EMEP: 2025 Bütçesi Kimler İçin Hazırlandı? EMEP: 2025 Bütçesi Kimler İçin Hazırlandı?

Basın İlan Ku­ru­mu (BİK) Genel Mü­dü­rü Cavit Er­kı­lınç, Aydın, İzmir, Ma­ni­sa, Muğla ve Uşak il­le­rin­de Kurum görev ala­nın­da bu­lu­nan ga­ze­te ve in­ter­net haber si­te­le­ri­nin tem­sil­ci­le­ri ile bir araya geldi.

İzmir’de dü­zen­le­nen bölge top­lan­tı­sın­da ko­nu­şan Genel Müdür Er­kı­lınç, ha­ya­tın her ala­nın­da ta­sar­ruf yap­ma­nın gü­nü­mü­zün en önem­li gelir ka­le­mi ha­li­ne gel­di­ği­ne işa­ret ede­rek ta­sar­ruf­ta bi­rin­ci şar­tın tek­no­lo­ji­nin sun­du­ğu im­kân­lar­dan so­nu­na kadar ya­rar­lan­mak ol­du­ğu­nu söy­le­di.

B2

Sü­re­li yayın kap­sa­mı­na alı­na­rak resmî ilan ve rek­lam ya­yım­la­ma hakkı ka­za­nan in­ter­net haber si­te­le­ri­nin, ga­ze­te­ci­lik mes­le­ği­nin de­vam­lı­lı­ğı­nı sağ­la­ma­sı açı­sın­dan ol­du­ğu kadar, ba­sı­lı ga­ze­te­ye göre daha düşük ma­li­yet­le ga­ze­te­ci­lik ya­pı­la­bil­me­si yö­nüy­le de önem ta­şı­dı­ğı­na de­ği­nen Er­kı­lınç, “Film, mon­taj, kalıp, baskı ve da­ğı­tım gibi ga­ze­te ba­sı­mın­da­ki yük­sek ma­li­yet­ler in­ter­net haber si­te­le­rin­de yok. Bu çok önem­li bir ka­za­nım. Mes­le­ki an­lam­da en büyük ar­tı­sı ise özel­lik­le sos­yal medya ne­de­niy­le da­ki­ka­lar içe­ri­sin­de gün­cel­li­ği­ni yi­ti­ren haber içe­rik­le­ri­nin okur­la­ra hızlı bir şe­kil­de ulaş­tı­rıl­ma­sı. Sıcak olay­la­rı, ga­ze­te­de ol­du­ğu gibi eksp­res baskı yap­ma­dan sıfır ma­li­yet­le anlık du­yur­mak müm­kün, çok daha kolay. 20 yıl­dır mes­le­ği­ni icra eden ar­ka­daş­la­rı­mı­zın ka­na­yan ya­ra­sı ha­li­ne gelen özlük hak­la­rı­na ka­vuş­ma­sı bir diğer önem­li ka­za­nım. Be­lir­li sa­yı­da as­ga­ri fikir iş­çi­si ça­lış­tı­rıl­ma­sı zo­run­lu­lu­ğu se­be­biy­le 3 bin­den fazla işsiz ga­ze­te­ci ar­ka­da­şı­mı­zın iş sa­hi­bi ol­ma­sı çok kıy­met­li. Bu ne­den­le di­yo­rum ki siz fe­la­ket se­nar­yo­su ya­zan­la­ra bak­ma­yın. Ba­sı­lı ga­ze­te sek­tö­rü kü­çü­le­bi­lir, ga­ze­te sa­yı­sı aza­la­bi­lir ama ga­ze­te­ci­lik asla ölmez” dedi.

“Yü­zü­mü­zü ağar­ta­cak ya­yın­la­ra ih­ti­yaç var”

Tüm gi­ri­şim ve ça­ba­la­ra rağ­men resmî ilan adet­le­rin­de her geçen yıl his­se­di­lir azal­ma gö­rül­dü­ğü­nü kay­de­den Er­kı­lınç, bu dü­şüş­te, resmî ilan fiyat ta­ri­fe­si­nin yük­sek­li­ği ile ku­rum­la­rın ga­ze­te­ler ara­cı­lı­ğıy­la ilan ya­yı­mı­na sıcak bak­ma­ma­sı kadar mes­le­ki an­lam­da kro­nik so­run­la­rı­nı çöz­me­mek­te ısrar eden ga­ze­te­le­rin de et­ki­li ol­du­ğu­nu ifade etti.

Ga­ze­te­ler­de ya­yım­la­tıl­mak is­ten­me­yen ilan­la­rın ka­za­nıl­ma­sı ama­cıy­la yü­rüt­tü­ğü te­mas­lar sı­ra­sın­da, bir kamu gö­rev­li­si­nin fark­lı il ve il­çe­ler­de ya­yım­la­nan bazı ga­ze­te ör­nek­le­ri­ni top­lan­tı­ya ge­ti­re­rek, “Bu ya­yın­la­ra mı 40-50 bin li­ra­lık ilan ver­me­mi­zi is­ti­yor­su­nuz?” so­ru­suy­la gö­rüş­me­ye baş­la­dı­ğı­nı ak­ta­ran Er­kı­lınç, “Ga­ze­te­le­rin des­tek­len­me­si­nin bir dev­let po­li­ti­ka­sı ol­du­ğu­nu vur­gu­la­ya­rak ‘şu kadar ga­ze­te­ci is­tih­dam edi­li­yor, ye­rel­de de­mok­ra­si­yi iş­le­ti­yor­lar, şe­hir­le­rin si­lin­me­yen ha­fı­za­sı, ya­şa­nan olay­la­rın ar­şi­vi­ni tu­tu­yor­lar’ şek­lin­de­ki söz­le­ri­miz artık pek de kar­şı­lık bul­mu­yor. ‘Yü­zü­mü­zü ağar­ta­cak ya­yın­la­ra ih­ti­ya­cı­mız var’ la­fı­nı bo­şu­na kur­du­ğu­mu kimse san­ma­sın” uya­rı­sın­da bu­lun­du.

Ga­ze­te­le­rin resmî ilan­lar yo­luy­la süb­van­se edil­me­si mo­de­li­nin bi­li­ne­nin ak­si­ne ga­ze­te­le­rin tüm mas­raf­la­rı­nın kar­şı­lan­ma­sı an­la­mı­na gel­me­di­ği­nin al­tı­nı çizen Er­kı­lınç, yine de gi­der­le­rin önem­li bir bö­lü­mü­nü kar­şı­la­yan resmî ilan­la­rın, adet ola­rak azal­ma­sı ne­de­niy­le “ya­ra­ya mer­hem” olma özel­li­ği­ni kay­bet­me ris­kiy­le karşı kar­şı­ya bu­lun­du­ğu­nu vur­gu­la­dı.

B3

“Hem doğru hem yan­lış bir arada olmaz”

Mev­cut ilan ka­pa­si­te­si­nin ko­run­ma­sı­nın yanı sıra yeni gelir mo­del­le­ri­nin oluş­tu­rul­ma­sı­na yö­ne­lik bir­çok ça­lış­ma yü­rü­tül­dü­ğü­nü be­lir­ten Er­kı­lınç, ko­nuş­ma­sı­nı şöyle sür­dür­dü:

“Son bir yıl­dır ga­ze­te­le­ri­mi­zin güç bir­li­ği yap­ma­sı­nın üze­rin­de ıs­rar­la du­ru­yo­ruz. Bunu iki se­bep­le is­ti­yo­ruz. Bi­rin­ci­si; ilan pas­ta­sı­nın ga­ze­te­le­rin gi­der­le­ri­ni kar­şı­la­ma­da ye­ni­den güçlü hale gel­me­si. İkin­ci­si; sek­tör­de­ki re­ka­be­tin art­ma­sı, kay­bo­lan mes­le­ki ref­leks­le­rin tek­rar ka­za­nıl­ma­sı ve do­la­yı­sıy­la ni­te­lik­li ya­yın­la­ra ka­vuş­mak. Biz kim­se­ye zorla ‘in­ter­ne­te geçin’ de­me­di­ği­miz gibi ‘bir­le­şin’ de de­me­yiz. Za­ma­nın­da in­ter­ne­te mü­ra­ca­at et­me­yen­ler şimdi diz­le­ri­ni dö­ve­rek ‘ye­ni­den mü­ra­ca­at hakkı ta­nı­yın’ diye baskı kur­ma­ya ça­lı­şı­yor­lar. Bu güç bir­li­ği me­se­le­si de tam an­la­mıy­la böyle bir durum. Bakın asla Ku­ru­mun de­mi­yo­rum; do­ğa­nın kendi ku­ral­la­rı var­dır ve bu ku­ral­lar, adap­te ola­ma­yan­la­ra karşı çok acı­ma­sız­dır. Hep zarar et­ti­ği­ni­zi söy­lü­yor­su­nuz ama ne hik­met­se zarar eden iş­let­me­nin kur­tu­lu­şu­na ve­si­le ola­cak çö­züm­le­re soğuk ba­kı­yor­su­nuz. Bu me­se­le­de hem doğru hem yan­lış bir arada olmaz.”

“Hak edene hak­kı­nı ve­rir­ken des­tek gör­mü­yo­ruz”

İlan adet­le­ri­nin ar­tı­rıl­ma­sı, yeni ilan­la­rın sis­te­me alın­ma­sı, mev­zu­at dü­zen­le­me­le­ri, resmî ilan fiyat ta­ri­fe­si gibi ha­ya­ti ko­nu­lar­da ba­sı­nın güçlü des­te­ği­ne ve se­si­ni yük­selt­me­si­ne ih­ti­yaç du­yul­du­ğu­nun al­tı­nı çizen Er­kı­lınç, “Öyle bir dö­nem­den ge­çi­yo­ruz ki Resmi Ga­ze­te’ye bak­ma­dan yas­tı­ğa ba­şı­mı­zı ko­ya­mı­yo­ruz; ‘an­sı­zın bir gece ya­rı­sı ilan­la­rı­mız ka­nu­ni zo­run­lu­luk­tan çıkar mı?’ diye. O sa­at­ten sonra kime der­di­mi­zi an­la­tı­rız bi­le­mi­yo­rum. Bizim çok güçlü dur­ma­mız ve bir­bi­ri­mi­ze sım­sı­kı bağlı ol­ma­mız ge­re­ki­yor. Şu mah­sup me­se­le­si­ni dahi ara­mız­da çö­ze­me­dik. Ga­ze­te­yi bas­mı­yor, da­ğıt­mı­yor, per­so­ne­li­nin ma­aşı­nı öde­mi­yor, gön­de­ri­len ilanı ya­yım­la­mı­yor veya rutin pro­se­dü­rü ye­ri­ne ge­tir­mi­yor; buna kar­şı­lık mah­sup uy­gu­la­dı­ğı­mız­da kı­ya­met ko­pu­yor. Mah­su­bun kar­şı­lı­ğı olan para Ku­ru­mun ka­sa­sı­na gir­mi­yor. Ga­ze­te­si­ni basan, da­ğı­tan, ma­aş­la­rı gü­nün­de öde­yen, gece gün­düz ça­lı­şa­rak bize ve okur­la­rı­na karşı so­rum­lu­lu­ğu­nu ye­ri­ne ge­ti­re­nin hak­kı­nı ve­ri­yo­ruz. Al­dı­ğı­mız tüm idari ka­rar­la­rın özün­de hak edene hak­kı­nın tes­lim edil­me­si var. Ger­çek apa­çık or­ta­day­ken; mah­sup uy­gu­la­dı­ğı­mız ya­yı­nın öf­ke­len­me­si ve suç­la­ya­cak bi­ri­le­ri­ni ara­ma­sı gibi ref­leks­le­ri bir ke­na­ra bı­ra­kır­sak, hakkı yen­di­ği için hak­kı­nı tes­lim et­ti­ği­miz ya­yın­la­rı­mı­za ne de­me­li? Bir ta­ne­niz çıkıp da ‘Bizim hak­kı­mız yen­miş, Basın İlan Ku­ru­mu da hak­kı­mı­zı verdi. Kim­se­yi ce­za­lan­dır­mı­yor, ada­le­ti sağ­lı­yor, me­se­le bun­dan iba­ret’ diye yaz­mı­yor veya ko­nuş­mu­yor. Ku­ru­mu­mu­zu, keyfi ilan ver­me­mek yo­luy­la baskı yap­mak­la suç­la­yan­la­ra karşı, ‘Ya­nı­lı­yor­su­nuz, as­lın­da o iş size an­la­tıl­dı­ğı gibi değil’ şek­lin­de uyar­mı­yor. Bu da bir kamu gö­re­vi değil mi? Bu ger­çe­ği gör­mez­den ge­le­rek Ku­ru­mu­mu­zu töh­met al­tın­da bı­ra­kan veya bı­ra­kıl­ma­sı­na mü­sa­ade eden pay­daş­la­rı­mız en büyük za­ra­rı yine ken­di­le­ri­ne ver­mek­te­dir. Baş­ka­la­rı­nın hak­kı­nı sa­vun­ma­sı ge­re­ken ba­sı­nı­mız, ne­re­dey­se ken­di­si­ni il­gi­len­di­ren tüm me­se­le­ler­de kendi hak­kı­nı dahi sa­vu­na­maz du­ru­ma gel­me­me­li” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

“İnter­net si­te­si okur­la­rı bir günde ne­re­ye gitti?”

Ku­ru­mun son Genel Kurul Top­lan­tı­sın­da alı­nan ka­rar­la in­ter­net haber si­te­le­ri­ne yö­ne­lik as­ga­ri zi­ya­ret­çi tra­fi­ği oran­la­rı­nı yüzde 50 azalt­tık­la­rı­nı be­lir­ten Er­kı­lınç, o gün yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da, karar son­ra­sı bazı in­ter­net si­te­le­ri­nin tra­fik­le­ri­nin yeni as­ga­ri ra­kam­la­ra dü­şe­ce­ği­ni söy­le­di­ği­ni ha­tır­lat­tı. Söz­le­ri­nin bir ke­ha­net içer­me­di­ği­ni, ak­si­ne “bot” satın alan haber si­te­le­ri­nin ya­ki­nen takip edil­di­ği­nin uya­rı­sı ve bil­gi­ye da­ya­lı bir ön­gö­rü ol­du­ğu kay­de­den Er­kı­lınç, söz­le­ri­ni şöyle ta­mam­la­dı:

“Siz­le­re sor­mak is­ti­yo­rum. İzmir’de 69 bin, Aydın’da 59 bin, Ma­ni­sa’da 26 bin, Muğla ve Uşak’ta 5 bin in­ter­net si­te­si okuru bir günde ne­re­ye gitti? Allah esir­ge­sin büyük bir fe­la­ket ya­şan­dı veya bölge ge­ne­lin­de in­ter­net hat­la­rı tü­müy­le arı­za­ya geçti de bizim mi ha­be­ri­miz ol­ma­dı? Ce­va­bı­nı çok iyi bil­di­ği­miz so­ru­la­rı sor­mak­tan açık­ça­sı hicap du­yu­yo­rum. Ba­sı­lı ga­ze­te­de­ki tec­rü­be­le­ri­ni­zi in­ter­ne­te ta­şı­yın, buna çok ih­ti­ya­cı­mız var. Ama lüt­fen, kötü alış­kan­lık­la­rı­mı­zı bu alana ge­tir­me­yin. Bunu ya­par­sa­nız san­ma­yın ki her şeye ye­ni­den baş­la­ya­bi­le­ce­ği­miz bir mec­ra­mız daha or­ta­ya çı­ka­cak.”