Deprem bölgelerinden Aydın’a gelen ve resmi okul kaydı tamamlanarak okullara yerleşen 4 bin 39 öğrenci de yeni okullarında ders başı yaptı.
Depremzede ailelerin okul çağındaki çocuklarının Aydın’a kendilerine en uygun okullara sağlıklı ve güvenli bir şekilde yerleştirilmelerini sağlamak üzere Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 17 ilçede kriz masaları ve destek ekipleri kuruldu.
Aydın Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre 279 okul öncesi, 1256 ilkokul, 1103 ortaokul ve 744 lise olmak üzere toplam 3382 öğrencinin başvurdukları okullara nakilleri gerçekleştirildi. Öğrencileri her türlü kırtasiye ihtiyaçları ve okul malzemeleri, kitapları temin edilerek okula devamları sağlandı. Aynı zamanda il genelindeki özel okullara da her kademeden olmak üzere toplam 657 öğrencinin ücretsiz olarak kayıtları yapılmış olup sorunsuz bir şekilde okula devamlarının sağladığı belirtildi.
Yapılan açıklamanın tamamında ise şunlar kaydedildi:
06 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından; deprem bölgesinden ilimize gelen öğrencilere ve velilere Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından oluşturulan birimlerle 24 saat esasına göre hizmet verilmekte, ayni ve nakdi yardım sağlanmakta, öğrencilerimizin okul kayıtları, nakil işlemleri, pansiyon yerleştirme işlemleri ivedilikle tamamlanmaktadır. 17 İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli şekilde kriz masaları, destek ekipleri oluşturularak deprem mağduru vatandaşlarımızın eğitimle ilgili her türlü ihtiyaçlarına anında cevap verilmektedir.
Depremin ilk gününden itibaren tüm ilçelerdeki okul ve kurumlarımız tüm paydaşlarımızla birlikte afet bölgesine yardım seferberliği başlatmıştır. Toplanan yardımlar deprem bölgesine ulaştırılmıştır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan MEB AKUB Ekibimizden 33 gönüllü personelimiz, deprem bölgesindeki arama-kurtarma ekiplerine yardımcı olmak üzere gönderilmiştir.
İlimiz genelinde 3 okul pansiyonumuz ve 5 öğretmenevimizde depremzedelerimiz misafir edilerek her türlü ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmaktadır.
Psikososyal krize müdahale il ve ilçe ekiplerimiz depremzedeler için saha çalışmaları yapmakta ve depremzedelerimizi yalnız bırakmamaktadır. Ayrıca Mili Eğitim Bakanlığı eylem planı doğrultusunda deprem bölgesi illerinden nakledilerek yurt, pansiyon, otel vb. yerlere yerleştirilen öğrenci, veli, öğretmen, diğer bireylere rehber öğretmenler tarafından psikolojik ilk yardım (PİY) uygulanmaktadır.
İlimiz genelindeki Halk Eğitimi Merkezleri tarafından depremzedelerimiz için uyku tulumları, polar kıyafetler, battaniye, eşofman takımları üretilmeye devam edilmektedir.
Aynı zamanda il genelindeki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde deprem bölgesi için sıvı sabun, dezenfektan, yüzey temizleyici gibi hijyen ve temizlik maddelerinin yanı sıra çadır için soba üretimi de tüm hızıyla devam etmektedir. İlimizdeki Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, yiyecek ve içecek alanı öğrenci ve öğretmenleri tarafından gerek deprem bölgesi ve gerekse İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı kurumlarda konaklayan depremzede misafirlerimiz için kumanya ve ekmek üretimi de kesintisiz olarak devam etmektedir.
İlimiz genelinde 21.02.2023 tarihi ve 14:25 saati itibariyle 279 okul öncesi, 1256 ilkokul, 1103 ortaokul ve 744 lise olmak üzere toplam 3382 öğrencimizin başvurdukları okullara nakilleri gerçekleştirilerek kayıtları tamamlanmış olup; her türlü kırtasiye ihtiyaçları ve okul malzemeleri, kitapları temin edilerek okula devamları sağlanmıştır. Aynı zamanda ilimiz genelindeki özel okullarımıza da her kademeden olmak üzere toplam 657 öğrencinin ücretsiz olarak kayıtları yapılmış olup sorunsuz bir şekilde okula devamları sağlanmaktadır.
HABER: ELİF DİKBAŞ