Yazarlar Festivali’nde gazetecilere yoğun ilgi Yazarlar Festivali’nde gazetecilere yoğun ilgi

Genel olarak medyanın sorunlarının tartışıldığı toplantı sonunda aşağıdaki hususların kamuoyu ile paylaşılmasına karar verilmiştir. 
1. TGF olarak; Türk Devletinin milleti ile bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve devrimlerinden vazgeçmeden Cumhuriyete ve Demokrasiye olan inancımızı bir kez daha yineleyerek; basın ve ifade özgürlüğü önüne konmak istenen tüm engelleri aşmaya kararlıyız. 
2. ‘’Sosyal medyada düzenleme ve İnternet Gazeteciliği’’ adı ile çıkarılan yasada basına yeni bir sansür uygulamak istenmesini, Televizyon ve radyolar için ayrı Yasa çıkarılırken, İnternet Gazeteciliğinin Basın Kanunu’na adapte edilmek istenmesini, gazetecilerin eleştirel yazıları sonucu başına geleceklerle ilgili aba altından sopa gösterilmesini,  Devlet eliyle gazeteci olmayanlara onurumuz olan, kimliğimiz Sarı Basın Kartı’nın dağıtılmasını, daha doğrusu meslek örgütleri yerine kamunun kimin gazeteci-kimin değil sorusuna karar vererek Basın Kartı vermesini; bütün bu kararlar alınırken meslek örgütlerinin ve özellikle 71 Cemiyet-dernek ve onların 20 binin üzerinde üyesini barındıran Türkiye’nin en güçlü meslek örgütlenmesi TGF’nin görüşünün dahi alınmamasını; üstelik meslekleri gazetecilik olmayan amaçlarının ne olduğunu bilmediğimiz meçhul kişilerin muhatap alınmasını 
KABULLENEMİYORUZ…
3. Ayrıca; adı sarı olan ama rengi değiştirilen Sarı Basın Kartı süresi dolan ve yenilenme için yapılan başvurulara yanıt verilmezken, adı süresiz olmasına rağmen kullanım süresi konulan Sürekli Basın Kart’larında da yenileme başvuruları aylarca gerçekleştirilmemektedir. Bu sorunun bir an önce halledilmesini istiyoruz.
4. Hükümetin basını susturma çabaları sürerken, Anadolu’daki durum gerçekten vahimdir. Önümüzdeki tabloya baktığımızda; 
- Uydu bedellerini ödeyemeyen TV’ler bir bir kapanırken, koca ülkede 23 ilde sadece 35 TV kalmıştır.
- Gazete girdilerindeki sürekli artışlar ve döviz kurları kurbanı gazeteler matbaalarını bir bir satmak zorunda kalırken, Anadolu’daki beş yıl önce 1900 olan yerel gazete sayısı 800’lere düşmüştür. 
- Gazetelerin bu duruma düşmesinin nedenlerinden biri de, gazetelere olur-olmadık kurallar getiren Basın İlan Kurumu’dur (BİK)
- Yaygın basını da ilgilendiren gazete dağıtımında ortaya çıkan tekelleşme, dağıtımın tek elden yapılması Türk Basını’na yakında en büyük darbeyi vuracaktır. 
5. TGF olarak sorunlarımızın birlik-beraberlikte çözüleceği inancımızla; gerçek meslek örgütlerimizi; siyasetçilerin oyunlarına gelmeden, kandırılmadan, böl-parçala yönet oyunlarına inanmadan bir araya gelmeye, konuşmaya birbirimizi yemek yerine birlikte hareket etmeye davet ediyoruz. Kimsenin tam yetkili olmadığı, fikirlerin tartışılarak ortak aklın ve çözümün birlikte bulunacağı bu birliktelik bizleri zayıflatmak yerine güçlendirecektir.  GELİN BİRLİK OLALIM…
Kamuoyunun bilgilerine saygı ile duyurulur
TÜRKİYE GAZETECİLER FEDERASYONU
66.BAŞKANLAR KONSEYİ