Öncelikle, kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1976 İstanbul doğumluyum. Aslen Yozgatlıyım. Asker olan babamın emekliliği sonrası 1994 yılında Didim’e taşındım ve o tarihten beri Didim’de yaşamaktayım. Lise mezunuyum ve halen Anadolu Üniversitesi Emlak ve Emlak Yönetimi bölümünde öğrenim görüyorum. 1996 yılında Mavişehir pazarında ilk işyerimi açtım. 1997 yılında Kemal MERT ile evlendim ve 3 çocuğa sahibim. Eşim Aydın-İncirliovalı’dır. Evlendikten sonra eşimle beraber 1998 yılında Büro Mobilyası üzerine çalışmaya başladık. 2010 yılında Selçuk Özsoy Ortaokulu kantinini işletmeye başladım ve hala işletmekteyim. 25 yıldır esnaflık yapıyorum.


25 yıldır esnaf olan bir kişi olarak Didim’de esnaf olmayı açıklar mısınız?
Didim’de esnaf olmak zordur. Sezona dayalı kazançlar kışın geçinmeye yeterli olmaz. Mal alımı, borç ödemeleri, ticari anlaşmalar sezonun getireceklerine göre hazırlanır. Sezonu öngörmek Didim esnafının kilit noktasıdır. Doğru tahminler kazancı getirirken yanlış yapılacak bir tahmin kış aylarında yaşanacak sorunları arttırır. 2004 yılından sonra inşaat sektörünün ilçemizde hızlanması ile yeni iş olanakları bir miktar istikrar sağlansa da esnafımız için yeterli olmamıştır. 


Didim müşteri profili olarak geniş bir yelpazeye sahiptir. Sizce bu durumun esnafa yansıması nasıldır?
İlçemiz Türkiye geneline göre aydın bir yer olmasına rağmen aldığı yoğun göç nedeniyle küçük bir Türkiye profili çizmektedir. Doğal olarak bu durum genel yaşama yansımaktadır. Didim’de esnaf olmak farklı kültürlerden gelen bu insanların hepsiyle iletişimde olmak demektir. Ben Didim’de esnaflık yapanın Türkiye’nin her yerinde hiç sorun yaşamadan ticaret yapabileceğine inanıyorum. 


Esnaf ve Sanatkârlar Odası başkanlığına adaylığınızı koymanızın nedeni nedir?
İlçemiz ortalama her yıl %10’luk büyüme hızına sahiptir. Covid-19 salgını sebebiyle bu oran %20’ye çıkmıştır. Hızla değişen ve gelişen ilçemize, yöneticimizin uyum sağlayamaması esnafımıza zarar vermektedir. Esnaf odası başkanının bürokratik engelleri kaldırmak için çaba harcayan, her sektörün sözcülüğünü yapabilen, kurumlar arası iletişimi sağlayabilen ve esnafımızın gelişmesi için gerekli olan her yeniliği takip eden biri olması gerektiğini düşünüyorum. Bu şartları sağlayacağıma inanıyorum. Bu sebeple yaşamış olduğum tecrübelere de dayanarak aday oldum. 
Eğer seçilirseniz, görev süreniz boyunca yapmayı planladığınız projelerinizden kısaca bahseder misiniz? 
Esnafımıza ücretsiz hukuk desteği,
Tüm esnafımızın internet ortamında tanıtımı,
Nüfusa göre uygulanacak olan esnaf kotası,
Yaşadığımız şehrin tüm işletmelerine kalifiye personel eğitimi.

Esnafa hukuk desteği sağlama projesini nasıl gerçekleştirmeyi planlıyorsunuz?
Genel hukuk bilgisi ne yazık ki okullarımızda verilmemektedir. Hayatımızın her alanında hukukun getirdiği adalete ihtiyacımız vardır. Ancak nerede itiraz edip nerede kabul edeceğimizi bilmediğimiz durumlarda zarar görmemiz kaçınılmazdır. İşte bu yüzden esnaf odası personeline bir avukat eklemeyi düşünüyorum. Bu sayede kayıtta olan tüm esnafımız işleriyle ilgili her konuda personelimiz olan avukatımızdan ücretsiz danışmanlık alabileceklerdir.


Esnafın internet ortamında tanıtılması neyi hedefliyor?
Yaz sezonunda milyonlara ulaşan ilçemizde esnafa ait kayıtlı hiçbir sarı sayfalar bulunmamaktadır. Amacımız her esnafa eşit ayrılmış bölümlerin bulunduğu bir internet sitesi oluşturmaktır. Bu sayede herkese eşit tanıtım fırsatı verilecek ve esnafımız daha ulaşılabilir olacaktır. Diğer bir yandan hizmet alan müşteriler aldığı hizmeti puanlayıp yorumlayabileceklerdir. 

Didim’de 6. Uluslararası Zeytin Festivali Didim’de 6. Uluslararası Zeytin Festivali


Didim esnafımız için oluşturulacak bu internet sitesi bir yönden de rekabeti arttıracak gibi duruyor. Değil mi?
Tabi ki. Bu projeyle doğru rekabet amaçlarımızdan biridir. Esnafımız için yaptığı işin doğruluğu ve kalitesi kadar müşteri ile olan iletişimi de önemlidir. Bu iki kriterin dengeli olması gerekmektedir. Böylelikle oluşan rekabet ortamı esnafımızın gelişmesini sağlarken müşteri memnuniyetlerinin de artması şehrimize fayda sağlayacaktır. 


Esnaf kotası dediniz. Peki esnaf kotası projesini gerçekleştirirken nasıl bir yol izlenecek? Bu projeyi biraz daha açabilir misiniz?
Bu projemizi bir örnekle açıklamak isterim. 500 nüfuslu bir yerleşim yeri düşünelim. Burada işleyen bir fırın günde 500 ekmek çıkarmaktadır. Düzenli mal alımı, düzenli emek ve düzenli kazanca sahiptir. Bu yerleşim yerine açılan ikinci fırın, birinci fırının işinin yarı yarıya düşmesine neden olur. Çünkü insanların ekmek tüketimi hala 500’dür. Bu bölgeye açılacak 3. fırın hepsinin batmasına neden olur. İşte esas amacımız bunu engellemektir. Var olan esnafımızı korumak önceliğimizdir. Bunu da yeni iş yeri açacak veya kapatacak kişilerin ilk başvuru adresinin esnaf odası olmasını sağlayarak başarabiliriz. 
Öncelikle şehrimiz esnafının sektörel olarak nüfusa oranını hesaplayacağız. Dağılım grafiklerini oluşturduktan sonra eksikleri görmüş olacağız. Yeni iş yeri açacak esnaf adaylarımıza eksik bölgeleri tavsiye edeceğiz. Bu sayede yeni işe başlayan esnafımızın kazanımları yüksek olurken var olan esnafımızda zarar görmeyecek. 


Kalifiye personel eğitimini nasıl sağlayacaksınız? 
Ülkemizde sık sık değişikliğe uğrayan eğitim sistemi yüzünden şehrimizin çocuklarının bir kısmı açık lisede eğitim görmektedir. Bu çocukların çoğu turizm kenti olmamız dolayısıyla görmemeleri, yaşamamaları ve kullanmamaları gereken şeylerle çok erken yaşta tanışmaktadır. Eğitim eksikliklerinin yanına bu durumlar da eklendiği zaman hayata tutunamayan genç bir nesle sahibiz. Bu gençlerin ve mesleki eğitim almak isteyen herkesin uzun süreli eğitim göreceği kurslar açmak istiyorum. İlçemizin bütün kurumlarının, odalarının ve derneklerinin yardımı ile okul gibi işleyecek bu kurs merkezlerinde eğitim gören gençlerimizin, ilçemiz iş verenlerinin kalifiye personel açığını kapatacağına inanıyorum. 


Son olarak bu ana projelerinizden başka planlarınız elbet vardır. Kısaca bahseder misiniz?
Elbette ki bu projeler son değildir. Projelerimizi hazırlarken ve sonrasında esnafımızı ziyaret ederken sektörlerin pek çok sorunlarıyla karşılaştık. Bu sorunları projelendirmeyi doğru bulmadım. Çünkü esnaf odası başkanının asli görevinin esnafının sorunlarını çözmek olduğuna inanıyorum. Esnafımızın işini kolaylaştıracak her projeye açığım ve uygun olanları gerçekleştirmeye hazırım. 

Röportaj:Ergun Korkmaz