Didimli zeytincilere yönelin verilen "Katma Değeri Yüksek Zeytin Ve Zeytin yağı" eğitimleri sonrasında, Didim Ticaret Odası Aytaç Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezi’nde eğitime katılım gösteren kursiyerlere sertifika verildi. Gerçekleşen sertifika törenine Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca, , Didim Garnizon Komutanı Albay Ali Saçan, GEKA Aydın Temsilcisi Lokman Katıksız, Didim Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım, Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Erbaş, Didim Esnaf ve Sanatkarlar Oda Başkan Yardımcısı Nihat Özçelik, bazı siyasi parti ve STK temsilcileri ve kursiyerler katılım gösterdi. Tören, 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.
“Gen Kaynaklarımızı Korumamız Lazım”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Didim Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım,“Dünyada 220 milyon ton bitkisel yağ üretiliyor. 3 milyon ton zeytinyağı 3 milyon ton da sofralık zeytin üretiliyor. %95’i 10 tane Akdeniz ülkesin de üretiliyor. Üretilen yağın %75’i yine bu ülkelerde tüketiliyor. Bu bölgenin toplam nüfusu 500 milyon. Dünya nüfusu 7.5 milyar Bu durumda 7 milyarlık geri kalan dünya nüfusuna sadece üretilen zeytin yağının sadece %25 kalıyor. Dünyada sadece 1milyon ton zeytinyağı dış ticarete aktarılıyor. Türkiye’de 200 bin ton zeytinyağı üretiyoruz. Türkiye’nin bitkisel yağ tüketimi 2.5 milyon ton bunun 1.5 milyon tonunu ithal ediyoruz. İthalatımız da petrolden sonra en fazla dövizi bitkisel yağa veriyoruz. Bir başka değişle, Türkiye’de sadece Zeytinyağı tüketmek istesek 2milyon 300 bin ton zeytinyağına ihtiyacımız var demektir. Fakat dünyanın ihraç ettiği bütün zeytinyağını alsak 1 milyon ton zeytinyağı alabiliriz. Yani zeytin önemli bir Endemik türdür. İspanya ürettiği yağın 1/3’ünü tüketiyor. Yaklaşık geri kalan 2/3 ila ½ arasındaki miktarı dış ticarete gidiyor. İspanya’da tek başına bir kooperatif 300 bin ton yağ yapıyor. Türkiye’de 1700 fabrikada 200 bin ton yağ yapıyor. Miktar konusunda İspanya ile rekabet şansımız yok. İspanya’da üretilen yağ çok kolay bir şekilde herkesin mutfağına girer. Çünkü çok fazladır ve ucuzdur. İtalya’da yağ masaya gelir, Gastronomi kültürüne hitap eder. Yunanistan’da %90 kendi iç tüketimine gidiyordu. Pandemiden sonra oluşan ekonomik krizle tüketim %70’e düştü. Eldeki %20 şimdilerde sağlık sektörüne girdi. İngiltere’de bir yarışma düzenledi ve yeni bir pazar oluşturdu. Biz de gen kaynaklarımızı korumamız gerekiyor. Özellikle bizim eğitimimiz de bunu amaçlamıştı. Yani yüksek kaliteli polifenolü yüksek sadece kimyasal analizleri geçen değil, aynı zaman da duyusal analizleri de geçecek Zeytinyağı üretmeliyiz. Dünyada iklim değişikliğine en kolay adapte olabilen ağaç türü zeytindir. Tunus Sahra çölünde 400 bin dönüm araziye 25 metre arayla zeytin dikti. Sadece gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkından oluşan çiğ ile su ihtiyacının büyük bir kısmı karşıladı.” sözlerine yer verdi.
DİDİM 2 T ÜZERİNDEN YÜKSELECEK
Sertifika töreni öncesinde verilen eğitimler ile ilgili konuşmasını gerçekleştiren Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca, “Biz şunu söylüyoruz hep, Didim 2 T üzerinde yükselecek. Birisi turizm, diğeri tarım. Bunları birbirinden ayırmak mümkün değil. Bunlar birbiriyle kenetlenmiş iki bütün. Turizmde geçen sene çok verimli bir sene geçirdik yüzde 90’ın üzerinde turiste imzamızı arttırdık. Beş yıldızlı otellerimizde, butik otellerimizde, kalite seviyemizi arttırdık. Dolayısıyla çok keyifli ve güzel bir sezon geçirdik. İnşallah bu sene bundan daha da iyi olacak. Tarımda da pamuğumuzla, buğdayımızla, zeytinimizle en az turizmde olduğu kadar biz Didim olarak iddialıyız. Bu proje, bu eğitim bunun en güzel örneklerinden bir tanesi. En az bunun kadar önemli olan Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından geliştirilen bir proje var. Malumunuz 2000 yılından bugüne kadar Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından Akköy'de, Akyeniköy'de ve Fevzipaşa mahallelerimizde 706 tane çiftçimize her birine yirmi sekizer dekardan olmak üzere 18 bin 185 dönüm yer dağıttı bakanlığımız, her çiftçimiz zeytin eksin diye. Zeytin ağacı yetiştirsin diye. Bugün için değil, bir sene sonrası için değil, 15 sene sonra içinde değil. Yüzlerce yıl sonrası için yatırım yapalım. Dilerim bugünü değil yüzlerce yılını beraberce kurtaralım. Evlatlarımıza, torunlarımıza güzel bir gelecek bırakalım.
Üretilen ürünü, pazarlamayı bilmek gerekiyor
Hem Türkiye'de hem Akdeniz havzasında zeytinde önemli bir yere gelmiş olduk. Yeter mi derseniz, yetmez. Biraz önce Başkan Bey çok güzel bir anlattı. Artık bizim konvansiyonel üretim yöntemlerini mükemmel birliğimizi biliyoruz. Ama yeni eğitimlerle yenilikçi yaklaşımlarla inovasyonu baz alarak inovasyon temelli olarak geleceği planlamamız lazım. Bizim artık bilimsel olarak bu işi nasıl daha iyi yapabileceğimizi değerlendiriyor, eğitimlerde bunun üzerinde duruyor olmamız lazım. Malumunuz büyük önderin sözü, “Hayatta en hakiki için mürşit ilimdir, fendir” diyor. Dolayısıyla bizim için de en hakiki mürşit konu turizm de olsa konu tarım da olsa ilimdir, fendir. Üretim değiştiği gibi satış ve pazarlama kısmı da değişiyor. Yalnızca üretmeniz modern dünya için yeterli değil. Ürettiğiniz o kaliteli malı aynı şekilde, aynı beceride pazarlamayı biliyor olmak gerekiyor. Bunun için de markalaşmayı öğrenmemiz gerekiyor. İşte Zeytin Dostu Derneği, Akdeniz beraber çok kıymetli çalışmalar yapıyorlar. Yapmaya devam edecekler.
Ama bunların hepsinin özünde sizlerin emeği ve alın teri var. Çiftçinin alın teri yenilikçi yaklaşımları birleştiği zaman hem Didim hem Aydın hem Türkiye olarak biz Akdeniz halkasını en önemli zeytin üretim merkezi olmaya adayız. Bunu da rahatlıkla yapabiliriz. Çünkü bu bizim köklerimizde var. Burada binlerce yıllık zeytin ağaçlarımız var malumunuz. Burada binlerce yıldır zeytin mirası var. Bu ürettiklerimiz de inşallah onlar gibi bizim çocuklarımıza, torunlarımıza, onların torunlarına miras kalacak ve bizler birlikte zeytinin tarihini burada yazanlar gibi yazmaya devam edeceğiz.” Sözleri ardından eğitimde emeği geçen herkesi tebrik etti.
Gerçekleşen konuşmalar ardından Kaymakam Kuruca, Albay Saçan, kursiyerlere sertifikalarını taktim etti.
HABER: EBRU GÖRMEZ