29 senedir Didim’de faaliyette olan ve şuan 3bin 500 üyeye sahip Didim Cemevi, Didim’in en güvenilir kuruluş halinde olup, amaç ve faaliyetlerini sürdürüyor. Didim Cemevi, gerek yaptığı etkinlikler ile gerekse yardımlar ile adının Didim’de bilinmesiyle güven sağladı. Konu ile alakalı Didim Cemevi Başkanı Hüseyin İlhan, amaç ve faaliyetlerinden bahsetti.
Didim Cemevi’nin nasıl kurulduğuna değinen Başkan İlhan, hizmetlerine devam ettiklerini belirterek, “Didim Cemevi olarak 1994 Sivas katliamının birinci yıl dönümünde böyle bir oluşum olması gerektiğini düşünerek Didim’de ki Aleviler böyle bir kuruluş kurduk. Tabii malum halen Türkiye'de ki Cemevleri, yasal statü kavuşmadığı için derinlik tüzüğünü alarak biz böyle bir oluşum yaptık. 94’ten beri faaliyet gösteriyoruz. 2004’te şu anki mevcut binamızı yaptık. Bizler burada şu anda 2004’ten beri Didim ve şu anda bulunduğumuz binada bizler hizmet ediyoruz. Tabii bunu yaparken de Didim'e de baya bir göç alımı varken Cemevi üyelerine de büyük buraya göç oldu. Burada biz baya da bir yoğunluktayız. Hizmetlerimize devam ediyoruz.” dedi.
Başkan İlhan, Cemevleri’nin ibadethane olduğunu ve bu yüzden neden bir dernek olmadığından anlattı. İlhan, “Evet, başta derneğe açılım getirelim. Bizim cumhuriyetten beri olan dört tane yasal talebimizden bir tanesi de Cemevleri’nin yasal statülere kavuşması. Bu sebeple bize Didim Cemevi olarak burada anlıyoruz. Tabelamıza bizim Cemevi olarak. Biz de burada faaliyetlerimiz haliyle kendi alevi yol inancını yaşatmakla beraber onu İnanç Kurulu dedelerimiz var. Onlar yaşatıyorlar. Bizler idari yöneticiler olarak burada eğitim ve kültürel amaçlı örf ve adetlerimizi yansıtacak çalışmalar yapıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
ÖZELLİKLE KIZ ÇOCUKLARINA BURS VERMEYE ÇALIŞIYORUZ
İlhan, neden bu kadar bilinir ve güvenilir bir kuruluş olduklarını dile getirerek, “Didim’de dediğimiz gibi yoğun bir göç var. Bundan dolayı da haliyle insanların da burada ihtiyaçları olduğu her kültürel, ekonomik anlamda biz de burada yardımcı oluyoruz. Bunların en büyüğü de bizler deprem olduğu zaman işte Malatya depreminde, Van depreminde İzmir depreminde ve en son 6 Şubat'ta yaşanan depremde bizler burada Didim'deki yaşayan dostların katkılarıyla burada deprem bölgesindeki misafirlere yardımlarımızda bulunduk.
Ayriyeten eğitime katkı amaçlı yaklaşık 10 yıldır 50 tane öğrencimize, büyük bir çoğunluğu kız olması ön planda tutarak, burs veriyoruz. Çünkü malum sistemde kızlarımızın yaşam alanı biraz daha dar olduğu için, kız öğrencilerimizi tercih ediyoruz. Her sene yaklaşık 50 öğrenciye burs veriyoruz. Diğer imkanlarımız doğrultusunda diğer şehirlerde, her sene bir şehrin bir köyünde okul seçerek oraya öğrencilerimizin malzemelerini, spor malzemelerini eğitimle ilgili kalem defteri ihtiyaçlarımız burada karşılıyoruz. Pandemi yaşadık. Pandemide yine diğer sivil toplum örgütleri gibi bizler de burada ihtiyaç sahibi dostlarımıza elimizden geldiğince burada destek verdik.
ACININ DİLİ, DİNİ, IRKI YOKTUR
Çalışmalarımız amacımız Alevi inancını yaşatmak. Buradaki kültürümüzü ve örf adetlerimizi yaşatmak. Burada darda zorda kalan dostlarımızın yanında olmak. Buradaki kültürü yaşatmak, felsefemizi yaşatmak. Buradaki çalışmalarımızı bu yüzden devam ediyor. Yapılan bu çalışmalarda da insanlara dokunuyoruz. Bu da her zaman diyoruz, acının dili, dini, ırkı yoktur. Onun için biz de insan ayırt etmeksizin, evrensel düşün kapısı olan Cemevi’nden ekstra destek verdiğimiz için bunu da haliyle Didim'de yaşayan bütün insanlar da bütün inançtaki insanlar da bunu sempati olarak, hoş görerek ve karşılıyorlar. Bize de çalışmaları bu yüzden devam edeceğiz.” dedi.
BARIŞ DİLİNİ HER ZAMAN KULLANIYORUZ
Başkan İlhan son olarak, “Bizler özellikle bu sene zorlu süreçten geçtik. Dediğimiz gibi bir deprem süreci vardı. Bir de yaşanan seçimler vardı. İnsanlar hem psikolojik olarak hem maddi olarak büyük sıkıntılara düştüler. Didim 81 vilayetten gelen insanların yaşadığı bir yer. Bizler yine barış dilini her zaman kullanıyoruz. Şimdi de kullanacağız. Didim'de yaşayan bütün dostlarımızla bizler burada kardeşçe, barış içinde herkesin inancına buradaki ideolojisine saygı göstererek, hoşgörü içinde tüm dostlarımızın birlikte kardeşçe yaşamasını istiyoruz. Bizimde çalışmalarımız bu yönde, bunu amaç ediniyoruz.” sözlerine yer verdi.
HABER : ALİ KURNAZ