Aydın Sezgin: Didim’de ÇED denetimine tâbi olmayan balık çiftlikleri de denetim kapsamına alınmalı!
İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, balık çiftliklerinin ekosistemde olumsuz etkiler yarattığını belirterek, Aydın ve Türkiye’de bulunan balık çiftliklerinin olası zararlarına karşı ne gibi tedbir ve denetimlerin uygulanmakta olduğu ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması talebiyle bir soru önergesi hazırladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de kültür balığı üretiminin son 10 yılda yüzde 100’den fazla artışla 315 bin tonu geçtiğini belirten Sezgin, üretimin hızla artması nedeniyle yem ve dışkı ile oluşan denetimsiz atıkların ekosistemde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti.
İYİ Partili Sezgin, balık çiftliklerinin kirlilik yarattığı, kötü koku yaydığı ve su ekosistemine ağır tahribat verdiğini vurgulayarak, Çevre Bakanlığı tarafından hazırlanan dokümanlarda da, kültür balıkçılığının çevre üzerinde “doğal hayatın ve ekosistemin bozulması” ve “kullanılan ilaç ve kimyasalların canlılar ve su kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri” gibi sonuçları beraberinde getirdiğinin belirtildiğini hatırlattı.
"Didim’de ÇED denetimine tâbi olmayan balık çiftlikleri de denetim kapsamına alınmalı"
“Didim ve çevresinde 28 adet tesis bulunmaktadır. Bunlardan 3’ü Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) düzenlemelerine tabi iken, 25 işletmenin yıllık üretim miktarları 1000 tonun altında kaldığı için çevreye olan etkileri incelemeye tabi değildir. Bu 25 tesisin yıllık ortalama üretim toplamları ise 20.100 tondur” ifadelerini kullanan Aydın Sezgin, yıllık üretim kapasitesi 1000 tonun altında olan tesislerin ÇED denetimine tabi olmaksızın kurulabilmesi sonucunda, çok yakın mesafelerde kurulan küçük tesislerin de kümülatif olarak en az büyük tesisler kadar zarara neden olduğunu vurguladı.
İYİ Parti Milletvekili Sezgin’in Çevre Bakanı Kurum’a yönelttiği sorular şu şekilde:
1-) Aydın ili sınırları içinde yıllık 1000 ton kapasitenin altında kaç kültür balığı tesisi mevcuttur?
2-) Aydın ili sınırları içinde yıllık 1000 ton kapasitenin üstünde kaç kültür balığı tesisi mevcuttur?
3-) Son 5 yıl içinde, Aydın ili sınırları içinde ruhsatsız olarak kurulmuş kaç kültür balığı tesisi tespit edilerek kapatılmıştır?
4-) Yıllık üretim kapasitesi 1000 tonun altında olan tesislerin kurulabilmesi için yakınlık ve yoğunluk kriterleri göz önünde bulundurularak bazı kısıtlamalara gidilmesi düşünülmekte midir?
5-) Balıkları tüketenler ve bölgedeki deniz yaşamı için zararlı olan kimyasal yemlerin kullanımına yönelik olarak düzenli denetimler yapılmakta mıdır?
6-) Kimyasal yem denetimleri sonucunda son 5 yıl içinde ülke genelinde herhangi bir tesise cezai yaptırım uygulanmış mıdır?
7-) Kültür balığı tesislerinin neden olduğu zararlara karşı denetimlerin artırılması ve sıklaştırılması planlanmakta mıdır?" ifadeleri yer aldı.