Refah seviyesi gelişmiş ülkelerde yaşlıların sayısı yükseliyor. Gelecek yıllarda bu sayı daha da artacak.
Dünya Sağlık Örgütü önerisiyle 20 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edildi.
Hastalığa ilk teşhis koyan Dr. Alois Alzheimer’in (1864-1915) adı verilmiştir.
Demans hastalığı beş türlü, fakat en sık rastlanan Alzheimer olduğu için, en fazla konu olarak işleniyor. Beyindeki bölümlerin kireçlenmesi ve hücrelerin ölmesine göre adı değişiyor.
Unutma Beni (21.10.22) makalemde hasta beni unutmayın diyordu. Sağlıklı Yaşama (30.12.2022 ve 8.12.2023) başlığı ile iki makalede hastalıktan korunma, yavaşlatma ve hastalığın ilerlemesi konularını yazmıştım.
Bu makalemde bunayanın aile fertleri, sevenleri Unutmam Seni diyorlar. Çok ileri safhalarda hasta anahtarını almayı unutmuyor, anahtarın ne işe yaradığını bilmiyor. Hatta normal günlük işlerini kendisi yapamıyor. Tuvalet ihtiyacını dahi kendisi gideremiyor.
Demans olan hiçbir yaşlı, çocukları dahil hiç kimseye yük olmak, onların mutsuz olmasını istememiştir.
Bakım esnasında ilk nesil Türk işçilerde farklı noktalarda dikkat edilmesi gerekiyor. Çoğu kez hasta öğrendiği yabancı dili unutuyor, yalnız ana dili iletişim sağlıyor. Bakım Biyografisi ve Anı niteliğinde bakım uzmanı Fatma Dik-Thiele’in, Göç ve Demans başlığıyla üç kitap yazdığını WDR-COSMO-Türkçe radyodan duydum. Henüz okumadım, merak ediyorum.
Hasta bakımında aile fertleri arasında dayanışma, yardımlaşma ve bilgilendirme amacıyla başlatılan bir projeden bahsetmek istiyorum.
Bu projeden beni haberdar eden Mualla Başyiğit oldu. Mualla Hanım Alice Salomon Hochschule Berlin’de öğretim üyesi, projeye bilimsel danışmanlık yapıyor.
Proje Berlin, Witten/Herdecke, Stuttgart olmak üzere üç şehirde uygulanacak. Her üç şehirde de komisyonda bir Türk kökenli öğretim üyesi var.
Diversity-On internet adresinde şu sorulara cevap veriliyor:
1. Diversity-On ne hakkında?
2. Bu projenin amacı nedir?
3. Kendi kendine yardım programı nasıl çalışıyor?
4. Projeye nasıl katılabilirim?
5. Katılmanın herhangi bir avantajı veya dezavantajı var mı?
Ayrıca veri işleme ve koruma hakkında bilgi veriliyor.
Sevgili okuyucularım, lütfen bu makaleyi okuduktan sonra duyurmaya yardımcı olunuz. Sivil Toplum Kuruluşlarını haberdar ediniz. Demans hastası Türk kökenli yakınına bakanlara duyuralım. Resmi kuruluşların halka verdiği hizmet ve imkânlardan faydalanmalıyız.
Avrupa’da diğer ülkelerde ve Türkiye’de tanıdıklarınıza, yani Türkçe konuşulan, yazılan her ülke halkına bu proje hakkında bilgi veriniz, ki örnek olsun.
Toplumda yaşlı sayısı ve buna oranla hasta sayısı artıyor. Bu nedenle yeni doğan bir çocuğa uzun ömür dilerken, sağlıklı ve dinç kalarak uzun ömürlü olsun diyorum.
Aşağıdaki adreslere Türkçe ulaşmak mümkündür, Facebook ve Instagram.
Mualla Hanım’a çalışmalarında kolaylık ve başarılar diliyorum.
Sağlıkla kalın!
Proje ile ilgili adresler:
Alice-Salomon Hochschule Berlin
https://www.ash-berlin.eu
email: basyigit@ash-berlin.eu
Universität Witten/Herdecke
https://www.uni-wh.de
email: kuebra.annac@uni-wh.de
Demenz Support Stuttgart, Zentrum für Informationstransfer
https://www.demenz-support.de
email s.oeztuerk@demenz-support.de
https://www.facebook.com/profile.php?id=100092574684360
https://www.instagram.com/diversity_on_/ [y_o]