31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçime sayılı günler kala siyasi partiler bir taraftan partiler seçime katılacak diğer partiler ile yarışırken bir taraftan da siyaset anlayışları birbirine benzeyen ve ana kütleden koparak yeni bir isimle yola devam eden partiler ile mücadele ediyorlar.
Fazilet partisi 17 Aralık 1997'de, Refah Partisi'nin kapatılması ihtimaline karşı Millî Görüş çizgisindeki bir parti olarak İsmail Alptekin başkanlığında kuruldu. Refah Partisi'nin 16 Ocak 1998'de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasından sonra bağımsız kalan 150'ye yakın milletvekili Fazilet Partisi'ne geçti. 14 Mayıs 1998'de FP Kurucular Kurulu kararı ile Recai Kutan genel başkanlığa getirildi.
1999 yılında, aynı tarihte yapılan yerel seçimlerde elindeki belediyeleri büyük ölçüde korusa da, genel seçimlerde Refah Partisi'nin 1995'teki oy oranının ve milletvekili sayısının altında kaldı. 02 Mayıs 1999'da, Fazilet Partisi İstanbul milletvekili Merve Kavakçı'nın TBMM'deki yemin töreni sırasında genel kurula başörtüsüyle girmesi krize neden oldu.
Bu olaydan hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, 07 Mayıs 1999 günü kapatma davası açtı. 14 Mayıs 2000'de yapılan Fazilet Partisi birinci Kongresi'nde gelenekçi ve yenilikçi kanatlar arasındaki çekişme su üstüne çıktı. Yenilikçi kanadın adayı Abdullah Gül 521, Recai Kutan ise 633 oy aldı.
Sonrasında ise Kapatma kararı 22 Haziran 2001’de verilerek Nazlı Ilıcak, Merve Kavakçı, Bekir Sobacı, Ramazan Yenidede ve Mehmet Sılay'a 5 yıl süreyle siyasi yasak getirildi. Daha sonra bu partinin devamı niteliğinde Recai Kutan önderliğinde Saadet Partisi kuruldu.
Fazilet Partinin kapatılması ile milletvekilleri yerine kurulan Recai Kutan başkanlığındaki Saadet Partisi'nde birleştiler. Fazilet Partisi Kongresinde Abdullah Gül'ü destekleyen ve kendilerine yenilikçiler diyen ve artık Millî Görüşçü olmadıklarını ifade eden bir grup ise ayrılarak Abdullah Gül liderliğinde daha sonra Recep Tayyip Erdoğan'ın başına geçeceği Adalet ve Kalkınma Partisi altında toplandılar.
Yeniden Refah Partisi, 23 Kasım 2018 tarihinde Fatih Erbakan liderliğinde kuruldu, Genel başkanlığını Fatih Erbakan’ın yaptığı Yeniden Refah partisi TBMM'de 4 milletvekili ile temsil edilmektedir.
Geçtiğimiz günlerde çoğunluğunu AK partili arkadaşların oluşturduğu 8-10 kişilik bir grupla sohbet ederken içeriye Saadet Partisi adayı girdi, Selam kelam faslından sonra AK partili arkadaşlar Saadet partisi adayına “ siz seçimi AK Parti kazanmasın diye çaba gösteriyorsunuz, bölücülük yapıyorsunuz” ithamında bulununca Saadet partili aday “Bölen biz değiliz aksine bölen AK Partili ve Yeniden Refah partili arkadaşlarımızdır, biz kurulduğumuz günden beri olduğumuz yerde duruyoruz, üzerinizdeki, milli görüş gömleğini çıkartan sizsiniz, Yeniden Refah partisinde görev yapanların büyük bir çoğunluğu da yine bizden ayrılan arkadaşlarımızın oluşturduğu bir siyasi kuruluştur, bu durumdan biz şikayet edeceğimize siz bizi olmadık işlerle itham ediyorsunuz” cevabını verince orada bulunanların nerede ise tamamı “Vallahi doğruyu söylüyorsun” demek zorunda kaldılar.
Söz konusu 3 siyasi partinin oy tabanı aynı, hayata bakışları aynı, daha da ilginci her üçü de “Milli görüş geleneğinin temsilcisi biziz” iddiasını taşıyorlar.
Kimin haklı olduğunu tüm Türkiye ile birlikte bizde 31 mart 2024 Pazar günü akşam saatlerinde sandıklar açıldığında öğrenmiş olacağız.
Her üç partideki arkadaşlarımıza acizane tavsiyemiz birbirinizi kırmayın zira nerede ise her gün düğünlerde, cenazelerde bir arada olmak gibi bir mecburiyet var.