DİDİM

Didim’in Coğ­ra­fi İşaret Baş­vu­ru­su Devam Eden Lez­zet­le­ri Ça­lış­tay­da İkram Edil­di

Didim Ti­ca­ret Odası ta­ra­fın­dan coğ­ra­fi işa­ret baş­vu­ru­su ya­pı­lan Didim’in yö­re­sel yi­ye­cek­le­ri Ka­şo­pi­ta ve Pava ye­mek­le­ri Büyük Men­de­res Hav­za­sı Su, Çevre ve Ürün Gü­ven­li­ği ça­lış­ta­yın­da ka­tı­lım­cı­la­ra ikram edil­di.

Didim Ti­ca­ret Odası Baş­ka­nı Hilmi Erbaş Coğ­ra­fi işa­ret baş­vu­ru sü­re­ci devam eden yerel lez­zet­le­re dik­ka­ti çek­mek ve ye­mek­le­rin bi­li­nir­li­ği­ni ar­tır­mak için ça­lış­tay­da mi­sa­fir­le­re ik­ram­da bu­lun­duk­la­rı­nı ifade etti. Ka­şo­pi­ta ye­me­ği­nin ha­zır­la­yan Ru­me­li Kül­tü­rü­nü Ya­şat­ma ve Da­ya­nış­ma Der­ne­ği adına Der­nek Baş­ka­nı Yusuf Gökçe, Pava ye­me­ği­ni ha­zır­la­yan Didim Halk Eği­tim Mer­ke­zi Öğ­ret­me­ni Dü­ri­ye Gönen Kaya ve Şef Tay­fun Daşçı’ya te­şek­kür etti. Te­şek­kür bel­ge­le­ri de Didim Kay­ma­ka­mı Mesut Çoban ta­ra­fın­dan tak­dim edil­di.


Ka­şo­pi­ta
Ka­şo­pi­ta, mü­ba­dil mut­fa­ğı­nın yok­luk­tan doğan ama ya­ra­tı­cı­lık­la zen­gin­le­şen en özel ör­nek­le­rin­den bi­ri­dir. Göç eden aile­ler, yeni top­rak­lar­da bul­duk­la­rı pı­ra­sa, ısır­gan otu, de­re­otu ve taze soğan gibi ot­la­rı, mısır unu ve çö­ke­lek­le bir­leş­ti­re­rek hem bes­le­yi­ci hem de do­yu­ru­cu bir yemek or­ta­ya çı­kar­mış­lar­dır. Pro­te­in açı­sın­dan zen­gin pey­nir ve yo­ğurt, lif ve vi­ta­min kay­na­ğı ot­lar­la bir­le­şin­ce, ka­şo­pi­ta mü­ba­dil sof­ra­la­rın­da hem gün­lük ya­şa­mı bes­le­yen hem de pay­laş­ma­nın be­re­ke­ti­ni sim­ge­le­yen temel bir lez­zet ha­li­ne gel­miş­tir. Büyük tep­si­ler­de pi­şi­ri­lip küçük di­lim­ler­le ikram edi­len bu yemek, yok­tan var et­me­nin, bir­lik­te üre­tip bir­lik­te pay­laş­ma­nın kül­tü­rel bir yan­sı­ma­sı ola­rak gü­nü­mü­ze kadar ulaş­mış­tır.


Pava
Kö­ke­ni Antik Yunan Mut­fa­ğı­na da­ya­nan Pava zey­tin­yağ­lı yemek grubu içe­ri­sin­de yer alır. Yö­re­de Balat Pa­va­sı ola­rak ün­le­nen, Bod­rum’da Gam­bil­ya ola­rak bi­li­nen Söke, Di­dim-Ba­lat ve Ku­şa­da­sı’nda yerel hal­kın bes­len­me­sin­de yer alan, mer­ci­mek­ten biraz büyük, be­zel­ye­yi an­dı­ran bir tür bak­li­yat­la ha­zır­lan­mak­ta­dır.
Gam­bil­ya gü­nü­müz­de yok olma teh­li­ke­siy­le karşı kar­şı­ya­dır. Mer­ke­zi İtalya’da bu­lu­nan Slo­w­fo­od Bi­yo­çe­şit­li­lik Vakfı ta­ra­fın­dan dünya ge­ne­lin­de­ki yerel tür­le­ri ko­ru­mak amaç­lı oluş­tu­ru­lan Ulus­la­ra­ra­sı Nuh’un am­ba­rı lis­te­sin­de Tür­ki­ye’den 108 ürün ara­sın­da yer al­mak­ta­dır.


İnsan bes­len­me­sin­de içer­di­ği bit­ki­sel pro­te­in, ami­no­asit ve vi­ta­min­ler ba­kı­mın­dan önem­li yer tutan bak­li­yat­la­rın sür­dü­rü­le­bi­lir bes­len­me­de önemi bü­yük­tür. Gam­bi­li­ya ve Ül­ke­miz gen kay­nak­la­rı­nı oluş­tu­ran diğer bitki çe­şit­le­ri halka ta­nı­tı­la­rak üre­ti­mi yay­gın­laş­tı­rıl­ma­lı, ko­ru­ma al­tı­na alın­ma­lı ve ge­lecek ku­şak­la­ra ak­ta­rıl­ma­lı­dır. HABER : MAVİ DİDİM GAZETESİ