Şu anda 7.000'den fazla dil olmasına rağmen, sadece 23'ü dünya nüfusunun yarısından fazlasını kapsıyor. Bu sadece bir istatistik meselesi değildir, küresel bir genişleme stratejisi planlarken temel bir gerçektir. İster iş ister kişisel kullanım için, ikinci veya üçüncü bir dil bilmek yeni ufuklar açar.

Dünyada en çok konuşulan Diller Sıralaması

Dünyada en çok konuşulan dillerin bilinmesi ise, yeni bir dil öğrenirken kişilere fikir verebilir. Buradaki önemli nokta dünyada en çok konuşulan dillerin ve coğrafyalara dair doğru bilgiler elde etmek ve bu dillerin yüzde kaç oranında anadili olan kişiler olduğunu fark etmek gerekir. Aşağıda dünyada en çok konuşulan ilk 10 dilin sıralaması vardır.

1. İNGİLİZCE (1.132 MİLYON)

İngilizce 2021 yılı güncel verilerine göre dünyada en çok konuşulan diller sıralamasında birinci sıradadır. 379 milyon kişi İngilizce’yi anadili olarak konuşmaktadır. Bu aslında dilin dünyadaki yaygın kullanımına dair çok açık bir bilgi vermektedir. İngilizce’yi anadili olmayan 753 milyon kişi konuşmaktadır. İngilizce de bugünün evrensel dilidir. Uluslararası ticaret, turizm, teknoloji vb. alanlarda varsayılan dildir.

2. MANDARİN (1.117 MİLYON)

Çince’nin Pekin Lehçesi olan Mandarin dili Çin Halk Cumhuriyeti’nin ve Tayvan’ın resmi dilidir. 918 milyon kişi Mandarin dilini anadili olarak konuşmaktadır. Bunun yanı sıra 199 milyon kişi de anadili olmamasına rağmen bu dili konuşmaktadır. Bu rakamların toplamında Mandarin dünyanın en çok konuşulan ikinci dili olmaktadır.  Ancak, yalnızca anadili İngilizce olan kişiler dikkate alınırsa ilkidir. Mandarin aslında bir dil değil, Çin dilinin bir dizi lehçesidir. Bu lehçeleri tek bir isim altında birleştiren şey, konuşanların birbirlerini anlayabilmeleridir.

3. HİNTÇE (615 MİLYON)

Hindistan dünyanın en kalabalık nüfuslarından birine sahiptir Bu bakımdan anadili Hintçe olan kişi sayısı oldukça yüksektir. 341 milyon kişi anadili Hintçe olarak konuşmaktadır. Anadili Hintçe olmayan 274 milyon kişi ise Hintçe’yi öğrenmiş ve konuşmaktadır. Hintçe, İngilizce ile birlikte dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan'ın 22 resmi dilinden biridir. Bölgenin dilsel çeşitliliği (1.600'den fazla dil bir arada bulunur), bölgeyi lingua franca olarak kullanan anadili olmayanların yüksek oranını açıklar.

4. İSPANYOLCA (534 MİLYON)

İspanyolca konuşulan coğrafya gün geçtikçe artmaktadır. Dünyanın en çok konuşulan 4. dili olan İspanyolcayı da tüm dünyada 534 milyon kişi konuşmaktadır. Anadili İspanyolca olan 460 milyon kişi ile birlikte anadili İspanyolca olmayan 74 milyon kişi bulunmaktadır. 

Ana dili konuşanların sayısı açısından dünyada en çok konuşulan ikinci dildir. Aynı zamanda internette en çok kullanılan üçüncü dildir. Bu veri oldukça önemlidir. İspanyolca gün geçtikçe gelişmeye ve büyümeye devam etmektedir.

5. FRANSIZCA (280 MİLYON)

Fransızca da dünyada konuşulan diller arasında oldukça iddialı bir sıraya sahiptir. Anadili Fransızca olan 77 milyon kişi ile birlikte 203 milyon kişi Fransızca’yı anadili olmamasına rağmen konuşmaktadır. Sömürgecilik ile dünyaya yayılan Fransızlar ile birlikte Fransızca  farklı kıtalarda 29 ülkenin resmi dili olmuştur. Ancak Fransızca’yı bununla birlikte Fransız sanatın ve kültürün dili olarak öne çıkmaktadır.

İngilizce iş diliyse, Fransızca da kültür dili olarak kabul edilmiştir.

 

6. ARAPÇA (274 MİLYON)

Arapça ’da dünyada önemli ölçüde konuşulan dillerden biridir. Son yıllarda gittikçe popülerleşen bu dili anadili olarak konuşan 245 milyon kişi vardır. Bununla birlikte 29 milyon kişi de anadili olmadan bu dili konuşanlardandır.  Arapça 26 ülkenin resmi dilidir. Bu bölgesel dağılım nedeniyle, aslında bir lehçeler topluluğudur. Aynı zamanda İslam'ın ayin dilidir. Arap dünyasının muazzam kültürel mirasına değer veren sadece dil değil, aynı zamanda dünyanın bu bölgesinde iş için gerekli bir araçtır.

7. BENGALCE (265 MİLYON)

Bengalce, Bangladeş'in resmi dilidir. Bu kadar küçük bir bölgede konuşulan bir dilin dünyanın en çok konuşulan dilleri listesinde yer alması şaşırtıcı gelebilir. Ancak gerçek, o bölgenin nüfus yoğunluğu ile açıklanmaktadır. Hindistan ve Burma'nın bazı bölgelerinde de konuşulmaktadır. Anadili Bengalce olan kişi sayısı 228 milyon iken anadili olmayan kişi sayısı 37 milyondur. 

8. RUSÇA (258 MİLYON)

Bölgesel uzantısını düşünürsek, Rusça'nın dünyanın en çok konuşulan dilleri arasında olması şaşırtıcı değildir.  Dört ülkenin resmi dilidir, ancak eski Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan tüm ülkelerde de konuşulur. Avrupa'da anadili en fazla olan dildir. Anadili Rusça olan ve bu dili konuşan kişi sayısı 154 milyon iken 104 milyon kişi de bu dili sonradan öğrenmiş ve konuşmaktadır.

9. PORTEKİZCE (234 MİLYON)

Portekizce, Avrupa sömürge döneminde genişleyen dillerden bir diğeridir. Bugün Avrupa, Amerika, Afrika ve Asya arasında bölünmüş 9 ülkenin resmi dilidir. Bölgesel genişleme ve konuşmacı sayısı açısından en büyük üs Brezilya'dır. Aynı zamanda güney yarım kürede en çok konuşulan dildir. Anadili Portekizce olan  221 milyon kişinin yanı sıra anadili Portekizce olmayan 13 milyon kişi vardır.

10. ENDONEZYA DİLİ (198 MİLYON)

Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya'nın resmi dilidir. Konuşmacılarının çoğunun ana dili olmaması bakımından benzersizdir. Bu nedenle, 200'den fazla dilin olduğu bir ülkede karşılıklı anlayış için gerekli olan ikinci bir dildir. Anadili  43 milyon olan kişi bu dili konuşmaktadır. Endonezya dilini anadili olmadan öğrenen ve konuşan tam 155 milyon kişi bulunmaktadır.

Türkçe Dünyada En Çok Konuşulan Diller Arasında Kaçıncı Sıradadır?

Türkçe aslında tüm lehçeleri göz önünde bulundurulduğunda oldukça yüksek sayıda kişinin konuştuğu bir dildir. Dünyada en çok konuşulan diller sıralamasında 20. sırada yer alan Türkçe’yi şuanda yaklaşık 180 ile 200 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Türk dillerinin en çok konuşulan lehçesi Türkiye Türkçesi olup tüm Türk dili konuşurlarının %40'ı bu dili konuşmaktadır. Bu dili Azerice, Özbekçe, Uygurca, Kazakça, Türkmence ve Tatarca takip etmektedir. Türkiye Türkçesi sıralamada bu sebeple 20. sırada yer almaktadır. Tüm lehçeleri ile birlikte Türkçe konuşan kişi sayısı düşünüldüğünde Türkçe ilk 5’e girmektedir. Türkçe Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ta ulusal resmî dil statüsüne sahiptir.

Dünyada En Çok Öğrenilen Diller

Bir dilin popülerliği ile konuşulduğu ülke sayısı arasında yakın bir ilişki vardır. Bazı diller seyahat için eşsiz bir seçenek sunarken, bazıları da eğitim gereksinimleri veya sadece kişisel hedefler için kaçınılmaz bir ihtiyaç olabilir. Fransızca, Çince, İspanyolca, Almanca, İtalyanca, İngilizce ve Japonca dünyada en çok öğrenilen dillerdendir. Bu diller eğitim, konuşulan ülke sayısı, seyahat, kültür veya başka sebeplerden kaynaklı olarak gün geçtikçe ilgi odağında olan dillerdir. Eğitim ve iş için öne çıkan diller, Fransızca, İngilizce, Almanca ve Japonca olurken, seyahat ve kültürel ve ticari sebeplerle de İspanyolca, Çince ve İtalyanca da gelişmektedir.

En çok hangi dilde kelime var?

Dünyanın en zengin dilleri nelerdir? Söz konusu verilere göre, dünyanın şu anda en zengin dili, 6 milyon 96 bin 983 kelimeye sahip olan İNGİLİZCE. Listede ikinci sırayı Madagaskar'da konuşulan ve 5 milyon 824 bin 781 kelimeye sahip olan MADAGASÎ, üçüncü sırayı da 3 milyon 543 bin 158 kelimeyle FRANSIZCA alıyor.

Adnan GÜLLÜ

Tarih Araştırmacısı