­ler­den yani aday adayı ol­duk­la­rı par­ti­ler­den sı­ra­la­ma­ya gi­re­me­yen­ler sır­la­ma­ya gir­miş ol­sa­lar bile ka­za­na­ma­yan­lar şu ara yana yana “-biz ne ya­pa­ca­ğız, si­ya­se­ti se­vi­yo­ruz ancak si­ya­set ile bu­lu­şa­bi­le­ce­ği­miz bir mecra kal­ma­dı” diye çare arı­yor­lar.

Bizi konu ile il­gi­li ara­yan ve fikir soran dost­la­rı­mı­za “-Se­kiz ay sonra yerel seçim var, se­çim­de be­le­di­ye baş­kan adayı olun, Be­le­di­ye mec­lis üye­li­ği için baş­vu­ru yapın” tav­si­ye­le­rin­de bu­lu­nu­yo­ruz.

Bizim bu tav­si­ye­mi­ze uyan­da çok, din­le­dik­ten sonra “-Yahu biz mil­let­ve­ki­li adayı olmuş in­san­la­rız şimdi nasıl ir­ti­fa kay­be­dip mec­lis üyesi adayı ola­ca­ğız bize bunu mu reva gö­rü­yor­sun aşk olsun” ce­va­bı­nı ve­ri­yor­lar.

Tabi bu ar­ka­daş­la­rı­mı­zın önem­li bir kısmı bı­ra­kın be­le­di­ye baş­ka­nı se­çil­me­yi her­han­gi bir il­çe­den be­le­di­ye mec­lis üyesi se­çil­me­nin ne kadar zor ol­du­ğu­nu bil­mi­yor­lar.

Mec­lis üye­li­ği için baş­vu­ru ya­pa­cak­sı­nız

“-Be­le­di­ye baş­kan adayı kabul edecek

-İlçe baş­ka­nı ses çı­kar­ma­ya­cak

-İl baş­ka­nı “Tamam” di­yecek

-Böl­ge mil­let­ve­ki­li “isim­le­ri bir gö­re­yim” diye me­rak­ta ka­la­cak

-Böl­ge­de varsa GİK üyesi “Bu­ra­da tek se­çi­ci benim liste ta­mam­lan­ma­dan önce benim ona­yım­dan ge­çecek”

İle baş­la­yan yüz­ler­ce filt­ren ge­çecek, ta­mam­la­nan lis­te­ler­de parti bi­na­sın­dan seçim kur­lu­na gi­de­ne kadar yolda de­ğiş­mez ise se­çil­me­nin ilk etabı ta­mam­la­na­cak.

Ondan son­ra­sı­na ta­ma­men sa­ha­da seç­men karar ve­recek, Be­le­di­ye baş­kan ada­yı­na ba­ka­cak, parti genel baş­ka­nı­nın söy­lem­le­ri­ni süz­geç­ten ge­çi­recek ve seçim gü­nü­ne kadar oy kul­lan­mak ve ter­cih yap­mak adına bir ka­na­at kul­la­na­cak.

Tüm bu en­gel­le­ri ba­şa­rı ile ta­mam­la­yan be­le­di­ye baş­ka­nı bu­lun­du­ğu yer­le­şim mer­ke­zi­nin beş yıl süre ile yö­ne­ti­ci­si olur­ken baş­kan ile bir­lik­te se­çi­len mec­lis üye­le­ri de o yer­le­şim mer­ke­zi­nin yerel par­la­men­ter­le­ri ola­rak hal­kın fay­da­sı­na olan hiz­met­le­re baş­kan ile bir­lik­te imza ata­cak.

O yüz­den hiç kimse yerel par­la­men­to­yu yani be­le­di­ye mec­lis­le­ri­ni kü­çüm­se­me­sin.

Hele hele Cum­hur­baş­kan­lı­ğı hü­kü­met sis­te­mi ve­si­le­si ile mil­let­ve­kil­li­ği ma­ka­mı­nın bu kadar et­ki­siz­leş­me­sin­den sonra..