AYDIN

Sökeli başkanlar ilçenin sorunlarına kapı duvar oldu

Aydın Söke’de bulunan Madde Bağımlısı ve Sokak Çocuklarını Koruma Derneği Başkanı Ali Esmer’in öncülüğünde geçtiğimiz nisan ayında bir araya gelen Söke Güç Birliği Hareketi, ilçenin öncelikli sorunlarını 20 madde halinde sıralayarak çözüm geliştirmek için düğmeye bastı.

Söke Güç Birliği Hareketi, ilk etapta Söke Batı Söke Çimento Fabrikasının Söke ilçesinde oluşturduğu çevresel sorunlarla Söke’nin çevre yollarının birleştiği noktada yer alan kavşaklardan biri olan akıllı kavşak denilen Novada Kavşağı olarak adlandırılan kavşağın yetersizliği ve yarattığı sorunlara yönelik olarak çalışma başlattı.

Aralarında Söke Ziraat Odası, Söke Ticaret Borsası, Söke Muhtarlar Derneği başkanlarının bulunduğu 21 sivil toplum kuruluşu, söz konusu öncelikli olarak belirlenen 2 adet soruna yönelik çözüm için ortaya konan talepleri imzalarken, en başında harekete omuz veren Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar ile Söke Şoförler Odası Başkanı Refik Karataş’ın, Söke Güç Birliği Hareketi’nden çekildiklerini duyurarak imza atmama kararı aldı. Her iki başkanın aldığı ortak tavır Söke Güç Birliği Hareketi’ne sorunlara karşı geliştirmek istedikleri paydaş reflekse büyük zarar verirken, Söke Güç Birliği Hareketi adına yaptığı açıklamada, her iki başkanın tavrına anlam veremediklerini söyleyen  Madde Bağımlısı ve Sokak Çocuklarını Koruma Derneği Başkanı Esmer, “Bu iki başkan da gelinen süreçte bize karşı kapı duvar oldu. Ticaret odası Başkanı Ankara’ da güç birliğini dağıttık diyor. Fakat bunu söylemek Söke’yi dağıtmak demektir” ifadelerini kullandı.

“SORUNLARI TEK TEK ELE ALDIK”

Yaptığı açıklamada, Söke’de sorunların çok olduğunu belirterek,  bugüne kadar sivil toplum örgütleri ile siyası partilerin çözüm geliştirme konusunda zorlanması nedeniyle ilçedeki sorunların daha içinden çıkılamaz hale geldiğini belirten Esmer, “Biz ortak çözüm geliştirme için ilçemizdeki sivil toplum kuruluşu başkanları olarak güç birliği oluşturduk. Toplamda 28 sivil toplum kuruluşu başkanımız güç birliğine katıldı. Bugüne kadar dört kez ayrı ayrı toplantı düzenledik ve bu toplantılarda Sökenin en önemli sorunlarını tek tek ele aldık. İlk etapta Novada kavşağı ve Batı Söke Çimento Fabrikasının yarattığı çevre kirliliğini dile getirmek için bir yazı oluşturduk. Bu yazıyı 20 tane sivil toplum başkanımızın imzasıyla Söke Kaymakamımız Ali Akça’ya sunduk. Kaymakamımız çok memnun kaldı ancak belge verildikten sonra bir rahatsızlık başladı. Söke Şoförler Odası Başkanı Refik Karataş ile Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar belgeyi imzalamadı” dedi.

“ODA BAŞKANLARI TAŞ KOYDU”

Sürecin en başında içinde olan Karataş ile Sakalar’ın karşı yönde tavır takınmasını sorguladıklarını söyleyen Esmer, “Biz Söke için mücadele ediyoruz. Amacımız Söke’deki sorunları gidermek adına oluşturduğumuz güç birliğini daha da etkin bir noktaya taşımaktır. Bu öncelikli iki sorunla ilgili belgeyi ilçemizdeki ziraat odası, borsa, muhtarlar derneği ve bakkallar odası dahil çok sayıda derneğimiz imzaladı. Bu iki sorunu da çözüme kavuşturmamız Söke’nin önemli bir meselesi olduğu için biz gündeme aldık. Netice olarak Söke Kuşadası, Didim güzergahında olduğu için yaz günlerinde çok büyük bir sıkıntı yaratan karayolu trafiği var.  Gerek bu trafiği çözüme kavuşturmak ve gerekse de Batı Söke Çimento Fabrikasının yarattığı çevre kirliliği nedeniyle mevcut yerinden  insan sağlığına, çevre ve tarım zararlarının en az olabileceği bir bölgeye taşınması gibi maddeleri sunduğumuz dilekçede sıraladık. Sonuç olarak 2 tane oda başkanı taş koydu. Biz Söke’de yaşayan insanlar olarak sadece Söke’nin geleceği için çalışıyoruz. İlk başta biz varız diyen iki oda başkanı son anda vazgeçmesini de Sökelilerin takdirine bırakıyoruz” diye konuştu.

“BU YAPILAN SÖKE’Yİ DAĞITMAK DEMEKTİR”

Her iki başkanın Söke Güç Birliği Hareketi’nden çekilmelerindeki ana nedenin siyasi hedefleri olduğuna dikkati çeken Esmer, “Bize göre her iki başkan da bu sivil toplum güç birliği başarılı olursa kendilerinden rol çalınacağını düşündüler. Siyasi olarak güçlü tarafları var. Başkanlarımızdan biri 2 senedir Ticaret Odası’nın arsasını almaya çalışıyor. Yine bu iki başkandan bir diğeri de arayıp rahatsız olduğunu belirtti. Gelinen noktada bize karşı kapı duvar oldular.  Bu güç birliği seçimden sonra kuruldu. Bazı kişiler başvurdu fakat siyasi ayakları olduğu için dahil etmedik ama geldiğimiz süreç itibariyle Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar, Ankara’da birilerine ‘Güç birliğini dağıttık’ diyor. Bu yapılan Söke’yi dağıtmak demektir. Netice itibariyle biz 5 Ağustos’ta belirlediğimiz 23 sorunu daha tartışarak kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyoruz. Bu toplantımızda eğer güç birliği olarak sorunlara karşı çözüm önerileri geliştirerek müspet çözümler ortaya koyma iradesi noktasında çalışmalarımıza devam oyu çıkarsa Söke için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.