Didim’de CHP’li gençler kongreye gidiyor Didim’de CHP’li gençler kongreye gidiyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan ölüm nedeni istatistiklerine göre, 2019 yılında Türkiye genelinde dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranının yüzde 36,8 olduğunu belirten Sezgin, jeotermal enerji santrallerinin (JES) yoğun olarak bulunduğu Aydın’da bu oranın yüzde 47,2 olarak gerçekleştiğini ifade etti.
İYİ Partili Sezgin, bölgede JES’lerin yaygın olduğu diğer bir şehir olan Denizli’de de bu oranın yüksek olduğunu (yüzde 47,0), ancak jeotermal saha bulunmayan Muğla’da dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranının hem Türkiye ortalamasının, hem de Aydın ve Denizli illerinin çok altında olduğunu (yüzde 32,8) vurguladı.
“Solunum sistemi hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranı ise Türkiye genelinde yüzde 12,9 iken, Aydın’da bu oran yüzde 14,3 olarak gerçekleşmiştir” ifadelerini kullanan Sezgin, Denizli’de bu oranın Türkiye ortalamasıyla aynı, Muğla’da ise Türkiye ortalamasının altında (yüzde 12,6) olduğunun altını çizdi.
İYİ Parti Milletvekili Sezgin’in Sağlık Bakanı Koca’ya yönelttiği sorular şu şekilde:
JES’lerin yeraltı sularına ve tarımsal üretime verdiği zararlar nedeniyle dolaşım sistemi üzerinde; oluşan hava kirliliği nedeniyle de solunum sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğu, çeşitli araştırmalarda ortaya konulmuştur. JES’lerin dünyada en yoğun bulunduğu bölge olan Aydın’da dolaşım ve solunum sistemleri nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranının ülke geneline kıyasla bu kadar yüksek olmasının denetimsiz JES’ler ile ilgili olup olmadığına ilişkin olarak Bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme/araştırma yapılması düşünülmekte midir?
Elinizdeki mevcut verilere göre, Aydın’da özellikle dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle bu kadar yüksek oranda ölüm yaşanmasının sebebi nedir?