SAĞ­LIK HASTA OLDU(!)…

Dev­le­tin var­lık ne­de­ni, özgür iradi ka­tı­lım­cı­la­rı­nın bir­lik­te yaşam ira­de­si­ni ya­şa­ma ge­çir­mek için ge­re­ken­le­ri en iyi şe­kil­de yap­mak­tır. Bun­lar sağ­lık, eği­tim ve gü­ven­lik­tir. Fark­lı bir bi­çim­de şöyle ifade ede­bi­li­riz; eşit­ler­den olu­şan ya­pı­da ka­tı­lım­cı­la­rın bes­len­me, ba­rın­ma ve ko­run­ma so­run­la­rı­nı en uygun bi­çim­de çöz­mek­tir. Kim­se­siz­le­rin kim­se­si olan cum­hu­ri­yet bu ko­nu­da en çağ­daş yol ve yön­tem­le­ri be­nim­se­miş­tir. Her­ke­se her şey olma şansı ta­nır­ken, fır­sat eşit­li­ği­ni ko­şul­la­rın be­lir­le­di ve sun­du­ğu ola­nak­lar öl­çü­sün­de ger­çek­leş­tir­mek­tir. Son ta­nık­lık­la­rı­mız, fır­sat eşit­li­ği­nin ol­ma­dı­ğı­nı ve ka­mu­sal var­lık­la­rı yağ­ma­la­mak için çete ör­güt­len­me­si­nin ol­du­ğu­nu gös­ter­miş­tir. Özel­lik­le ko­nu­ya du­yar­lı sol kesim eği­tim, sağ­lık ve gü­ven­li­ğin ke­sin­lik­le kamu ku­rum­la­rı ara­cı­lı­ğıy­la ger­çek­leş­tir­me­si is­ten­miş ve özel­leş­tir­me­le­re karşı çık­mış­tır.
Barış Ter­koğ­lu Cum­hu­ri­yet­te­ki ya­zı­sın­da önem­li bir so­ru­na par­mak ba­sı­yor: “Sağ­lı­ğı ti­ca­ri­leş­ti­ren sis­tem, özel­ler rahat etsin diye, de­net­le­nen­le­rin değil de­net­le­yen­le­rin üs­tü­ne gitti. Sa­yış­tay’da ve SGK’de is­ten­me­yen ra­por­la­rı yazan mü­fet­tiş­ler sü­rül­dü, baskı gördü. Yaz­dık­la­rı ra­por­lar sümen altı edil­di. Yet­me­di, SGK mü­fet­tiş­le­ri, özel has­ta­ne­le­re “ödeme dur­dur­ma” talep eder­ler­se, çı­ka­cak za­rar­dan so­rum­lu sa­yıl­dı.” Barış’ın aynı ya­zı­sın­dan bir alın­tı daha ya­pa­lım: “2012 yı­lın­da özel SHS’ler ta­ra­fın­dan ME­DU­LA’ya ile­ti­len yoğun bakım hiz­me­ti iş­lem­le­ri­nin in­ce­len­me­sin­de aynı gün için bazı özel sağ­lık ku­ru­luş­la­rı­nın bün­ye­le­rin­de bu­lu­nan yoğun bakım yatak sa­yı­sın­dan daha fazla sa­yı­da ta­nı­ya işlem puanı üze­rin­den yoğun bakım hiz­me­ti­nin fa­tu­ra­lan­dır­dı­ğı gö­rül­müş­tür. 104 adet özel SHS ta­ra­fın­dan 2012 yılı içe­ri­sin­de ku­ru­ma ta­nı­ya da­ya­lı işlem puanı üze­rin­den fa­tu­ra­la­nan yoğun bakım hiz­met­le­ri­ne iliş­kin iş­lem­ler­den 34 bin 144 ade­di­nin ka­pa­si­te faz­la­sı ol­du­ğu tes­pit edil­miş­tir.”
Sel­çuk Can­dan­sa­yar’ın so­run­lu sağ­lı­ğa iliş­kin rönt­ge­ni şöyle:
“Dö­ne­lim yeni doğan çe­te­si­ne. Madem bi­lim­sel tıbbi stan­dart­la­ra uy­mu­yor olsa da, ba­kan­lık­ça ruh­sat­lan­dı­rıl­mış çok sa­yı­da yeni doğan yoğun bakım ya­ta­ğı var ve SGK da bu ya­tak­la­ra yatan be­bek­le­re gün ba­şı­na çok para ödü­yor, biz de bu ya­tak­la­ra yat­ma­sı­na tıbbi ola­rak gerek ol­ma­yan be­bek­le­ri de ya­tı­ra­lım ve tu­ta­bil­di­ği­miz kadar orada tu­ta­lım. Ama SGK’ye da neden bu­ra­ya ya­tır­dı­ğı­mı­zı gös­te­ren sahte ta­nı­lar ya­za­lım. Hem o ta­nı­la­rı yaz­dı­ğı­mız­da çok pa­ha­lı ilaç ve te­da­vi­le­ri de kul­lan­mış gibi gös­te­re­bi­li­riz ve hem de ger­çek­te kul­lan­ma­dı­ğı­mız ilaç­la­rın, hiç uy­gu­la­ma­dı­ğı­mız te­da­vi­le­rin pa­ra­sı­nı ala­bi­li­riz. Hay Allah, bazı be­bek­le­ri bu ko­şul­lar­da uzun süre tu­tun­ca has­ta­ne en­fek­si­yo­nu ol­du­lar ya da bes­len­me ye­ter­siz­li­ği­ne düş­tü­ler. O zaman biraz da en­tü­be ede­lim (suni so­lu­num) ve ma­ki­ne­de ya­şa­ta­lım ki SGK’den daha da çok para ala­bi­le­lim! Çok düşük bir oran da olsa ha­yat­la bağ­daş­maz ko­şul­lar­da doğan be­bek­ler mi var? Hemen ölüme bı­rak­ma­ya­lım, ala­lım yoğun ba­kı­ma, bağ­la­ya­lım ma­ki­ne­ye, tu­ta­bil­di­ği­miz kadar canlı tu­ta­lım. Yoğun ba­kı­ma ne kadar çok bebek ya­tı­rıp ne kadar çok te­da­vi ve­rir­sek o kadar para ka­za­nı­yo­ruz so­nuç­ta. Daha çok be­be­ğe ih­ti­ya­cı­mız var. Nasıl bu­la­bi­li­riz? O zaman 112 Acil sis­te­min­den uygun ki­şi­le­ri de şir­ke­te (çe­te­ye) ala­lım, onlar be­bek­le­ri bize ta­şı­sın. SGK du­ru­ma uya­na­cak gibi. Ora­dan da şir­ke­te bir­kaç his­se­dar al­ma­lı­yız. Şir­ke­tin his­se­da­rı da çok arttı. Hay allah, çok bü­yü­dük, bizi ya­şat­maz­lar, mut­la­ka si­ya­si bağ­lan­tı­la­ra ih­ti­ya­cı­mız var. Si­ya­si­le­ri şir­ke­te alın­ca aslan pa­yı­nı kap­tı­lar tabi. O zaman daha da çok be­be­ğe ih­ti­yaç var!”
Sağ­lık­ta­ki çe­te­leş­me­ler Gün­yü­zü’ne çıktı, şimdi sıra öteki alan­lar­da­ki çe­te­le­rin ifşa edil­me­si­ne geldi. Eği­tim­de, KÖİ ve YİD’ler­de­ki olum­suz­luk­lar­da. As­lın­da gö­rü­len o ki, kamu var­lık­la­rı dev­le­tin güç ve ola­nak­la­rı­nın kat­kı­sıy­la yağ­ma­lan­mak­ta­dır. Aynı sü­reç­te Al­man­ya’dan il­ti­ca­cı­la­rın geri ka­bu­lü ve Lüb­nan’dan ge­lecek sı­ğın­ma­cı­la­ra ka­pı­nın açık ol­du­ğu­nun açık­lan­ma­sı­dır. Nü­fu­sun % 80’i sı­ğın­ma­cı­la­rın ül­ke­le­ri­ne geri dön­me­le­ri­ni is­ti­yor.
Son alın­tı­mız­da Cum­hu­ri­yet ya­za­rı Mine Esen­den;
“İkti­dar cep­he­si­nin yol ver­di­ği bu yı­kı­ma karşı so­rum­lu­lu­ğu üst­len­me­si, yet­ki­li­le­rin hesap ver­me­si ge­re­ki­yor. Ya­şa­nan­lar nor­mal­leş­ti­ri­lecek bir durum değil.
Çıkar, yan­daş­lık, ge­ri­ci­lik şem­si­ye­sin­de bir­le­şen­ler ko­ro­su­nun he­de­fi belli; de­mok­ra­tik, laik, hukuk ku­ral­la­rı için­de, akıl, bi­lim­den yana, li­ya­kat ve etik ba­kı­şın ol­du­ğu, şef­faf ve de­net­le­ne­bi­lir sis­te­mi devre dışı bı­rak­mak. Bu nok­ta­da ana mu­ha­le­fet­te­ki CHP’ye büyük so­rum­lu­luk dü­şü­yor. İkti­da­rın be­lir­le­di­ği gün­de­min pe­şi­ne ta­kıl­ma­dan, yurt­ta­şın ger­çek so­run­la­rı­na yanıt ola­cak söy­le­mi sa­ha­da sür­dür­me­si önem­li.”