Yer altı kaynakların tükenmekte olduğundan bahseden TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, “Su, ülkemiz ve dünyamız için dün olduğu gibi bugün ve yarılarımız için bir yaşam kaynağıdır, vazgeçilmezimizdir. Gelecekte de ülkeler için artan nüfuslar dikkate alındığında temiz su kaynaklarına ulaşabilmek ve bu kaynağın sürdürülebilirliği temel sorun olacaktır.” dedi.

Didim Ticaret Odası Aytaç Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Deprem İle Yaşamak” panelinde konuşan Kuru, Dünya nüfusunun %40’ını barındıran 80 ülkede su sıkıntısının olduğunu ve 2025 yılından sonra ki süreçte 3 milyardan fazla insanın su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağını ifade etti.

Zincirleme trafik kazası Zincirleme trafik kazası

IMG_2169

Aydın İl Temsilcisi Kuru, “Jeoloji mühendisleri odası Aydın İl Temsilciliği olarak 2-3 yıldır, Aydın Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürlüğü arasında koordinasyon kurarak, bir an önce çalıştay yapılmasına çalışıyoruz. Yapılması düşünülen Çalıştay, Aydın kentimizin ekonomik ve sosyal geleceği için hayati öneme sahiptir. Bu hususta yapılması düşünülen çalıştayla koordine edilmesi gereken konulara değinmek gerekirse; Havza bazlı yeraltı suyu potansiyeli belirlenmeli, yapılan yeraltı suyu tahsisleri izleme sistemi kurularak takip edilmelidir. Yeraltı suları rezervini doğru ve sağlıklı olarak belirleyebilmek için ülke çapında yeraltı suyu havzalarının hidrojeolojik çalışmaları hızlı bir şekilde yapılmalı, 167 Sayılı Yeraltısuları Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatında değişiklikler yapılarak özellikle yeraltı sularının korunmasına yönelik ciddi ve caydırıcı önlemler getirilmeli, kontrolsüz kuyu açılması önlenmelidir.” sözleri ile Aydın’da ki susuzluğun önlenebilmesi adına konuştu.

ÇİFTÇİ SULAMA KONUSUNDA EĞİTİLMELİ

Tarımda ki tasarrufsuzluktan bahseden Kuru, “Ülkemizde tatlı su kaynaklarının %70 gibi büyük kısmının kullanıldığı tarım alanlarımızda aşırı sulama sebebiyle tuzlanma ve çoraklaşma yaşanmasına karşı, tarımsal faaliyetlerde toprağın jeolojik yapısına uygun sulama yöntemi seçilmeli, çiftçi sulama konusunda etkin bir şekilde eğitilmelidir.

Kentleşme, sanayileşme ve tarım politikaları yeniden gözden geçirilerek yüzey ve yeraltısuyu kirliliğine neden olan unsurlar önlenmeli, yeraltısuyu akiferleri ve beslenme havzalarının üzerinde veya kenarında yer alan yerleşim birimlerinin planlanması süreçlerinde bu akiferlerin korunmasına özel önem verilmeli, bu alanlar planlama süreçlerinin dışına çıkarılmalıdır.

IMG_2162

Yapılaşmanın, imar alanlarının, dere yataklarına ve dere taşkın alanlarına yapılması sonucu ani ve coşkun yağışlarla oluşan sel ve taşkınlar sonucu son yıllarda yüzlerce vatandaşımızı kaybettik. Aydın kentimiz içinde ani ve fazla yağışlarla oluşabilecek sel ve taşkınlara karşı gerekli önlemlerin ve tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Hayat demek olan suyun varlığı, korunması, yaşamsal ve ekonomik sürdürülebilirliği açısından bilimsel yaklaşım, uygun planlama ve alt yapı yöntemlerinin Aydın kentimizin yaşamsal sürdürülebilirliği için elzem olduğunu belirterek, susuzluk bizi yönetmeden biz suyu yönetelim.” dedi. HABER:ALİ KURNAZ