Aydın Sezgin: JES’lerin ve madencilik faaliyetlerinin vurduğu incir ve zeytine bir darbe de kuraklıktan geldi

8 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 4427 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı doğrultusunda, kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşayan çiftçilere destekleme ödemesi yapıldığını hatırlatan Sezgin, “Aydın’ın ve Ülkemizin katma değeri en yüksek tarımsal ürünleri olan incir ve zeytin, kuraklık desteği kapsamına dâhil edilmemiştir” ifadelerini kullandı.

Didim Felsefe Akşamları’nın konuğu: Dr. Ufuk Yaltıraklı Didim Felsefe Akşamları’nın konuğu: Dr. Ufuk Yaltıraklı

İYİ Partili Sezgin, Aydın’ın incir ve yağlık zeytin üretiminde ülkemizin önde gelen üreticisi konumunda olduğunu belirterek, son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle incir ve zeytin üreticilerinin mağdur olduğunu, ifade etti. Sezgin, “Aydın’da jeotermal enerji santralleri ve madencilik faaliyetleri nedeniyle zaten üretim alanları daralan çiftçilerimizin mağduriyeti, kuraklığın da etkisiyle giderek artmaktadır” dedi.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Sezgin’in Tarım Bakanı Pakdemirli’ye yönelttiği sorular şu şekilde:

1- İncir ve zeytin üreticilerinin yaşadığı kuraklık kaybına rağmen, bu ürünler neden kuraklık desteği kapsamına alınmamıştır?
2- İncir ve zeytin üreticilerine yönelik hangi destekler sağlanmaktadır?
3- 2021 yılında Ülkemizin incir ve zeytin üretimi ne kadar gerçekleşmiştir?
4- 2021 yılında Aydın’da incir ve zeytin üretimi ne kadar gerçekleşmiştir?
5- Aydın’da jeotermal enerji santralleri ve madencilik faaliyetleri nedeniyle incir ve zeytin üretiminde yaşanan sorunların bertaraf edilmesine yönelik olarak Bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?