"Kaçak Sulamaya Karşı Daha Caydırıcı Önlemler Alınmalı”
Yıldırım, geçtiğimiz yıl Söke-Didim Ovası'na ikinci sulama zar zor yapılırken, üst kesimlerde dört sulama yapıldığını belirtti. Eğer tüm Büyük Menderes Havzası'nda geçen yıl yalnızca iki sulama yapılsaydı, bu yıl su rezervlerinin daha iyi durumda olacağını dile getirdi. Kaçak sulamanın önlenmesi için yalnızca yüksek para cezalarının yeterli olmayacağını ifade eden Yıldırım, kaçak sulama yapanların sulama araçlarına belirli sürelerle el konulması ve dronlarla düzenli kontroller yapılması gerektiğini söyledi.
"Söke Regülatörüne 45 m³ Su Gönderilmezse Didim Susuz Kalacak”
Yıldırım, alınan tüm önlemlere rağmen Söke Regülatörüne saniyede 45 metreküpten daha az su gönderilmesi durumunda Didim tarafının tamamı ve Söke Ovası'nın bir bölümünün susuz kalacağını belirtti. Çiftçilerin bu şartlar altında büyük mağduriyet yaşayacağını ifade eden Yıldırım, yetkililere bu konuda acil çözüm çağrısında bulundu.
Toplantılar ve Çözüm Önerileri
Didim ve Aydın Ziraat Odaları, Aydın Valiliği'nin 5 Mart 2025 tarihli Tarımsal Sulama Suları Genelgesi doğrultusunda alınan kararları değerlendirmek için bir dizi toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantılarda, buğday ekili alanlara ikinci ürün olarak pamuk ekimine izin verilmemesi ve pamuk ekim alanlarının yalnızca %50’sine su verileceği kararına itiraz edildi.
6 Mart’ta Söke Sulama Birliği’nde başlayan toplantı süreci, 7 Mart’ta Aydın İl Koordinasyon toplantısı ile devam etti. 11 Mart’ta DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nde yetkililere alınan kararların çiftçiye etkileri aktarıldı. 18 Mart’ta tekrar DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda, %50 kısıtlama kararının uygulanmasının zorlukları ve çiftçilerin artan maliyetlerle karşı karşıya olduğu bir kez daha dile getirildi. Ayrıca, Söke Regülatörüne saniyede 45 metreküp suyun mutlaka gönderilmesi gerektiği vurgulandı.
"Yeraltı Suları Daha Etkin Kullanılmalı”
Didim ve Söke Ovası'nda çiftçilerin sulama sürecinde büyük zorluklar yaşadığını belirten Yıldırım, kaçak sulamaların önüne geçilmesi ve yeraltı sularının kriz döneminde etkin kullanılması için kolaylıklar sağlanmasını talep etti. Ayrıca, özellikle Didim’in tamamı ve Söke Ovası’nın bir kısmında tuzlulukla mücadele edildiğini ve çiftçilerin ikinci bir ürüne geçme şanslarının neredeyse olmadığını vurguladı.
Yetkililerden acil çözüm bekleyen çiftçiler, adil bir su dağıtımı için etkin tedbirlerin hayata geçirilmesini istiyor. HABER : ELİF DİKBAŞ