Didim Ticaret Odası Nurullah Kocabıyık Kültür Salonunda gerçekten törene Didim İlçe Kaymakamı Dr. Mustafa Yiğit, Didim Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Emin Çıplak, Didim Garnizon Komutanı Albay Ali Saçan, Didim Jandarma Komutanı Mustafa Gani Solak, Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Didim Emniyet Müdürü Yunus Dinç, ilçe protokolü, bazı siyasi parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.
Yenihisar Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Programın açılış konuşması Didim Yenihisar Anadolu Lisesi Müdürü Remzi Devrim tarafından yapıldı. Devrim, konuşmasında, “Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar, kilometre taşı niteliğinde abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri, millet hayatında yeni değerlerin ortaya çıkabilmesi ve milli şuuru ayakta tutabilmek için bunları hatırlamak gerekir.
İşte kara günlerimizin göstergesi, kahramanlık destanımız, heybetli kimliğimiz, yurtseverlik ve özgürlük aşkımız İstiklal Marşı ve milletimizin sinesinden çıkarak onun acılarını, umutlarını kararlılığını "Hayal ile yoktur alkış verişim, her ne demişsem görüp de söylemişim" diyerek abideleştiren Mehmet Akif Her yıl 12 Mart tarihi İstiklal marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü olarak kutlanır. İstiklal Marşı'nı anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve bu çerçevede değerlendirmemiz gerekmektedir.


İstiklal Savaşının elemli ve buhranlı günlerindeydik. İzmir gitmiş, Bursa düşmüş, Afyon kaybedilmiş Düşman orduları, Türk yurdunun her yanına sokulmuş Türk milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktaydı Anadolu iç isyanlarla karşı karşıyadır. Kurtuluş Savaşı sürerken Akif, Kastamonu camilerinde yaptığı konuşmalarda milli ve manevi değerlerin tehlikede olduğunu belirterek tüm halkı birliğe, düşmana karşı savaşmaya çağırır. Bu konuşmaların yayımlandığı dergi ve gazeteler Anadolu'nun bütün illerinde, sancaklar ve kazalardaki idarecilerle okutturulur Kitaplar, broşürler şeklinde yeniden basılarak, cephelere, köylere dağıtılır.
Batı cephesi komutanı İsmet Paşa cephedeki Mehmetçiği şevke getirip coşturacak bir milli marş yazılması fikrini Maarif Vekaletine açar. Paşanın bu düşüncesi Maarif vekâletince yerinde bulunarak bunun için bir yarışma tertip edilir. Tek şart yazılacak marşın milli mücadele ruhunu ifade edebilecek güç ve kudrette olmasıdır. Böyle büyük bir güç ve kudreti barındıracak bir şiiri ancak imanıyla, yaşantısıyla Anadolu'nun çektiği ızdırabı hissedebilecek, onun için yanıp kavrulan bir kişi yazabilirdi. O kişi hiç şüphesiz ki milli mücadeleye gönül vermiş, ulusun derdiyle dertlenmiş Akif ten başkası değildi.
Mustafa Kemal "Bu marş bizim inkılabımızı anlatır, İstiklal Marşı'nda, istiklâl davamızı anlatması bakımından büyük manası olan mısralar vardır. Benim en beğendiğim bölümü de "Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal" milletten asla unutmamasını istediğim mısralar, işte bunlardır. der.
Benim bu Sevgili gençler, İstiklal Marşını sevmek, ülkemizi sevmektir, İstiklal Marşını coşkuyla söylemek, ülkemize, bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Bağımsızlığımıza sahip çıkmak ise, onurumuza sahip çıkmaktır.” ifadelerini kullandı. 
Açılış konuşmasının ardından İstiklal Marşının kabulünün video gösterimi gerçekleştirildi. Didim’de İstiklal Marşını okuma yarışmasında dereceye giren öğrenciler, İstiklal Marşı’nı okudu. 
Zeybek gösterisinin ardından  "İstiklal yolunda" adlı oratoryo gösterisi öğrenciler tarafından sergilendi.
İstiklal Marşı okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ilçe protokolü tarafından ödülleri takdim edildi.
HABER: ELİF DİKBAŞ

Didim Felsefe Akşamları’nın konuğu: Dr. Ufuk Yaltıraklı Didim Felsefe Akşamları’nın konuğu: Dr. Ufuk Yaltıraklı