DİDİM

Özel spor­cu­lar Didim’de Bocce mü­sa­ba­ka­la­rı ilk turu sona erdi

Didim’de, Tür­ki­ye Özel Spor­cu­lar Spor Fe­de­ras­yo­nu ön­cü­lü­ğün­de bocce mü­sa­ba­ka­la­rı­nın açı­lı­şı ya­pıl­dı. Mü­sa­ba­ka­la­ra, 81 İldeki 102 Spor Ku­lü­bün­den 227 Down, Otizm, Men­tal özel spor­cu­nun ka­tıl­dı.

Down send­rom­lu, otizm ve zi­hin­sel en­gel­li çocuk, genç ve ye­tiş­kin­le­ri­ne spor fa­ali­yet­le­ri sun­ma­la­rı, top­lum­la en­teg­re ol­ma­la­rı, sos­yal­leş­me­si ve ya­şa­ma tu­tun­ma­la­rı­nı sağ­la­yan Tür­ki­ye Özel Spor­cu­lar Spor Fe­de­ras­yo­nu dü­zen­le­di­ği “Bocce Kupa” mü­sa­ba­ka­la­rı­nın açı­lı­şı ya­pıl­dı.
An­ka­ra Üni­ver­si­te­si Didim’deki ÖRSEM yer­leş­ke­sin­de açı­lı­şa İlçe Kay­ma­ka­mı Can Kazım Ku­ru­ca, Tür­ki­ye Özel Spor­cu­lar Spor Fe­de­ras­yo­nu baş­kan ve­ki­li Sa­adet­tin Akcin, İlçe Genç­lik ve Spor Mü­dü­rü Ufuk Ku­ru­cu, ant­re­nör­ler, spor­cu­lar ve aile­le­ri ka­tıl­dı.
Saygı du­ru­şun­da bu­lu­nul­ma­sı ve İstik­lal Mar­şı­nın okun­ma­sı­nın ar­dın­dan Tür­ki­ye Özel Spor­cu­lar Spor Fe­de­ras­yo­nu­nun ha­zır­lat­tı­ğı ta­nı­tım filmi iz­len­di.


DÜN­YA­YA MEY­DAN OKU­YA­CAK SPOR­CU­LA­RI DA YETİŞTİRİYORUZ
Açı­lış ko­nuş­ma­sı yapan Tür­ki­ye Özel Spor­cu­lar Spor Fe­de­ras­yo­nu baş­kan ve­ki­li Sa­adet­tin Akcin geç­miş yıl­lar­da ka­tı­lan ya­rış­ma­lar­da Tür­ki­ye’nin özel spor­cu­lar ya­rış­ma­la­rın­da son­lar­da kal­dı­ğı­nı anım­sa­ta­rak “Git­ti­ği­miz her ya­rış­ma­da 10 ülke varsa Tür­ki­ye 10 yada 20 ülke varsa Tür­ki­ye 20. Bugün dün­ya­da ka­tıl­dı­ğı­mız bütün ya­rış­ma­lar­da fa­vo­ri ülke Tür­ki­ye. O ne­den­le söz­le­ri­me baş­la­ma­dan önce Bu ço­cuk­la­rın bu hale gel­me­sin­de emek veren başta aile­le­ri, ant­re­nör­le­ri, kulüp baş­kan­la­rı, bu­lun­du­ğu il­ler­de­ki des­tek veren spor teş­ki­la­tı­mı­zın yö­ne­ti­ci­le­ri, o böl­ge­de­ki kay­ma­kam­la­rı­mız, sayın va­li­le­ri­mi­ze te­şek­kür edi­yo­rum. Bu­ra­da bize gü­ve­nip des­tek veren kıy­met­li aile­le­ri­miz ve en ön­ce­si hep bir­lik­te daha ileri git­me­le­ri için, ya­şam­la­rı­nı bir adım ko­lay­laş­tı­ra­bil­mek için, top­lum­da biz de varız di­ye­bil­me­le­ri için hep bir­lik­te mü­ca­de­le ver­di­ği­miz özel spor­cu­la­rı­mız, her şe­yi­miz Fe­de­ras­yo­nu­mu­zun dü­zen­le­di­ği Tür­ki­ye Bocce ku­pa­sı'na hoş gel­di­niz, şeref ver­di­niz. Fe­de­ras­yon baş­ka­nı­mız Birol Aydın, özel eği­tim öğ­ret­me­ni, özel eği­tim oku­lun­da yö­ne­ti­ci. Ben baş­kan ve­ki­li­yim, özel eği­tim öğ­ret­me­ni­yim. İlk yola çık­tı­ğı­mız zaman baş­ka­nı­mı­zın çok sık kul­lan­dı­ğı bir cümle vardı. Biz mut­fak­tan ge­li­yo­ruz. Bakın dün­ya­nın ne­re­sin­de hangi iş olur­sa olsun, işin mut­fa­ğın­dan gelen, en alt­tan gelen, mer­di­ven­ler­le ba­sa­mak ba­sa­mak çıkan, asan­sör­le gel­me­yen her kurum ve ku­ru­luş­ta ba­şa­rı ke­sin­lik­le ge­li­yor. Bugün çok ko­nuş­ma­ya, çok ken­di­mi­zi ifade et­me­ye hiç ih­ti­ya­cı­mız yok. Çünkü tablo or­ta­da. Emek varsa, sa­mi­mi­yet varsa ger­çek­ten bu ço­cuk­la­ra ve aile­le­ri­ne gü­ve­ni­yor­sak bun­la­ra emek veren ant­re­nör­le­re gü­ve­ni­yor­sak zaten dev­let ya­nı­mız­da. Ben şunu gönül ra­hat­lı­ğıy­la söy­lü­yo­rum. Hem bir özel eği­tim öğ­ret­me­ni ola­rak hem özel eği­tim ala­nı­na hem spor ala­nı­na dün­ya­da ben Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Dev­le­ti kadar bu işe imkan veren başka bir ülke gör­me­dim. En son Paris'te. Şu anda Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti dev­le­ti kadar spor­cu­su­na ödül veren hiç­bir ülke yok. Ama bugün biz, Allah'a şü­kür­ler olsun, Birol Aydın Baş­kan­lı­ğı'nda sos­yal fa­ali­yet­le­ri­mi­zi de ya­pı­yo­ruz, kül­tü­rel fa­ali­yet­le­ri­mi­zi de ya­pı­yo­ruz. Dün­ya­ya mey­dan oku­ya­cak spor­cu­lu­ğa da ye­tiş­ti­ri­yo­ruz. Lüt­fen bu mü­ca­de­le­de hep be­ra­ber bir­lik içe­ri­sin­de yo­lu­mu­za devam ede­lim. Siz­le­ri se­vi­yo­ruz, siz­le­re gü­ve­ni­yo­ruz.” dedi.


EĞER SİZİN ÖNÜ­NÜZ­DE BİR ENGEL VARSA BU BİZLERİN KOY­DU­ĞU EN­GELDİR
Didim Kay­ma­ka­mı Can Kazım Ku­ru­ca ise en­gel­li­le­rin önün­de­ki en­gel­le­rin kalk­tı­ğın­da önem­li so­nuç­la­rın alın­dı­ğı­nın gö­rül­dü­ğü­nü ifade ede­rek “Dev­let ola­rak, Genç­lik ve Spor Ba­kan­lı­ğı ola­rak iki temel he­de­fi­miz var. Bi­rin­ci­si spo­run ha­ya­tın her ala­nı­na ya­yıl­ma­sı ve her in­sa­nı­mı­zın, her va­tan­da­şı­mı­zın ha­ya­tı­nın bir par­ça­sı ha­li­ne gel­me­si... Çünkü biz bi­li­yor ve ina­nı­yo­ruz ki spor­la bu­lu­şan bi­rey­ler kötü alış­kan­lık­lar­dan uzak du­ru­yor­lar. Spor­la bu­lu­şan bi­rey­ler ha­yat­la­rı­na di­sip­lin ka­tı­yor­lar ve ha­yat­la­rı­na renk ka­tı­yor­lar. Bir diğer he­de­fi­miz de olim­pi­yat­lar­da, dünya şam­pi­yo­na­la­rın­da, Av­ru­pa şam­pi­yo­na­la­rın­da şam­pi­yon­lar ye­tiş­tir­mek, ül­ke­mi­zin, dev­le­ti­mi­zin, mil­le­ti­mi­zin adını her plat­form­da du­yur­mak. İşte bu iki hedef. Özel spor­cu­lar söz ko­nu­su ol­du­ğun­dan çok daha kıy­met­li, çok daha de­ğer­li hale ge­li­yor. Çünkü biz bi­li­yo­ruz ki bun­dan bir­kaç yıl önce di­ye­lim, 30 önce, 40 önce özel spor­cu­la­rı­mız, özel bi­rey­le­ri­miz dı­şa­rı dahi çok çık­mı­yor. Ha­ya­tın içine, sos­yal ha­ya­tın içine ka­rış­mak­tan im­ti­na edi­yor, uzak du­ru­yor­lar­dı. Bunun pek çok se­be­bi ko­nu­şu­la­bi­lir. Bugün hiç bi­ri­nin bir önemi kal­ma­dı. Bazen özel bi­rey­le­ri­mi­zi, özel spor­cu­la­rı­mı­zı ni­te­len­di­rir­ken en­gel­li ta­nı­mı­nı kul­la­nı­yor­lar. Biz Didim'de di­yo­ruz ki engel ta­nı­ma­yan­lar. Bizim için her bi­ri­miz... Bizim için her bi­ri­miz engel ta­nı­ma­yan­lar­sı­nız. Eğer sizin önü­nüz­de bir engel varsa bu biz­le­rin koy­du­ğu en­gel­dir. O en­ge­li kal­dır­mak da dev­let ola­rak, ba­kan­lık ola­rak, kay­ma­kam­lık ola­rak, fe­de­ras­yon ola­rak biz­le­rin ödev ve so­rum­lu­lu­ğu. Bunu da eli­miz­den gel­di­ği şe­kil­de ya­pa­ca­ğız. Biz­ler işi­ni­zi iyi yap­tı­ğı­mız­da, yani siz­le­rin önüne ko­yu­lan o en­gel­le­ri kal­dır­dı­ğı­mız­da siz­ler ta­ri­he ge­çecek ba­şa­rı­lar elde edi­yor­su­nuz. Et­ti­niz, bunu gös­ter­di­niz, is­pat­la­dı­nız. Olim­pi­yat­lar­da, dünya şam­pi­yo­na­la­rın­da, Av­ru­pa şam­pi­yo­na­la­rın­da Biz­le­ri al­dı­ğı­nız altın ma­dal­ya­lar­la, gümüş ma­dal­ya­lar­la, bronz ma­dal­ya­lar­la gu­rur­lan­dır­dı­nız, göğ­sü­nü­zü ka­bart­tı­nız. Allah he­pi­niz­den bin­ler­ce kez razı olsun. Eme­ği­ni­ze sağ­lık, yü­re­ği­ni­ze sağ­lık. Bugün bu­ra­da Didim'de ne mutlu bize ki Tür­ki­ye'nin 81 vi­la­ye­tin­den 200'ün üze­rin­de spor­cu­yu ve aile­si­ni ant­re­nö­rü­ne ağır­la­mak­tan büyük gurur ve şeref du­yu­yo­ruz.” dedi.
Ko­nuş­ma­la­rın ar­dın­dan mü­sa­ba­ka­la­ra katkı sunan ant­re­nör­le­re te­şek­kür bel­ge­si ve he­di­ye ve­ril­di.


ÖZEL SPOR­CU­LAR, MÜ­SA­BA­KA­LAR­DA TER DÖKTÜ
Mü­sa­ba­ka­nın ilk gü­nün­de mü­sa­ba­ka­lar­la il­gi­li bilgi veren Tür­ki­ye Özel Spor­cu­lar Spor Fe­de­ras­yo­nu baş­kan ve­ki­li Sa­adet­tin Akcin “Tür­ki­ye Özel Spor­cu­lar Spor Fe­de­ras­yo­nu fa­ali­yet prog­ra­mın­da yer alan Tür­ki­ye Bocce ku­pa­sı şam­pi­yo­na­sı için bu­ra­da bu­lun­mak­ta­yız. Bu şam­pi­yo­na­ya Tür­ki­ye’nin her böl­ge­sin­den yak­la­şık 150 spor­cu, 70’e yakın ant­re­nör ve yet­ki­li ola­rak fa­ali­yet or­ga­ni­ze et­mek­te­yiz. Bu fa­ali­ye­ti­mi­zin bi­rin­ci amacı her şey­den önce Tür­ki­ye’nin her ta­ra­fın­dan spor yap­ma­ya yat­kın olan ama se­vi­ye ola­rak düşük olan ço­cuk­la­rı bu­ra­la­ra ge­ti­rip, hem sos­yal­leş­me­le­ri ve top­lum­la en­teg­re ol­ma­la­rı ve spo­run ge­tir­di­ği akış­kan ve de­ğiş­ken gör­sel­li­ği­nin ge­tir­di­ği fay­da­la­rı kul­la­nıp bu­ra­da tur­nu­va­ya ka­tıl­ma­la­rı­nı sağ­lı­yo­ruz. Bocce diğer fe­de­ras­yon­lar için pro­fes­yo­nel bir dal ola­bi­lir ama bizim için daha çok re­ha­bi­li­tas­yon ağır­lık­lı, ço­cuk­lar top­lum­la en­teg­re olsun bir­lik­te ha­re­ket etme ye­te­ne­ği pay­laş­sın ve ne bi­le­yim bir­lik­te ba­şa­rı duy­gu­su­nu pay­laş­sın is­ti­yo­ruz.” dedi.
Mü­sa­ba­ka­nın ilk tu­run­da de­re­ce­ye giren spor­cu­la­ra ödül­le­ri tak­dim edil­di. 

HABER : ELİF DİKBAŞ