Yazarlar Festivali’nde gazetecilere yoğun ilgi Yazarlar Festivali’nde gazetecilere yoğun ilgi

Basın İlan Kurumu;
Demokratik toplumların en önemli güvencesi haline gelen basın sektörü, kendini sürekli yenileyen ve etkinliğini her geçen gün artıran yapısıyla özgürlüklerin teminatı olma görevini başarıyla sürdürmektedir.
Görsel, yazılı ve dijital mecralarla haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basınımızın, kamuoyunun hızlı, doğru ve tarafsız bir şekilde bilgilendirilmesinde üstlendiği vazifeyi devam ettirmesi ülkemiz için hayati önem taşımaktadır.
2000’li yılların başından itibaren ülkemizde ifade özgürlüğünün önündeki engellerin teker teker kaldırılmasıyla birlikte basın camiası, çok sesli, objektif ve bağımsız hüviyetini yeniden kazanmaya başlamıştır.
Bugün her türlü fikir ve görüşün görsel, yazılı ve dijital tüm mecralarda özgürce ifade edilebilmesi ülkemiz için büyük bir zenginlik kaynağıdır.
Ülkemiz basın hayatının çok sesli ve objektif yapısı, özellikle dijital mecraların çeşitlenmesiyle birlikte, kamuoyunu yanıltmayı amaçlayan dezenformasyonlarla hedef alınmaktadır. Aslında doğrudan basınımızın itibarına yapılan bu saldırılar, doğru ve gerçek bilgiyi ilkeli ve objektif olarak okurlarına sunan medya mensupları sayesinde bertaraf edilmektedir.
Türk basınının kamudaki en büyük destekçisi olan Basın İlan Kurumu bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonraki süreçte de özgür haberciliğin garantörü olmayı sürdürecektir.
Tüm dünyayı etkileyen geleneksel medyadan dijitale geçiş sürecinde Basın İlan Kurumu’nun birinci önceliği; yeni teknolojilerle birlikte yaşanan mecra değişiminin getirecekleri ve bu olağanüstü dönüşüme basının uyum sağlaması olmuştur.
Ayrıca, Türkiye’nin her köşesinde görevlerini başarıyla sürdüren kıymetli basın çalışanlarının sosyo-ekonomik standartlarının yükseltilmesinin, ülkemiz sathında yerleşen demokratik ve özgürlükçü iklimi daha da besleyeceğine dair inancımı özellikle vurgulamak istiyorum.
Bu düşüncelerle, Basın Bayramı’nızı kutluyor, Basın Ahlak Esasları’na uygun, insan haklarına saygılı tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışıyla mesaisini sürdüren tüm medya çalışanlarımıza başarılar diliyorum..


Aydın Valisi Hüseyin Aksoy;

Değerli Basın Mensupları,

24 Temmuz 1908 tarihi ülkemizde basından sansürün kaldırıldığı tarihtir. Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamış ve sansür ağır suçlardan biri sayılmıştır. Bu nedenle bugünü “Basın Bayramı” olarak kutluyoruz.
Gücünü kamuoyu desteğinden alan, halkın haber alma hakkının kullanılmasını sağlayan basın, önemli ve etkin bir denetim organı olma misyonuyla demokrasinin temel unsurlarındandır.
Şüphesiz, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlerlik kazanması, iyi işleyen bir medya yapısıyla mümkündür. Medyanın güçlü olması, gerek ifade özgürlüğünün temini, gerek kamuoyunun istek ve taleplerinin doğru yansıtılması açısından hayati önemdedir. Bundan dolayı gazetecilik, günümüzde en dinamik ve fedakârlık isteyen mesleklerin başında gelmektedir.
Yazılı ve görsel boyutunun yanı sıra, sanal ortamda da ciddi ilerlemeler kaydeden basınımızın, geçmişten günümüze ülkemizin ve ilimizin gelişmesinde çok değerli katkıları olmuştur. Özellikle 15 Temmuz sürecinde hain darbe girişimine karşı, devletimizin ve milletimizin yanında yer alarak demokrasiden yana tavır koyması ve cesaretle olayların aydınlanmasını sağlaması her takdirin üzerindedir.
Dün olduğu gibi yarınlarda da Basınımızın,  doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber verme, kamu yararını ilgilendiren konu ve olaylarda kamuoyu oluşturma ve toplumu aydınlatma işlevini yerine getirirken; meslek ilkeleri ve etiğinin gözetilmesi, kişilik haklarına, özel yaşama, gizlilik alanına saygı gösterilmesi, doğru olmayan haberlerden kaçınılması vb. ilkeler doğrultusunda hareket ederek ülkemizin aydınlık geleceğine katkılar sunacağına yürekten inanıyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle; toplumu aydınlatan, dünyada yaşanan tüm olayları ve gelişmeleri bizlere aktarmak için gece gündüz demeden, gerekirse hayatlarını tehlikeye atarak, büyük çaba sarf eden ve her koşulda sorumluluk bilinciyle çalışarak, bu zor ve meşakkatli görevi yerine getiren tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutluyor, başarılarının devamını diliyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu;
24 Temmuz’u “Basın Özgürlük Ve Dayanışma Günü” Olarak Kutluyoruz
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca Basında sansürün ilk kez kaldırılışının 114. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, ‘’Gazetecilerin temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı, düşünceyi ifade özgürlüğünü yok edici, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını ortadan kaldıracak önlemlere başvurulmaması çok önemlidir” dedi.
Karaca; Sansür artık günümüzde kalmasa da şekil değiştirerek baskıcı rejim şeklinde üstü kapalı uygulanmaktadır. Bizler her şeye rağmen 24 Temmuz'u bundan böyle Basın Bayramı yerine Basın Özgürlük ve Dayanışma Günü olarak kutlamak istiyoruz dedi. 
Karaca açıklamasının devamında şunları söyledi;
 “24 Temmuz 1908 yılında ülkenin gelişmesi için atılmış en büyük adımlardan biri olan basında sansürün kaldırılması ile birlikte günümüze kadar gelen şartlar dahilindeki gazetecilerin özgürlükleri ile alakalı gelişmeler ve bunun yanı sıra yetersiz kalan kanunlar gazetecileri zor duruma düşürmüştür. Basın susturularak değil, özgürleştirilirse demokrasinin gereği yapılmış olur. Biz bir yanda sansürün kaldırılışını kutlarken, diğer yanda günümüzde sansür maalesef dolaylı veya dolaysız şekilde sürmektedir. Bu bağlamda gazetecilerin temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı, düşünceyi ifade özgürlüğünü yok edici, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını ortadan kaldıracak önlemlere başvurulmaması çok önemlidir. Buna bağlı olarak vurgulamak isteriz ki, ülkemizde gazetecilik faaliyetlerinden ötürü tutuklu bulunan meslektaşlarımızın ellerinden haksız yere alındığına inandığımız özgürlüklerinin geri verilmesini bir kez daha talep ediyoruz. TGF, gazetecilerin ve düşünsel faaliyetlerinden ötürü tutuklu yargılanan meslektaşlarımızın her zaman 'özgür' yargılanmalarını savunmakta, ancak suçları kesinleştiği anda cezalarını çekmeleri gerektiğine inanmaktadır. Bütün bu söylediklerimiz ancak çıkartılacak yeni bir “Basın Meslek Yasası” ile düzenlenebilir. Halkımızın haber alma özgürlüğü anlamına gelen, gerçek basın özgürlüğüne kavuşuncaya kadar mücadelemize TGF olarak devam edeceğiz” 
Basın meslek ilkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışı; toplumda basına güveni artırmasının yanında, kamuoyunun yanlış bilgilendirilerek yönlendirilmesinin ve dezenformasyonun önüne geçilmelidir. Toplumsal değerlere saygılı, sorumluluk bilinci içinde, tarafsız bir anlayışla görevini yerine getiren özgür basın, demokratik toplum düzeninin korunmasının en büyük güvencesidir. 
TBMM, KANUN TEKLİFİNDE BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPMALIDIR! 
TBMM'de görüşülmesi ertelenen 40 maddelik “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” her ne kadar basın sektörüne bazı değerler katmış olsa da birçok maddesinde düzenleme yapılması gerekmektedir. Bunu bir kez daha yineleyerek yüce meclisimizden konuya hassasiyet göstermelerini istiyoruz. 
GAZETELER ŞEHİRLERİN ARŞİVİDİR
Bugün geldiğimiz bu noktada özellikle yerel basınımızın karşı karşıya kaldığı var olma mücadelesi, basınımız adına gelecek kaygısı taşımamıza sebep olmaktadır. Yerel basının gelişen teknoloji ve dijital medya unsuru nedeniyle yaşamaları neredeyse güçleşmiştir. Yerel basınımıza destek olunması ve yaşatılması için adeta can suyu niteliği taşıyan desteklerin devam etmesi, şehirlerimizin arşivi olan gazetelerimiz için büyük bir önem arz etmektedir’’ 
Bu vesileyle, bıkmadan, usanmadan, zor koşullarda, büyük bir özveriyle görevlerini yerine getiren tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Basın Özgürlük ve Dayanışma Gününü kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dileriz.

Didim Gazeteciler Cemiyeti:
Türkiye'de sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanan önemli gündür. 1908’li yıllarda İstanbul’da çıkan gazeteler, Osmanlı Devleti'nde II. Meşrutiyet'in ilan edilmesi ile sansür memurlarını içeri sokmama ve gazetelerini sansüre yollamadan basma kararı vermişti. Ardından gazeteler basılmamış, Gazeteciler birçok eylemler ile Özgürlük mücadelesi vermişti.
Bu olayın yıldönümü, Türkiye Gazetecileri tarafından 1948 yılında alınan kararla Basın Bayramı olarak ilan edilmiş ardından da 1971’de "bayram" olmaktan çıkmış ve adı, "Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü" olarak değişmiştir.
Bugün halen Basın Özgürlüğü için kutlanan 24 Temmuz da Özgürlüğümüz tartışılsa da, Basın mensuplarına ve Medya Kurumlarının Özgür olabilmesi adına verilen desteklere de Cemiyet Yönetimi olarak teşekkürlerimizi sunar,
Bu bağlamda tüm üyelerimizin ve Meslektaşlarımızın Basın Bayramını Kutlarız."