Didim Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Taşburun Balıkçı Barınağı Didim kentinin en önemli değerlerindendir. Yıllardır yerel balıkçıların doğa ile uyumlu bir biçimde kullandıkları bu önemli kent hafıza merkezi için verilen mücadelelerini destekliyoruz. İhalenin yapımı, Milli Parklar Kanunu gereği de mümkün değildir. İdarenin, ihale sürecine dair gerekli düzeltmeleri yapmasını ve İptal etmesini bekliyoruz. Bu anlamda sürecin mevzuatlar açısından takipçisi olduğumuzu ve 2 Haziran'da İdare'ye sunduğumuz dilekçemizin içeriğini Didim halkı ile paylaşırız.” ifadeleri yer aldı.
Didim Derneği tarafından idareye sunulan dilekçe şu şekilde; 
Aydın İli, Didim İlçesi, Akköy Mahallesi sınırları dahilinde kalan Taşburun Balıkçı Barınağı diye nitelendirilen bölgede Müdürlüğünüz tarafından Kira İhalesi düzenlenmek istendiği bilgisini aldık. Bilindiği üzere Taşburun’un büyük bir kısmı Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Milli Park sınırları dahilinde kalmaktadır. Bu sebeple balıkçı barınaklarının işletilmesine dair hükümler, sadece 4717 sayılı Su Ürünleri Kanunu hükümleri ile bu kanuna bağlı olarak yürürlükte olan diğer mevzuat hükümlerine tabii değildir. Söz konusu bölgenin milli park sınırlarında kalması nedeniyle bölge, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ve yürürlükte bulunan ilgili çevre düzeni planı, uzun devreli gelişim planı ve diğer plan kararlarına tabiidir. Buna göre yurdumuzdaki milli ve milletlerarası düzeyde değerlere sahip milli parkların özellik ve karakterleri bozulmadan korunması, geliştirilmesi ve yönetilmesine ilişkin esastır. Taşburun Balıkçı Barınağı diye nitelendirilen bölgenin 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu hükümleri göz ardı edilerek kiralanması hem Anayasamıza hem de imzaladığımız uluslararası anlaşmalara aykırıdır. Bölgenin tamamı milli park sırı dahilinde ve milli park alanı olduğundan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü kontrollü kullanım bölgesidir. Bu nedenledir ki ilgili kurumun görüşleri ve onayı olmadan bölgede işlem tahsis edilemez.
Bilimsel ve estetik bakımdan, milli ve milletlerarası ender bulunan tabii ve kültürel değerleri korumak her şeyden önce bir vatandaşlık görevidir. Kurum yetkililerinin de bu esaslar dahilinde ilgili işletmelerini ve/veya projelerini hayata geçirmek zorundadır.
Bununla birlikte Kiralama Şartnamesi incelendiğinde yüzölçümü 65.020,00 m2 (6.860.m2 Ana Dalgakıran+1.730,00m2 Tali Dalga Kıran ve 56.430,00m2 Su Yüzeyi) olan ve sınırları “Vaziyet Planında olduğu gibi” diye tanımlanan, imar durumu bilinmeyen bir alandan bahsedildiği görülmektedir.
Vaziyet Planı incelendiğinde hali hazır harita bilgisi üzerine dalgakıranların işaretli olduğu; bu bilgiler dışında ihale şartnamesinde ifade edilen “üst yapı”, “idari bina” vb yapıların yeri ve büyüklüğü gibi hiçbir veriye rastlanmadığı; buna rağmen niteliği belli olmayan bu üst yapıların ihale kapsamına alındığı ve İhale Kira Şartnamesinin Ek’i olarak verilen Teknik Şartname ‘de bu yapılarda “tadil veya tevzi inşaat yapılamaz” denildiği; yine vaziyet planında yeri ve büyüklüğü tanımlanmamasına rağmen bir “geri yol ve sahalarından” bahsedildiği görülmektedir. Veriler arası belirsiz bir durum söz konusu iken bölgenin kiralama ihalesine çıkarılması mevzuatlar gereği mümkün değildir. Bu sebeple eksik bilgilerin tanımlanması, tadil ve tevzi inşası dahi yasak olan bu yapıların, eksiksiz olarak vaziyet planında yeri ve büyüklükleri vb. bilgilerinin tanımlanması gereklidir. Aksi durumda, neyin-nasıl nitelikte ve büyüklükte olduğunu tanımlanmadığında, şartnamenin “tadili ve tevzisi” hükmü de kontrol edilemez.
Yol, idari bina gibi yapılar üst yapı niteliğinde yapılardır. İmar planı kararı olmadan uygulaması yapılamaz. Bu sebeple ilgili Kiralama Sözleşmesi hükümleri 3194 sayılı İmar Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak yürürlüğe giren mevzuatlara da aykırıdır.
Yukarıda ifade edilmeye çalışılan hususlar özetlenmek gerekirse; Aydın İli, Didim İlçesi, Akköy Mahallesi sınırları dahilinde kalan Taşburun Balıkçı Barınağı diye nitelendirilen bölgede Müdürlüğünüz tarafından düzenlenmek istenen Kiralama İhalesi ;
- Anayasamıza
- 2873 sayılı Milli Parklar Kanun hükümlerine
- 3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerine
- Aydın-Muğla-Denizli 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plan kararlarına
- Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı Revizyon
kararlarına aykırılıklar içerdiğinden, ülke kaynaklarında geriye dönüşü zor ve telafisi güçlükler içeren uygulamalara mahal vermemek adına iptal edilmesi gerektiği; aksi durumda ilgililerin de karardan sorumlu olacağı bilgisini saygılarımızla arz ederiz.
HABER: ELİF DİKBAŞ

Doğa Nöbeti Devam Ediyor! Doğa Nöbeti Devam Ediyor!