ANTİK YERLER

DİYED: Kolaylaştırıcı Kişi Uygulaması Tüm Özel Gereksinimli Çocuklar İçin Genişletildi

Didim Yöresi Engelliler Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı’nın tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim gören otizm spektrum bozukluğu tanısı olan öğrenciler için başlattığı "Kolaylaştırıcı Kişi" uygulamasını genişlettiğini duyurdu.

Yeni düzenlemeyle birlikte, bu uygulama artık tüm özel gereksinimli öğrencileri kapsayacak şekilde yeniden düzenlendi. Ailelerin talebi ve Bireysel Eğitim Planı (BEP) Geliştirme Biriminin kararıyla, özel gereksinimli çocuklar da bu destekten yararlanabilecek.

Kolaylaştırıcı Kişi Nedir?

Kolaylaştırıcı kişi ya da gölge öğretmenlik olarak bilinen bu uygulama, özel gereksinimli çocukların okul ve sosyal hayata daha etkin şekilde katılımını desteklemeyi amaçlıyor. Çocuğun eğitim ve gelişim hedefleri doğrultusunda okul ortamında bireysel destek sunan kolaylaştırıcı kişi; bir aile üyesi, akraba ya da bakıcı olabileceği gibi, profesyonel bir uzman da olabiliyor. Ancak, birçok ailenin profesyonel bir kolaylaştırıcı ücretini karşılayacak maddi durumu olmadığına dikkat çekiliyor.

Eğitimde Fırsat Eşitliği Vurgusu

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı bu düzenleme, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim gören öğrencilerin potansiyellerini en üst düzeye çıkarabilmelerine olanak tanıyor. Aynı zamanda okul-aile iş birliği güçlendirilirken, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik önemli bir adım atılmış oldu.

Tuncer Kura: “Daha Fazla Aile Bu Hizmetten Yararlanabilecek”

Didim ve Yöresi Engelliler Derneği Başkanı Tuncer Kura, uygulamanın genişletilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Kura, “Kolaylaştırıcı kişi uygulaması, özellikle otizmli çocukların eğitim hayatında çok önemli bir destek sağlıyor. Bu düzenlemeyle birlikte, tüm özel gereksinimli çocuklar ve aileleri bu imkândan faydalanabilecek. Ancak, birçok aile profesyonel bir kolaylaştırıcı ücretini karşılayamayacak durumda. Bakanlık, bu konuda ailelere destek olmalı” ifadelerini kullandı.

Bu düzenlemenin, özel gereksinimli çocukların eğitim sürecinde önemli bir fark yaratması bekleniyor.