Didim Amfi Tiyatro yeşil alanında düzenlenen etkinliğe, Aydın Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Nalan Dolmacı, Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Didim Garnizon Komutanı Albay Ali Saçan, Didim Belediye Başkan Yardımcıları Aydan Aşık Turgut ve Kaan Topçuoğulları, Didim Belediyesi Meclis Üyeleri, Adnan Menderes Didim Meslek Yüksekokul Müdürü Nimet Çavuş, sivil toplum kuruluşları ve temsilcileri ve Didimliler katıldı.

Çevrehh (9)BELEDİYE OLARAK ÇEVREMİZE ÖNEM VERİYORUZ

Etkinliği açılış konuşmasını Didim Belediyesi Başkan Vekili Kemal Ak yaptı. Ak, konuşmasında, “Eşsiz doğamız, son zamanlarda doğal kaynaklarımızın bilinçsizle tüketilmesi, plansız şehirleşme ve bireysel sorumsuzluklar gibi sebeplerle büyük tahribata uğramıştır. Buna bağlı olarak dünyamızın küresel ısınma, kuraklık gibi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Didim Belediyesi olarak çevremize önem veriyoruz. Aldığımız önlemlerle çevremizi korumayı öncelikli buluyoruz. Gıda fazlalıklarından sokak hayvanlarına mama üretimi, Pazar alanı atıklarından kompost üretimi, düzenli depolanan evrensel atıklardan, biyogaz üretimi gibi çeşitli geri dönüşümlerle sürdürülebilir bir çevreyi devam ettiriyoruz. Yakın zamanda açılması planlanan Atık Değişim ve Eğitim Merkezimiz ile çevre bilincini en üst düzey olarak taşıyacağız. İlçemizde 2024 yılı yaz sezonunda 12 plaj ve 1 marina mavi bayrak ödülünü almaya halk kazanmıştır. 2023 yılına ilave olarak 2 koy halk plajımız mavi bayrak ödülünü almıştır. Gelecek nesillere tahribata uğramamış, kaynakları zarar görmemiş, temiz suyun, temiz havanın olduğu, ekolojik dengenin korunduğu bir dünya bırakmak hepimizin öncelikli sorumluluğu olmalıdır.” dedi.

Çevrehh (8)

DİDİM NİSPETEN ŞANSLI

Didim Kaymakamı Kuruca ise yaptığı konuşmada “Son yüz yıl içerisinde köylerden şehirlere doğru geçen göçlerle beraber insanlar tarım alanlarını insanlar mera alanlarını, insanlar orman alanlarını evlere, binalara çevirerek tamamını işgal etmeye başladılar. Dolayısıyla çok ciddi çevre sorunlarıyla karşı karşıya kalmaya başladık. Son yüzyıl aynı zamanda çevre sorunlarının zirve yaptığı bir yüzyıl oldu. Bizleri bekleyen en önemli sorun iklim değişikliği sorunu. Eğer bir çözüm bulamazsak önümüzdeki dönemde sadece içme suyumuzu değil tatlı su kaynaklarımızın kullanım suyu kaynaklarımızın tamamını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağız. Dolayısıyla insanlık olarak bütün ülkeler bütün kıtalar her aşamasında her kademesinde el ele vererek bu sorunu beraberce çözmemiz gerekiyor. Aklımızda zihnimizde tutmamız gereken düstursa bizim bu güzel çevreyi bu güzel doğayı atalarımızdan miras olarak almadığımız aslına bakarsanız çok kıymetli evlatlarımızdan çocuklarımızdan ödünç aldığımız gerçeğidir. Dolayısıyla bu yapacağımız her türlü faaliyeti çocuklarımıza, evlatlarımıza birer borç olarak görmeliyiz. Bizler Didim’de ne mutlu ki çevre anlamında şanslıyız. Sanayileşmenin ağır etkilerini Didim’de görmüyoruz. Kentleşme anlamında kötü bir takım örnekler olmakla beraber Didim genel anlamda güzel bir şehir, güzel bir kentleşmeye sahip. Dolayısıyla biz nispeten şanslı olan kesimdeyiz.” dedi.

Çevrehh (3)

YARATICILIĞIMIZI KULLANARAK MUTFAKTA DAHA AZ ATIK OLUŞTURMAK MÜMKÜN

ADÜ Didim MYO Müdürü Nimet Çavuş, ise “Mutfaklarımızda uygulayabileceğimiz basit ama etkili adımlarla, bu sıfır atığa katkıda bulunabiliriz. Mutfakta sıfır atık uygulamalarının ilk adımı alışverişte atılır. Aynı zamanda toplu halde satılan ürünleri tercih etmek ve mümkünse alışverişe çıkmadan ürünleri listelemek, israfı büyük ölçüde önler. Sadece ambalajsız ürünler satın almak plastik atıkların azalmasına yardımcı olurken, mutfakta sıkça kullandığımız plastik kaplar ve diğer ambalaj ürünleri yeniden kullanılabilen cam kavanozlar, plastik kapları saklama kabı olarak kullanabilir veya dekor olarak kullanılabilir. Atıkların dönüştürülmesini sağlamak önemli bir adımdır. Organik atıkları çöpe atmak yerine kompost yapmak hem atık miktarını azaltır hem de bitkilerimiz için doğal bir gübre haline gelir. Sebze artıkları, kahve telvesi gibi organik atıkları kompost yaparak, toprağın verimliliğini artırabilir ve kimyasal gübre kullanımını azaltabiliriz. Mutfakta kullanılan birçok malzeme, farklı şekillerde değerlendirilebilir. Örneğin, sebze kabukları ve tavuk kemikleri ile lezzetli ev yapımı bulyonlar yapabiliriz. Yaratıcılığımızı kullanarak mutfakta daha az atık oluşturmak mümkün.” ifadelerini kaydetti.

Çevrehh (4)

Program, protokolün stantları gezmesiyle devam ederken, çocuklara özel hazırlanan gösterilerinin yanı sıra, özel çocuklar içinde kese boyama etkinliği düzenlendi. Hazırlanan seramik atölyesi ile birlikte vatandaşlara seramik anlatılırken, doğal sinek kovucu tarifi de anlatıldı. Yeşil bir geleceğin önemini vurgulayan programda fide dağıtımı yapılmasıyla beraber, dünyanın geleceği olan çocuklara sıfır atığın anlatıldığı çizgi filmler sergilendi. Program Grup Eflatun’un konseri ile sona erdi.

HABER: ELİF DİKBAŞ 

‘KENT VE KADIN PANELİ’ 22 KASIM CUMA GÜNÜ GER­ÇEK­LE­ŞECEK ‘KENT VE KADIN PANELİ’ 22 KASIM CUMA GÜNÜ GER­ÇEK­LE­ŞECEK

Çevrehh (10)

Çevrehh (2)

Çevrehh (5)

Çevrehh (7)

Çevrehh (12)

Çevrehh (11)