Refah se­vi­ye­si ge­liş­miş ül­ke­ler­de yaş­lı­la­rın sa­yı­sı yük­se­li­yor. Ge­lecek yıl­lar­da bu sayı daha da ar­ta­cak.
Dünya Sağ­lık Ör­gü­tü öne­ri­siy­le 20 Eylül Dünya Alz­he­imer Günü ola­rak kabul edil­di.
Has­ta­lı­ğa ilk teş­his koyan Dr. Alois Alz­he­imer’in (1864-1915) adı ve­ril­miş­tir.
De­mans has­ta­lı­ğı beş türlü, fakat en sık rast­la­nan Alz­he­imer ol­du­ğu için, en fazla konu ola­rak iş­le­ni­yor. Be­yin­de­ki bö­lüm­le­rin ki­reç­len­me­si ve hüc­re­le­rin öl­me­si­ne göre adı de­ği­şi­yor.
Unut­ma Beni (21.10.22) ma­ka­lem­de hasta beni unut­ma­yın di­yor­du. Sağ­lık­lı Ya­şa­ma (30.12.2022 ve 8.12.2023) baş­lı­ğı ile iki ma­ka­le­de has­ta­lık­tan ko­run­ma, ya­vaş­lat­ma ve has­ta­lı­ğın iler­le­me­si ko­nu­la­rı­nı yaz­mış­tım.
Bu ma­ka­lem­de bu­na­ya­nın aile fert­le­ri, se­ven­le­ri Unut­mam Seni di­yor­lar. Çok ileri saf­ha­lar­da hasta anah­ta­rı­nı al­ma­yı unut­mu­yor, anah­ta­rın ne işe ya­ra­dı­ğı­nı bil­mi­yor. Hatta nor­mal gün­lük iş­le­ri­ni ken­di­si ya­pa­mı­yor. Tu­va­let ih­ti­ya­cı­nı dahi ken­di­si gi­de­re­mi­yor.
De­mans olan hiç­bir yaşlı, ço­cuk­la­rı dahil hiç kim­se­ye yük olmak, on­la­rın mut­suz ol­ma­sı­nı is­te­me­miş­tir.
Bakım es­na­sın­da ilk nesil Türk iş­çi­ler­de fark­lı nok­ta­lar­da dik­kat edil­me­si ge­re­ki­yor. Çoğu kez hasta öğ­ren­di­ği ya­ban­cı dili unu­tu­yor, yal­nız ana dili ile­ti­şim sağ­lı­yor. Bakım Bi­yog­ra­fi­si ve Anı ni­te­li­ğin­de bakım uz­ma­nı Fatma Dik-Thi­ele’in, Göç ve De­mans baş­lı­ğıy­la üç kitap yaz­dı­ğı­nı WDR-COS­MO-Türk­çe rad­yo­dan duy­dum. Henüz oku­ma­dım, merak edi­yo­rum.
Hasta ba­kı­mın­da aile fert­le­ri ara­sın­da da­ya­nış­ma, yar­dım­laş­ma ve bil­gi­len­dir­me ama­cıy­la baş­la­tı­lan bir pro­je­den bah­set­mek is­ti­yo­rum.
Bu pro­je­den beni ha­ber­dar eden Mu­al­la Baş­yi­ğit oldu. Mu­al­la Hanım Alice Sa­lo­mon Hochsc­hu­le Ber­lin’de öğ­re­tim üyesi, pro­je­ye bi­lim­sel da­nış­man­lık ya­pı­yor.
Proje Ber­lin, Wit­ten/Her­dec­ke, Stutt­gart olmak üzere üç şe­hir­de uy­gu­la­na­cak. Her üç şe­hir­de de ko­mis­yon­da bir Türk kö­ken­li öğ­re­tim üyesi var.

Di­ver­sity-On in­ter­net ad­re­sin­de şu so­ru­la­ra cevap ve­ri­li­yor:
1. Di­ver­sity-On ne hak­kın­da?
2. Bu pro­je­nin amacı nedir?
3. Kendi ken­di­ne yar­dım prog­ra­mı nasıl ça­lı­şı­yor?
4. Pro­je­ye nasıl ka­tı­la­bi­li­rim?
5. Ka­tıl­ma­nın her­han­gi bir avan­ta­jı veya de­za­van­ta­jı var mı?

Ay­rı­ca veri iş­le­me ve ko­ru­ma hak­kın­da bilgi ve­ri­li­yor.

Sev­gi­li oku­yu­cu­la­rım, lüt­fen bu ma­ka­le­yi oku­duk­tan sonra du­yur­ma­ya yar­dım­cı olu­nuz. Sivil Top­lum Ku­ru­luş­la­rı­nı ha­ber­dar edi­niz. De­mans has­ta­sı Türk kö­ken­li ya­kı­nı­na ba­kan­la­ra du­yu­ra­lım. Resmi ku­ru­luş­la­rın halka ver­di­ği hiz­met ve im­kân­lar­dan fay­da­lan­ma­lı­yız.
Av­ru­pa’da diğer ül­ke­ler­de ve Tür­ki­ye’de ta­nı­dık­la­rı­nı­za, yani Türk­çe ko­nu­şu­lan, ya­zı­lan her ülke hal­kı­na bu proje hak­kın­da bilgi ve­ri­niz, ki örnek olsun.
Top­lum­da yaşlı sa­yı­sı ve buna oran­la hasta sa­yı­sı ar­tı­yor. Bu ne­den­le yeni doğan bir ço­cu­ğa uzun ömür di­ler­ken, sağ­lık­lı ve dinç ka­la­rak uzun ömür­lü olsun di­yo­rum.
Aşa­ğı­da­ki ad­res­le­re Türk­çe ulaş­mak müm­kün­dür, Fa­ce­bo­ok ve Ins­tag­ram.
Mu­al­la Hanım’a ça­lış­ma­la­rın­da ko­lay­lık ve ba­şa­rı­lar di­li­yo­rum.
Sağ­lık­la kalın!

Proje ile il­gi­li ad­res­ler:
Ali­ce-Sa­lo­mon Hochsc­hu­le Ber­lin
https://​www.​ash-ber­lin.​eu
email: bas­yi­gi­t@​ash-ber­lin.​eu

Uni­ver­sität Wit­ten/Her­dec­ke
https://​www.​uni-wh.​de
email: ku­eb­ra.​an­na­c@​uni-wh.​de

De­menz Sup­port Stutt­gart, Zent­rum für In­for­ma­ti­onst­rans­fer
https://​www.​de­menz-sup­port.​de
email s.​oez­tu­er­k@​de­menz-sup­port.​de
https://​www.​fa­ce­bo­ok.​com/​pro­fi­le.​php?​id=100092574684360
https://​www.​ins­tag­ram.​com/​di­ver­sit­y_​on_/​ [y_o]