Didim’de faaliyette bulunan Didim Emlakçılar Derneği Genel Sekreteri Naci Canpolat ve Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Umut Öz’e “Fahiş fiyat artışları karşısında nasıl önlem alınabilir?” diye sorduğumuzda önerilerini dile getirdiler.

Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Umut Öz fahiş artışlar karşısında devletin kati kurallar koymasını ifade etti. Öz, açıklamasında çözüm önerileri olarak şunları ifade etti:

ÇÖZÜMLER OLAĞANÜSTÜ OLMALI

Olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Serbest piyasaya devletin müdahalesi kısa vadeli kesin sonuç getirebilir. Çözümlerin de olağanüstü alınması gerekir. İlan sitelerinden alınan bilgilerle pandemi ve depremden sonra fahiş kira artışı yapanların tespit edilip, devlet tarafından bu kişilere ceza uygulanması gerekir.

FİYAT SABİTLEMESİ GEREKİR

Devletimizin kiralık evleri tespit edip, kiraların deprem öncesi fiyatlardan sabitlemesi gerekir. Devletin müdahalesiyle kiralık evlerin deprem öncesi fiyatlara döndürülmesi gerekiyor. Bu sebepten fahiş fiyat artışı yapanların tespit edilip ceza uygulanması ve kira fiyatlarının devlet tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde sabitlenmesi kesin bir çözüm olabilir.

KONUTTA FAHİŞ FİYAT ARTIŞI HAKSIZ REKABETE NEDEN OLUYOR

Fırsatçılığa karşı harekete geçilmeli. Son zamanlarda yükselen kiralık ve satılık mülklerdeki fahiş fiyat artışlarının sebepleri arasında konut ihtiyacının karşılanamaması ve deprem nedeniyle yaşanan göçün ardından durumu fırsata çeviren ev sahiplerinden kaynaklanmaktadır. Özellikle yetki belgesiz aracılık faaliyeti sayısı da bir hayli fazladır.  Bunlar da durumu fırsata çevirip haksız rekabete neden olmaktadır.

Fahiş fiyatı yaratan emlak danışmanları değildir. Bu konuda ilgili bakanlıkça bir düzenleme getirilmesi, bir politika oluşturulması kaçınılmazdır.

VATANDAŞLARIMIZA ÖNERİLERİMİZ

Vatandaşlarımız fahiş fiyatlarla ilgili ALO 175 tüketici danışma hattını arayabilirler. İlçemizde kira fiyatlarının mahalle mahalle belirlenmesi ve deprem öncesi fiyatlarında aşılmaması gerekir. Tüm emlak danışmanlarımızın da deprem sonrası gerek komisyon gerek fiyatlarının aşağı çekilmesinde aktif rol alması ve ortak karar vermesi gerekir.

Didim Emlakçılar Derneği Genel Sekreteri Naci Canpolat ile gerçekleştirdiğimiz röportaj öncesinde de “Ülkemizin başına gelen bu büyük afette hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralılara geçmiş olsun” dedi.

Canpolat konuşmasında “Gündemimizde yaşanan bu felaket neticesinde 13,5 milyon etkilendiği bir bölgede barınma ihtiyacı ağır bir şekilde önümüze çıkmıştır. Ben bölgesel olarak baktığımda Didim’de evlerini fahiş fiyatlarla evlerini kiraya vermek isteyenlerin ortaya çıkması, bundan mütevellit şikâyetlerin artması bu konuyu gündeme getirmemize sebep oldu.

Ülke genelinde baktığımızda bu çok büyük bir yaradır ancak bulunduğumuz bölgeden yola çıkmalıyız. Turizm bölgesinde yaşadığımız Didim’de 8-10 milyon lira vererek villa almış veya 3-5 milyon vererek ev almış insanların mülkiyet haklarını da göz önünde bulundurarak normal şartlarda değerlendirdiğimizde, insanların para kazanma amacıyla yaptığında normal karşılanabilir. Fakat; Ülkemizin şu an içinde bulunduğu olağanüstü durumda, Devlet bir yıllığına da olsa vatandaşlardan kiraları en minimum düzeye düşürmesini isteyebilir. Biz emlakçılar olarak da kiralama yapmak isteyen kişilere bu şekilde yaklaşabiliriz. İşin biraz manevi boyutuna gitmemiz gerekiyor.

Normal şartlarda ticari bir versiyon ile evini, işyerini kiraya vermek isteyen insanlara mülkiyet haklarından dolayı sesimizi çıkartamıyoruz. Ahilik kültürünü yaşatan bir toplum olarak, Devletin minimum kiralama isteğini biz emlakçılara bir yaptırım olarak yetkiler vermesi gerektiğini düşünüyorum.

STK’ların sesini basın yayın kuruluşları aracılığı ile paylaşması çok güzel bir olay, yaptırım gücü ve sesimizin kale alınması babında sorunlar yaşıyoruz.

DİYED’e anlamlı bağış… DİYED’e anlamlı bağış…

Mesela bunun bir Kaymakamlık nezdinde, Belediye Başkanlığı nezdinde veya bir bakanlık nezdinde konuşuyor, tartışıyor olsak çok daha farklı yerlere gideceğine inanıyorum.

10 Milyon vererek villa alan vatandaşın normal şartlarda ne kadara kiraya vermesi gerekir?

3-4 milyona alınan bir evin kirası 3-4 bin lira normal şartlarda uygulanması gereken meblağdır. Ancak yaşadığımız bu olağan üstü şartlarda çıkar ve haksız kazancın düşünülmemesi gerektiğini benimsiyorum. İkincil konut bulunan konutların normal değerinin altında kiraya verilmesi vicdanen doğru olur diye düşünüyorum.

Bu hassas konu hakkında görüşlerimizi halkımıza duyurmamızda aracı olduğunuz için teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

HABER: ELİF DİKBAŞ