Ha­va­la­rın kurak geç­me­si ve aşırı sı­cak­lar­la bir­lik­te Büyük Men­de­res Nehri’nde ne­re­dey­se su kal­maz­ken, neh­rin geç­ti­ği Sa­rı­ke­mer Taş­köp­rü ci­va­rın­da yüz­ler­ce balık, ok­si­jen­siz­lik ne­de­niy­le öldü.

Aydın İl Koordinasyon Kurulu, 2024 yılı  4. Dönem Toplantısı'nda Sağlık Projelerini Değerlendirdi Aydın İl Koordinasyon Kurulu, 2024 yılı 4. Dönem Toplantısı'nda Sağlık Projelerini Değerlendirdi

Aydın’da tarım ara­zi­le­ri­nin en büyük su kay­na­ğı olan Büyük Men­de­res Nehri, son dö­nem­de ya­şa­nan ku­rak­lık ve sı­cak­lar ne­de­niy­le ku­rur­ken, ok­si­jen­siz­lik se­be­biy­le balık ölüm­le­ri de tek­rar ya­şan­dı. Söke’ye bağlı Sa­rı­ke­mer bel­de­sin­de ta­ri­hi taş köp­rü­nün men­fez­le­ri­nin tı­kan­ma­sıy­la ve bi­ri­kin­ti ha­lin­de küçük gö­let­ler­de kalan su­la­rın kirli ve ok­si­jen­siz ol­ma­sı ne­de­niy­le, Sa­rı­ke­mer Taş­köp­rü ci­va­rın­da sucul can­lı­lar­la bir­lik­te yüz­ler­ce ba­lı­ğın öl­dü­ğü gö­rül­dü. Suyun akıl­cı kul­la­nıl­ma­ma­sı du­ru­mun­da çift­çi­ler başta olmak üzere tüm can­lı­la­rın zarar gö­re­ce­ği­ni ifade eden Eko­sis­te­mi Ko­ru­ma ve Doğa Se­ven­ler Der­ne­ği (EKO­DOSD) Baş­ka­nı Ba­hat­tin Sü­rü­cü; “İklim de­ği­şik­li­ğiy­le ha­va­la­rın kurak geç­me­si ve aşırı sı­cak­lar­la bir­lik­te Büyük Men­de­res Nehri’nde ne­re­dey­se su kal­ma­dı. Men­de­res için­de­ki ve ba­raj­lar­dan gelen sular ta­rım­sal su­la­ma­ya ve­ril­di­ğin­den bir­çok yerde Büyük Men­de­res’in için­de yü­rü­mek müm­kün hale geldi. Nehir için­de suyun ol­ma­yı­şı ve bi­ri­kin­ti ha­lin­de küçük gö­let­ler­de kalan su­la­rın kirli ve ok­si­jen­siz ol­ma­sı ne­de­niy­le, Sa­rı­ke­mer Taş­köp­rü ci­va­rın­da sucul can­lı­lar­la bir­lik­te yüz­ler­ce ba­lı­ğın öl­dü­ğü gö­rül­dü. Suyu akıl­cı kul­la­na­maz­sak başta ta­rım­cı­lar olmak üzere, tüm can­lı­lar bun­dan büyük zarar gö­re­cek­tir” dedi.

“Men­fez­le­rin te­miz­len­me­si için fır­sat doğdu”

Ku­rak­lık se­be­biy­le olu­şan du­rum­dan fay­da­la­na­rak ta­ri­hi taş köp­rü­nün men­fez­le­ri­nin te­miz­le­ne­bi­le­ce­ği­ni söz­le­ri­ne ek­le­yen Sü­rü­cü; “Özel­lik­le kurak geçen yıl­lar için Men­de­res hav­za­sın­da su­suz­lu­ğun si­gor­ta­sı sa­yı­lan az­mak­lar mut­la­ka ko­run­ma­lı, Söke Ar­gav­lı’da ol­du­ğu gibi dol­du­ru­lup ku­ru­tul­ma­ma­lı­dır. Su ol­ma­dı­ğın­dan Sa­rı­ke­mer’de bu­lu­nan ta­ri­hi Taş­köp­rü’nün men­fez­le­ri­ne kadar yü­rü­ne­bi­li­yor. Kış ay­la­rın­da yoğun ya­ğış­lar­dan sonra yu­ka­rı hav­za­dan gelen insan kay­nak­lı çöp­ler ve do­ğa­dan gelen ağaç ve odun gibi atık mad­de­ler, köp­rü­nün al­tın­da suyun geç­ti­ği ke­mer­le­ri tı­ka­yıp, tüm atık­la­rın köp­rü­nün ar­ka­sın­da bi­ri­ke­rek ada­cık oluş­tur­mak­ta ve ağaç kü­tük­le­ri ta­ri­hi köp­rü­ye zarar ver­mek­te­dir. Kış ay­la­rın­da köp­rü­nün ke­mer­le­ri suyla dolu ol­du­ğun­dan bu­ra­da te­miz­lik ya­pıl­ma­sı müm­kün ol­mu­yor­du. Men­de­re­sin ku­ru­ma­sı köp­rü­nün al­tın­da­ki ağaç kü­tük­le­ri ve atık mad­de­le­rin te­miz­le­ne­bil­me­si için bir fır­sat do­ğur­muş­tur. Yağ­mur­lar baş­la­ma­dan bu­ra­da bir te­miz­lik ya­pı­la­bi­lir­se ve söz ver­dik­le­ri gibi bir de yüzer ba­ri­yer ta­kı­lır­sa, hem ta­ri­hi Taş­köp­rü zarar gör­mek­ten kur­tu­la­cak hem de yu­ka­rı hav­za­dan gelen çöp­ler ve atık mad­de­ler de­ni­ze git­me­ye­cek­tir” şek­lin­de ko­nuş­tu.