Başkan Hilmi Erbaş, Odanın son dönem yaptığı çalışmalar ve sempozyum programı hakkında bilgiler verdi. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile yapıkları Sektörel Gelişim Stratejileri projesini yerel seçimlerin akabinde yapılacak bir çalıştayla sonuçlandıracaklarını söyledi. Proje ile Didim’in turizm, tarım ve kentleşme başlıklarında sorunlarını tespit etme ve gelecek projeksiyonlarını belirlemeyi amaçladıklarını söyledi.

Erbaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Didim’in çözülmeyi bekleyen sorunları var. Kentin bileşenleri olan sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, entelektüelleri ile iletişim kuran bir yerel yönetime ihtiyaç duymaktayız. Memleket için yapılan bir işe “bu kime yarar” diye bakmamalıyız. “Didim’e yarar” demeliyiz. Memleket için inisiyatif almayan, zahmete, riske girmeyen, durumu vaziyeti idare eden bir yapının İlçeye katkısı yok. Şirketler, beldeler, kentler, ülkeler yarışıyor. Kent ekonomisinin gücü kentin kaynağı ve gücü haline geliyor. Sektörel Gelişim Stratejileri projemizin kamu kurumlarıyla yaptığımız toplantısına, Didim Kültür ve Turizm Sempozyumuna yerel yönetimden katılım göremedik. Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizde yaşadığımız deprem felaketinin burada olmayacağının garantisi yok. Şimdiden tedbir almalı ve afetlere hazırlıklı hale getirmeliyiz. Yakın bölgelerimizde çalışma yapan, ODTÜ’den çok değerli akademisyenlerin katıldığı deprem konferansına yerel yönetimden katılım olmadı. Burada şunu açıkça ifade etmek lazım ki bir iş birliği yapılması gerekirken gerek sempozyuma gerek deprem konferansına, gerek sektörel gelişim stratejileri projesi toplantımıza davet etmemize rağmen yerel yönetimden katılım olmaması İlçemiz açısından bir kayıptır. Burada şunun altını çizmek istiyorum, seçimler neticesinde göreve gelen belediye başkanı ve meclis üyelerinin tüm toplumla iş birliği yapması buradan tüm adaylara açık çağrımızdır” dedi.

Cumhuriyet Bayramı Kutlaması Cumhuriyet Bayramı Kutlaması

Sempozyumda Doç. Dr. Mehmet Bahar’ turizm master planları hakkında sunumuna dikkati çeken Erbaş “Kentimiz için, turizmimiz için bunun ne kadar elzem olduğunu gördük. Aydın henüz master planını hazırlayabilmiş değil. Hizmet üretebilmek için Belediyenin insan kaynağını ve mali kaynağını iyi değerlendirmesi gerekiyor. Bununla birlikte turizm beldelerine merkezi bütçeden alacağı pay hesaplanırken de ayrı tutmak gerekiyor. Kış nüfusu 100 bin olan Didim’in tüketilen su ve toplanan çöp miktarından yola çıkarak hesaplanan ve tespit edilen aylık ortalama nüfusunun üç katına yani 300 bin nüfusa denk geldiğini görüyoruz. Konu hakkında gerekli mevzuat düzenlemesinin yapılması taleplerini Aydın milletvekillerine geçmişte ilettik” dedi.  

Ticaret Odasının daha önce sunduğu Didim hakkında ihtiyaç ve beklenti raporunu incelediğini, raporda çok kıymetli tespitler ve öneriler olduğunu ifade eden Başkan Adayı Kabak, seçim sonrası için 9 ana başlıkta 41 faaliyet belirlediklerini söyledi. 30 yıl üst düzey görev yaptığını ve Teftiş kurulunda bulunduğunu hatırlatan Kabak, “Uzlaşma ile belirlenen taleplerle kurumlara, bakanlıklara gidildiğinde işlerin kısa sürede hallolduğuna şahidim. Bizler bir masa etrafında toplanmalı ve istişare mekanizmalarını çalıştırmalıyız. Geleceğe matuf fikirler üretmeliyiz.  İlçede tüm paydaşlarla dayanışma içinde ve etkin olursak o nispette taleplerimiz karşılık bulur. Seçim bittiğinde yarış da bitmeli. Tek başına başarı elde etme şansımız yok” dedi.

Kentin bir vizyonu olması gerektiğine vurgu yapan Kadri Kabak, “İlçemizi bir turizm kenti, tarım kenti yapmak istiyorsak bir vizyon inşa etmeliyiz. 2030’da 40’da 50’de nasıl bir Didim istiyoruz? “Didim’de yapılmayan çok iş var ama bunu bir fırsat olarak görebiliriz. Ege ve Akdeniz kıyılarında yeniden inşa edilecek destinasyon için ikinci bir alternatif yok” diyerek Didim’in potansiyeline dikkati çekti.

İbn-i Rüşd’ün “Eğer bir yumurta dışarıdan kırılırsa hayat son bulur. Eğer bir yumurta içeriden kırılırsa hayat bulur” sözüne atıf yapan Erbaş, eğer Didim’i ve turizmini ileriye taşıyacaksak, sürdürülebilir bir yaşam, ekosistem, ekonomi inşa edeceksek, kamu kurum ve kuruluşları, kentin bileşenleri, sivil toplumu, işletmeleri ile beraber içeriden bir dinamizm yaratılmasına ihtiyaç var. Eğer içerden dışarıya doğru kendi dinamizmimizi oluşturamazsak her şeyi dışardan beklemek durumunda kalırız” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının Didim Turizm Kenti projesini Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a 2020’de yaptıkları ziyarette gündeme getirdiklerini, Bakan’ın Projeyi Didim’de kamuoyu ile paylaşma sözü aldıklarını hatırlattı. “Bu projenin içinde olmak lazım. Bakanın huzuruna bir sinerji ile çıkmak lazım. Politik davranışlarla sinerji olmuyor. Bu kırılırsa başarı kazanılır. Seçimden sonra bu iklimi oluşturmalıyız. Fikrin kimin fikri olması önemli değil, ürettiği değer önemli” dedi.

Ziyarette ilçenin tespit edilen çeşitli konularında fikir alışverişinde bulunuldu. Bölgenin su sorununun önemli olduğunu çözülemezse sürecin yönetilmeyeceğini ifade eden Kadri Kabak, sorununun çözümü için geliştirilen Beşparmak Barajı projesinin Aydın Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş’ın girişimleri ile 100 km’lik isale hatları ile beraber 2024 yılı yatırım programına alındığının alını çizdi. Doğalgaz çalışmalarının da 2025’de başlaması öngörüldüğünü müjdeledi.  

HABER: ELİF DİKBAŞ