Yazdığımız kitaplarımız dolayısı ile son birkaç yıldır bizde Türkiye’nin pek çok bölgesinde daha çok  belediyeler tarafından organize edilen kitap fuarlarına katılıyor, kitapsever okuyucular ile bir araya geliyor kitaplarımızı imzalıyoruz.

Pek çok noktadan zaman zaman “-Türkiye’nin bu kadar ekonomik sıkıntısı varken belediyeler neden kitap fuarı düzenliyorlar?” şeklinde bize göre hiçbir anlamı olmayan sorular yöneltiyorlar.

Ülke sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlarımızın ne kadarının kitap aldığı ne kadarının sürekli kitap okuduğu ile ilgili yıllardır yapılan araştırmalar bu konuda bizim son derece zayıf bir noktada olduğumuzu gösteriyor.

Okuma alışkanlığımızın olmadığı bir gerçek.

Ancak ülkelerin kalkınmışlık düzeyinin artık eğitim ve kültür üzerinden değerlendirildiği bir dünyada kitap almak, kitap okumak hava kadar su kadar önemlidir diye düşünüyoruz.

Bu vesile ile kitap fuarlarının en azından yapıldığı yerleşim merkezlerine düzenlenen süre içerisinde olağanüstü bir hareketlilik getirdiğini de buradan belirtmemiz gerekiyor.

Kitap fuarları daha çok Ülke genelinde bu işi meslek haline getirmiş özel şirketler tarafından yapılıyor, Anadolu’nun en ücra köşelerindeki yerleşim merkezlerine bütün Türkiye’nin tanıdığı yazar-çizer-düşünür ve sanatçıları götürmek götürdükleri bu kişileri orada yaşayanlar ile tanıştırmak zaten başlı başına bir meziyet.

Kitap fuarlarının yapıldığı yerleşim merkezlerindeki esnaflarda işin doğrusu bu organizasyonlardan son derece kazançlı çıkıyorlar.

Orta büyüklükteki bir yerleşim merkezinde düzenlenen kitap fuarına ortalama 300-400 civarında katılımcı geliyor bu katılımcılar ile birlikte en az bir kişinin geldiği düşünülürse bir anda söz konusu yerleşim merkezlerine binlerce misafirin geldiğini söylememiz lazım.

Gelen misafirlerin konaklayacakları yerler, misafirlerin yemek yiyecekleri alanlar, misafirlerin boş kaldıkları anlarda yine o bölgelerde yapacakları etkinlikler derken o bölgenin sosyal ve ticari hayatı bir anda hareketlenmiş oluyor.

Fuar boyunca eserlerini okudukları yazarları , sinemalarda yada televizyonlarda gördükleri sanatçıları birebir yani yüz yüze görme onlarla sohbet etme noktasında da kitap fuarlarının çok önemli bir misyon yüklendiklerini söylememiz mümkün.

Keşke Ülke genelinde bulunan tüm belediyeler hiç durup dinlenmeden kitap fuarları düzenleseler, söz konusu fuarlar ne kadar çok sık aralıklarla yapılırsa o bölgelerde yaşayan insanların eğitim ve kültür seviyesi de olabildiğince yukarılara çıkacaktır.

Kitaptan

Kitap okumaktan

Kitap fuarı düzenlemekten

Hiç kimseye zarar gelmez.

Olsa olsa fayda gelir.