AYDIN

VEGFEST İÇİN HAZIRLIKLAR DEVAM EDİYOR

Her yıl düzenlenen Türkiye’nin ilk vegan festivali olan VegFest’te hazırlıklar devam ediyor. Festivale sayılı günler kala Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, bu sene Plant Based Treaty (Bitki Temelli Anlaşma) ile birlikte hareket edeceklerini duyurarak VegFest’in, 5. kez Apollon Tapınağı’nda ziyaretçilerini beklediğini belirtti.

Basın toplantısı gerçekleştiren Başkan Atabay, Didim Belediyesi başkanlığı makamında festival ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Toplantıya Belediye Başkan’ı Ahmet Deniz Atabay ve Başkan Yardımcılarının yanı sıra Yaşamdan Yana Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Animal Save Bölge İletişim Sorumlusu Nilgün Engin de katılım gösterdi.

Amacımız iklim değişikliğine, hayvan şiddetine ve sömürüye dikkat çekmek

Toplantıda konuşma yapan Başkan Atabay, gerçekleştirilen festivalin gerekliliğine vurgu yaparak, “İlk baktığınız zaman dediğim gibi bir o kadar ciddi organizasyonları yapmayan bir ilçede çok iddialı bir şey gözüküyor ama ortaya iddia koyamazsanız hiçbir şey yapamazsınız. İddialı olacaksınız, akıllı olacaksınız, programlı olacaksınız, planlı olacaksınız. Bunların hepsi iddiayı gerektiriyor. Bu iddia, meydan okuma anlamında değil. Yaptığımız işin ne kadar zor ama dünya için ne kadar gerekli bir organizasyon olduğu anlatmamız lazım. Yoksa sadece bir yeme içme festivali ya da sadece Didim’i tanıtma festivali değil. Öyle olsa başka festivallerimiz var. En az bu kadar ilgi görüyor. Bizim amacımız iklim değişikliğine, hayvan şiddetine ve sömürüne dikkat çekmek.” dedi.

DİDİM BELEDİYESİ BÜYÜK SES GETİRDİ

Yaşamdan Yana Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Animal Save Bölge İletişim Sorumlusu Nilgün Engin ise, “İklim krizinin önüne geçebilmek için kötü yakıtların yok edilmesi bu konuda mesleğinin bize sunmak isteyen herkese çağrılarını bunlar dilekler, organizasyonlar, şirketler ve en önemli üyeler oldu. Ve Orta Doğu hatta Asya’da yakın coğrafyamızda ilk kabul eden belediyeler arasında Didim Belediyesi geldi bu da büyük bir ses getirdi. Muhtelif kafe, restoran ve oteller, mutfakların içerisinde özel ürünleri ayırmaları için şehrin vegan dostu olması için böyle bir değişiklik yapılıyor. Aynı zamanda ben bunu kampanya yürütücülerine iletiyorum ve uluslararası çapta duyurulması yapıyor. Yani aslında hani Didim’in uzun vadede Avrupa’da ki özellikleri veganları yıldız kent olması için o çerçeveyi gösteriyorum. Çünkü işin aslı zaten çok fazla şeyler yapmış durumda olması gerekiyor. Geçen sene tanıştıktan sonra hayvan deneyi yapılmayan ve vegan kimyasal ürün olmayan temizlik malzemelerini de belediye kullanmamayı kabul etti. Belediye Başkanımız dolayısıyla doğru bir takım adımları somut olarak, kurumsal bazda alabildi. Vegan festivali üç gün boyunca sürüyor. Ama isteriz ki devamında daha da kent genelinde devamlılığı olsun.

DÜNYANIN DEĞİŞİME İHTİYACI VAR

72 ülkede organizasyonumuzun üyeleri var. İklim zirvelerinde temsil ediliyoruz ve diyoruz ki dünyanın bir değişime ihtiyacı var. Hayvancılığın sona ermesi gerekiyor. Ekosistemler bozuldukça malumunuz karanın, suyun, havanın dengesi bozuluyor. Ve 2032, 2070 planlarına bakıldığında 2070’den sonrası çok karanlık görünüyor. Bunun değişmesi için hayvancılığın bir an önce alternatif metotlarla yani topraktan geleni sadece insan tarafından tüketilmesi gerekiyor. Hayvanlara yedirmemesi, aracıya yedirilerek bunlar israf edilmemesi tahıllar, bakliyatlar sebzeler, meyveler düşüncesini bir kampanya şeklinde duyuruyoruz ve dünya çapında denenebilir.” dedi. HABER: MAHMUT ÇAKIR