Ülke genelinde gerçekleşen zamlar ardından Oda Başkanı Cengiz, Didim’de taşımacılık yapan esnaflara yönelik olarak toplu taşıma araçlarında fiyatların yüzde 50 oranında arttırılması için Aydın Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na başvuracaklarını açıklayan Cengiz, “Döviz kurlarındaki yükseliş başta olmak üzere akaryakıta gelen bu zam ve personel maliyetlerindeki artışlar sonucu toplu taşımada maliyetlerimiz inanılmaz derecede yükselmiş durumda” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında beklenen zamlar akaryakıt fiyatlarına yansıdı.  Gerçekleşen zamlar ardından Didim Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Savaş Cengiz, maliyetlere ilişkin değerlendirmede bulunmak için oda binasında taksici esnafıyla bir araya geldi. Didim’de toplu taşıma hizmeti veren minibüs ve taksici esnafı, akaryakıta gelen zamlar ardından geçinmekte zorlandıklarını ve evlerine ekmek götüremez hale geldiklerini ifade etti. Geçtiğimiz Ocak ayında artan maliyetler nedeniyle Aydın Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne (UKOME) yüzde 60 oranında zam talebinde bulunduklarını hatırlatan Oda Başkanı Cengiz, “Bu talebimiz geçen Haziran ayında görüşülerek karara bağlandı. Bir yıldır beklediğimiz zamdı ve alınan karar ile birlikte ilimiz genelinde şehir içi minibüs fiyatları ve taksi fiyatlarında yüzde 38 ile 48 arasında zam yapıldı. Fakat Temmuz ayında asgari ücrete gelen yüzde 35 oranındaki ara zamdan sonra sigorta, parça, muayene ve işçi maliyetleri çok yüksek seviyede arttı. Tüm bunların üzerine Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi’nde (KDV) yaşanan artış ve akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş, esnafımızın işin içinden çıkamayacakları bir duruma gelmelerine neden oldu” dedi.

FGDFGDF

"TAŞIMACI ESNAFIMIZA ÖTV UYGULANMAMALI"

Cengiz, akaryakıt fiyatlarındaki astronomik artışın kendilerini iş yapamaz duruma getirdiğini ve akaryakıt fiyatlarında bundan sonra da artışlar olabileceğini ifade ederek, “Seçim sonrasında akaryakıt fiyatlarında yükselişi gördük. Çünkü döviz kurlarındaki hareketlilik, akaryakıt fiyatlarına doğrudan etki ediyor. Geçtiğimiz günlerde akaryakıta 4 günde 3 defa zam gelmişti. Beraberinde vergi artışları geldi. Litre bazında 6 lira civarındaki ÖTV zammının ardından artık kontağı çevirmekten bile korkar hale geldik.” sözlerini vurguladı.

Akıllı KOBİ Konferansı Akıllı KOBİ Konferansı

Yük ve yolcu taşımacılığı yapan esnafların araç alım satımlarında, yedek parça ve tamir bakımlarında her türlü vergiyi istisnasız ödediğini belirten Cengiz, trafik sigortası, kasko, MTV, KDV, bağkur, yol ve köprü ücreti ödemelerini de zamanında yaptığını dile getirerek, “Akaryakıta gelen artışlardan sonra Haziran ayında aldığımız zam da eridi gitti. Sadece akaryakıt gideri değil, zorunlu trafik sigortası, kasko, araç bakım onarımı gibi her kaleme zam geldi. Çalışan fiyatı ve sigortalı personelin maaş artışları belimizi büktü. Tüm bu giderleri üst üste koyduğunuz zaman devasa rakamlar ortaya çıkıyor. Tarifelere zam yapmak çözüm değil ama bu giderlerin bir şekilde karşılanması lazım. Taşımacı esnafımıza ÖTV zammının uygulanmaması  gerektiğini ve akaryakıtta ticari araçlara ÖTV indirimi yapılması gerektiğini ifade ediyoruz. Aydın Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne dilekçe vererek, yüzde 50 zam talebinde bulunacağız. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu’ndan tarifeleri bizleri rahatlatabilecek koşullara getirmesini bekliyoruz. Tarifelere güncelleme şart  çünkü başka türlü esnafımız bu işi sürdüremez. Talebimizin Temmuz ayında UKOME Kurulunda görüşülerek, karara bağlanmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

HABER: HEYBET KARABABA 

DFGDFGDFG