Ya­şa­sın Cum­hu­ri­yet

Kim­se­siz­le­rin kim­se­si Cum­hu­ri­yet bugün 101 ya­şın­da.

29 Ekim 1923 ta­ri­hin­de Gazi Mus­ta­fa Kemal Ata­türk ve ar­ka­daş­la­rı ta­ra­fın­dan ilan edi­len ve bugün 101. yıl­dö­nü­mü­nü kut­la­ya­ca­ğı­mız Cum­hu­ri­yet bizim de an­la­dı­ğı­mız-bil­di­ği­miz gibi genel ma­na­da hal­kın ege­men­li­ği­ni kendi elin­de bu­lun­dur­du­ğu ve bunu, ara­sın­dan seç­ti­ği mil­let­ve­ki­li ara­cıy­la kul­lan­dı­ğı bir dev­let şek­li­dir.

Bu dev­le­tin ba­şın­da be­lir­li bir süre için se­çi­len Cum­hur­baş­ka­nı var­dır. Cum­hu­ri­yet ke­li­me­si söz­lük an­la­mıy­la 'halk yö­ne­ti­mi' de­mek­tir.

Eski Yu­nan­lı­lar­dan gü­nü­mü­ze ge­lin­ce­ye kadar Cum­hu­ri­yet, İlk Çağ'da Yunan şehir dev­let­le­ri, Or­ta­çağ'da Ve­ne­dik, Ce­no­va, Flo­ran­sa gibi dev­let­çik­ler için kul­la­nı­lan bir deyim ol­muş­tur.

Fakat yurt­taş­la­rı­na öz­gür­lük ve eşit­lik ta­nı­yan ger­çek halk yö­ne­ti­mi, ancak Fran­sız İhti­la­lin­den sonra ger­çek­leş­me yo­lu­na gir­miş­tir.

Ça­ğı­mı­zın Cum­hu­ri­ye­ti öz­gür­lük ve eşit­lik gibi iki ana kav­ram­dan başka, dev­let baş­kan­lı­ğı, ya­sa­ma, yü­rüt­me ve yargı or­gan­la­rı gibi temel ku­rum­la­ra da­ya­nır.

Cum­hur­baş­ka­nı dev­le­tin baş­ka­nı­dır.

Doğ­ru­dan doğ­ru­ya hal­ko­yu ile yahut halkı tem­sil eden bir mec­lis ta­ra­fın­dan belli bir süre için se­çi­lir.

Yur­du­muz­da Cum­hu­ri­yet ilk ola­rak Kur­tu­luş Sa­va­şı'ndan sonra, Ata­türk ta­ra­fın­dan 29 Ekim 1923'te ku­rul­muş­tur 1924 Ana­ya­sa­sı'nın I. mad­de­si­ne göre, “Tür­ki­ye Dev­le­ti bir Cum­hu­ri­yet­tir”. Bu madde, 27 Mayıs 1960 Ana­ya­sa­sı'nda aynen yer almış ve aynı ana­ya­sa­nın 9. mad­de­sin­de şu şe­kil­de bir hu­ku­ki ke­sin­lik ka­zan­mış­tır: “

Dev­let şekli Cum­hu­ri­yet ol­du­ğu hak­kın­da ana­ya­sa hükmü de­ğiş­ti­ri­le­mez ve de­ğiş­ti­ril­me­si tek­lif edi­le­mez…”

Hemen bütün ül­ke­ler­de tek ortak yanı, dev­let baş­kan­lı­ğı ma­ka­mı­nın ba­ba­dan oğula veya aile ya­kın­la­rı­na miras kal­ma­ma­sı­dır.

Aris­to, Cum­hu­ri­ye­ti; "Umu­mun men­fa­ati­ni gö­ze­ten halk ida­re­si" diye tarif eder.

Mon­te­s­qu­i­eu ise, Cum­hu­ri­yet re­ji­min­de üç ana kuv­vet (ya­sa­ma, yü­rüt­me, yargı) bu­lun­du­ğu­nu; bun­la­rın bir­bi­ri­ne karşı ba­ğım­sız ve de­net­le­me esa­sı­na göre iş­le­yen, ba­şın­da se­çim­le gel­miş yö­ne­ti­ci­le­rin ol­du­ğu si­ya­si rejim ola­rak ifade et­miş­tir.

Tür­ki­ye’de Cum­hu­ri­yet 29 Ekim 1923’te ilan edil­miş ve 1924 Ana­ya­sa­sı’nın 1. mad­de­sin­de ifa­de­si­ni bul­muş­tur. 1961 Ana­ya­sa­sı da dev­let şek­li­nin cum­hu­ri­yet ol­du­ğu­nu be­lirt­miş­tir.

Ay­rı­ca bunun de­ğiş­ti­ril­me­si­nin tek­lif edi­le­me­ye­ce­ği­ni de hükme bağ­la­mış­tır.

1982 Ana­ya­sa­sı ba­şın­dan beri cum­hu­ri­yet re­ji­mi­nin ke­sin­lik­le be­nim­sen­miş ol­du­ğu­nu be­yan­la 1. mad­de­sin­de "Türk Dev­le­ti bir Cum­hu­ri­yet­tir."

4. mad­de­sin­de de; "Ana­ya­sa’nın bi­rin­ci mad­de­sin­de­ki dev­le­tin idare şek­li­nin Cum­hu­ri­yet ol­du­ğu hak­kın­da­ki hüküm ile 2. mad­de­sin­de­ki Cum­hu­ri­yet’in ni­te­lik­le­ri ve 3. mad­de­si hü­küm­le­ri de­ğiş­ti­ri­le­mez Tek­lif edi­le­mez." hü­küm­le­ri­ni ih­ti­va et­mek­te­dir…

Ay­rı­ca mil­let­ve­kil­le­ri ve Cum­hur­baş­ka­nı va­zi­fe­le­ri­ne baş­lar­ken cum­hu­ri­yet il­ke­si­ne bağlı ka­la­cak­la­rı­na dair ant içer­ler.

Tür­ki­ye’de, 29 Ekim 1923 ta­ri­hin­de Cum­hu­ri­yet ilan edil­miş­tir; fakat as­lın­da 23 Nisan 1920 ta­ri­hin­den iti­ba­ren, Cum­hu­ri­yet yö­ne­ti­mi­nin alt ya­pı­sı atıl­ma­ya baş­lan­mış­tır.

23 Nisan 1920’de “ege­men­li­ğin ka­yıt­sız şart­sız ulusa ait ol­du­ğu” be­lir­til­miş ar­dın­dan bu yeni dü­ze­nin ku­rul­ma­sı için hızla ça­lış­ma­lar ya­pı­la­cak­tır.

1922 yı­lın­da bu ça­lış­ma­lar doğ­rul­tu­sun­da Pa­di­şah­lık ve Sal­ta­na­tın hu­ku­ken kal­dı­rıl­mış­tır.

Önce TBMM, 1 Kasım 1922 ge­ce­si almış ol­du­ğu karar doğ­rul­tu­sun­da, “Ha­li­fe­lik­le “Sal­ta­na­tı” bir­bi­rin­den ayır­mış ve Sal­ta­na­tı ta­ma­men kal­dır­mış­tır.

Ha­li­fe­li­ğin kal­dı­rıl­ma­sı­na daha vakit var­dır.

Bu sü­reç­te Vah­det­tin İngil­te­re’ye sı­ğın­dı­ğı için ye­ri­ne, Ab­dül­me­cit Ha­li­fe ol­muş­tur.

Cum­hu­ri­yet’in ilan edil­me­siy­le artık ha­li­fe­li­ğin de kal­dı­rıl­ma­sı za­ma­nı gel­miş ve bu yönde ha­zır­lık­lar baş­la­tıl­mış­tır.

Ar­dın­dan 3 Mart 1924 ta­ri­hin­de de Ha­li­fe­lik ta­ma­men kal­dı­rıl­mış­tır.

Bun­lar Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti­nin ka­de­ri­ni bağ­la­yan aşa­ma­lar­dır.

Cum­hu­ri­yet yö­ne­ti­mi ile Tür­ki­ye hukuk dev­le­ti sta­tü­sü ka­zan­mış­tır.

Ya­şa­sın Türk­lük…

Ya­şa­sın Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti…