NASIL BİR BELEDİYE BAŞKANI  İSTENİYOR ?

Didim’de siyasi partiler ilçe başkanlarını belirledi. CHP’de Ahmet Yılmaz ilçe başkanı olurken; AKP’de ise Sabahattin Akkuş ilçe başkanlığına getirildi. İlçe başkanlarının belirlenmesinden sonra partilerde yerel seçim hareketliliği de başladı. Belediye başkanlığına talip olan aday adayları yurttaş ziyaretlerini sıklaştırırken; ekiplerini de belirlemeye başladılar.

HALKA SORDUK

Peki halkımız nasıl bir belediye başkanı istiyor ? Parti ayrımı yapmaksızın sokaktaki bir çok yurttaşa sorduk. Naciye teyze, Apo dayı, Süleyman dayı, Hatice hala, Mehmet amca, boyacı Sülo, Kamyoncu Osman, taksici Orhan, inşaatçı Kemal, garson Fatma ve bulaşıkçı Şaziye ile öğretmen Nuri sizler için görüşlerini belirttiler. Yörük Osman ve Macur Salih ile Laz Nuri ve Kürt Mehmet’in de fikrini aldık.

Her siyasi partiden, her meslekten onlarca yurttaş ile görüştük. Halkımızın nasıl bir belediye başkanı istediğini sizler için derledik.

1-Belediye başkanı partili olmalı. Partililerin fikri alınmadan çakma isimler atanmamalı. Parti üyelerine, gönüldaşlarına ve seçmenine saygısızlık yapılmamalı.

2-Belediye başkanı dürüst olmalı. Kendisine emanet edilecek şehri ve o şehrin malı ile parasını namusu gibi korumalı. Emanete hıyanet etmemeli. Şehrin emini olmalı.

3- Belediye başkanı temiz olmalı. Kirlenmiş, ya da üzerinde gölge, karaltı, şüphe ve şaibe kokan isimlerden hassasiyetle uzak durulmalı.

4- Kendi işinde başarılı olmalı. Kendini kanıtlamış olmalı ki, kendi sorunlarını ve işini nasıl başarılı bir şekilde yürütüyor ise belediyenin işlerini de   başarılı bir şekilde yürütebilsin. Halka güven vermeli.

5- Başkan adayı karakterli olmalı. . Kazandığında kötü yönde değişmeyecek, “ne oldum delisi” olmayacak, makamla başı dönmeyecek karakterli isimler aday olmalı. HUBRİS SENDROMU(güç zehirlenmesi) hastalığına yakalanmayacak sağlam karakterli olmalı.

6- Belediye başkan adayı cesur olmalı. Kendisini yanlış işlere sevk edecek çıkar odaklarına karşı cesur olmalı.. Hiçbir tehdide boyun eğmemeli.

7- Belediye başkan adayı şehircilikten anlamalı. Belediyeciliğin asfalt dökmek, beton dökmek ve çiçek dikmek olduğunu zanneden adaylardan uzak durulmalı.

 Şehir planından, estetikten, tarih ve çevre ile uyumdan, yasalardan, vicdandan ve adaletten sapmayacak isimler aday yapılmalı. Çürük yapılara izin vererek, onları denetlemeyerek, görevini ihmal ederek, örneğin bir depremle insanların ölmesine yol açacak sorumsuz ve vicdansız isimlere adaylık fırsatı tanınmamalı.

8- Belediye başkanının vizyonu ve hedefleri olmalı. Projeleriyle aday olmalı. Şehrin yaşanabilir olması için hayaller kurmalı ve o hayalleri gerçeğe dönüştürmenin mücadelesini vermeli.

9- Mali disiplini sağlamalı. Başkan adayı kaynakları akıllıca ve özenli kullanmalı. Milletin emanetini kendi boş fantezilerine sarf etmemeli. Personeline karşı adil olmalı ama onları en verimli şekilde değerlendirmeli. Kentin gelirini arttıracak projeler üretmeli.

10-Başkanın çalışma ekibi de sağlam ve güvenilir olmalı. Emrinde çalışacak personelini de iyi seçmeli ki, onlara sırtını dönebilsin ve kenti emanet edebilsin.

11- Ortak akılla hareket etmeli. Kent için alınacak önemli kararlar halka danışılmalı ve yurttaşlar yönetime katılabilmeli. Diktatör olmamalı. Meslek örgütlerinden, odalardan ve kent gönüllülerinden fikir alınmalı.

12- Halk adamı olmalı. Başkan halkın içinde olmalı, halktan ve eleştiriden kaçmamalı. Bu çağda her gün makamında oturmamalı. Ekip arkadaşlarına güvenmeli, sokağın nabzını tutarak sorunlara önceden müdahale edebilmeli. Halka tepeden bakmamalı. Tebessümü yüzünden eksik etmeyecek, düğünde, cenazede iyi ve kötü günde kentlisinin yanında olacak, makam odasından ziyade sokakta, çarşıda, pazarda, sahada bulunacak dinamik isimler aday yapılmalı.

13- Oda başkanları aday olmamalı. Oda başkanları aday olacaksa odasının il yönetimine, il başkanlığına ya da genel merkez yöneticiliği ile genel başkanlığına aday olmalıdır. Oda yönetmek ile kenti yönetmek aynı şey değildir. Ayrıca seçmenden oy isterken odayı daha iyi yönetmek için oy istendiği unutulmamalı. Oda yöneticiliği sıçrama tahtası olarak kullanılarak, oda seçmenine de saygısızlık yapılmamalı.

Siyaset yapacak oda bakanı öncelikle görevini tamamlamalı. Yeniden aday olmamalı.Gidip  gönlünden geçen siyasi partiye üye olmalı ve siyasi mücadelesini orada vermeli…Odalara siyaset bulaşmamalı…

14-Kenti iyi tanımalı ve sosyal belediyeciliğin hakkını vermeli. Şehirde tütmeyen her bacanın, yanmayan her ocağın, garibin, gurebanın, yoksulun haberi herkesten önce belediye başkanına ulaşmalı. İhtiyaç sahibi belediye başkanını değil, başkan arayıp ihtiyaç sahibini bulmalı. Bir elin verdiğini diğeri görmemeli. Şov yaparak yardım yapılmamalı.

15- Başkan Ahde vefalı olmalı. Necip Fazıl’ın dediği gibi “Yola çıktıklarını, yolda bulduklarına değişirsen; hem yolunu kaybedersin, hem de dostunu !

Unutulmamalı ki, Uğur Mumcu’nun dediği gibi : İnsanlar sadece konuştukları şeylerden değil, sustukları şeylerden de sorumludur… Yine “Haklıdan yana değil, güçlüden yana olanlar, korkak ve kaypak olurlar. Güç merkezi değiştikçe, dönerler ; fırıldak olurlar…

16- Halkın parasını kendi reklamı için kullanmamalı. Kentteki tüm reklam panolarını kendi resimleriyle doldurmamalı. Kuruşun hesabını yapmalı. Narsist değil, hümanist davranmalı.

 17-Adil ve adaletli olmalı. Yükleneceği görev ile şehrindeki her bir ferdin emanetini omuzladığını, kutsal bir mesuliyet taşıdığını, ve kul hakkının hesabının çok zor verileceğinin idraki içinde olmalı. İşçi alımında ve işçi çıkarmada adil olmalı. İhalelerde şeffaf davranmalı, hesap vermekten kaçmamalı. Zira İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır. Adaletin olmadığı yerde ahlak da yoktur.

Evet sevgili aday adayları sokaktaki vatandaşın istemi bu. Tüm yaraşmacılara başarılar…

Son sözüm seçmene. Nazım’ın dedi gibi “BUGÜN VARSINIZ YARIN MUAFSINIZ . YOL UZUN, HAYAT KISA. YÜZ VERMEYİN NE VEFASIZA NE HAYIRSIZA.”