İNAN­CIN TE­MEL­LERİ

İnanç­lar her ko­şul­da ve bir bi­çim­de ya­pı­lan­dı­rıl­ma­sı ge­re­ken­ler­den olu­şur. İsteğe bı­ra­kı­lan “yap” de­nen­ler var, bir de ke­sin­lik­le yapma de­nen­ler var. Yap de­ni­len­ler için yap­tı­rım ön­gö­rül­mez­ken, yapma de­ni­len­ler için ce­za­lar ön­gö­rül­müş­tür. Pra­tik­te en çok kar­şı­la­şı­lan durum yapma de­ni­len­le­re uy­ma­yan­la­rın yap de­ni­len­le­rin ta­kip­çi­si ol­ma­la­rı­dır. Kul hakkı yiyen, yalan söy­le­yen, baş­ka­la­rı­nın ır­zı­na göz di­ken­ler; niye namaz kıl­ma­dın, niye oruç tut­mu­yor­sun sor­gu­la­ma­sı yap­mak­ta­dır(!) İşin il­ginç yanı, yap de­ni­len­ler ki­şi­sel, yapma de­ni­len­ler ise top­lum­sal so­nuç­lar do­ğu­ran edim­ler­dir. Top­lum­sal suç­lar, ki­şi­sel suç­la­ma­lar­la ör­tü­le­bi­lir mi? Yavuz hır­sız rolü oy­na­mak ne­re­ye kadar?
Ko­nu­ya iliş­kin bazı so­ru­la­rı yapay ze­ka­ya so­ru­yo­rum ve al­dı­ğım ya­nıt­la­rı pay­la­şı­yo­rum:
-Se­ma­vi din­ler­de ya­pıl­ma­sı is­te­nen şey­ler ne­ler­dir?
Se­ma­vi din­ler, yani İslam, Hris­ti­yan­lık ve Mu­se­vi­lik, in­san­la­ra ma­ne­vi reh­ber­lik sunar ve Tanrı'ya olan inan­cı güç­len­dir­me­yi amaç­lar. Bu din­ler­de ya­pıl­ma­sı is­te­nen bazı temel şey­ler şun­lar­dır:
• İbadet ve dua: Tanrı'ya ya­kın­laş­mak ve saygı gös­ter­mek için iba­det etmek ve dua etmek önem­li­dir.
• Ah­la­ki de­ğer­ler: Doğ­ru­luk, dü­rüst­lük, ada­let gibi ah­la­ki ku­ral­la­ra uymak ve baş­ka­la­rı­na iyi dav­ran­mak teş­vik edi­lir.
• Ahi­ret inan­cı: Cen­net ve ce­hen­nem gibi so­nuç­la­rı olan bir ahi­ret inan­cı­na sahip olmak ve bu doğ­rul­tu­da ya­şa­mak ge­rek­li­dir.
• Pey­gam­ber­le­re ve kut­sal ki­tap­la­ra iman: Tanrı'nın gön­der­di­ği pey­gam­ber­le­re ve kut­sal ki­tap­la­ra inan­mak temel bir il­ke­dir.
Bu din­le­rin ortak nok­ta­sı, in­san­la­rı iyi­li­ğe yön­len­dir­mek ve kö­tü­lük­ler­den uzak­laş­tır­mak­tır.”
-Ke­sin­lik­le ya­pıl­ma­ma­sı ge­re­ken­ler­le il­gi­li buy­ruk­lar ne­ler­dir?
“Se­ma­vi din­ler­de ke­sin­lik­le ya­pıl­ma­ma­sı ge­re­ken­ler, ge­nel­lik­le ah­la­ki ve ma­ne­vi de­ğer­le­ri ko­ru­ma­yı amaç­lar. Öne çıkan buy­ruk­lar şun­lar­dır:
• Put­pe­rest­lik ve şirk: Tanrı'ya eş koş­mak veya başka var­lık­la­ra tap­mak ya­sak­tır.
• Hak­sız­lık ve zulüm: İnsan­la­ra ada­let­siz dav­ran­mak, zul­met­mek veya hak­la­rı­nı çiğ­ne­mek ke­sin­lik­le ya­sak­lan­mış­tır.
• Yalan söy­le­mek ve al­dat­mak: Doğ­ru­luk ve dü­rüst­lük temel de­ğer­ler­dir; yalan söy­le­mek büyük bir günah ola­rak kabul edi­lir.
• Hır­sız­lık ve gasp: Baş­ka­la­rı­nın ma­lı­na zarar ver­mek veya çal­mak ya­sak­tır.
• Ci­na­yet ve şid­det: İnsan ha­ya­tı­na zarar ver­mek, öl­dür­mek veya şid­det uy­gu­la­mak ke­sin­lik­le ya­sak­tır.
Bu buy­ruk­lar, in­san­la­rı kö­tü­lük­ler­den uzak­laş­tır­ma­yı ve top­lum­sal dü­ze­ni sağ­la­ma­yı he­def­ler.”
-Dü­rüst, na­mus­lu ve ah­lak­lı in­san­la­rın mut­la­ka bir inan­cın men­su­bu ol­ma­la­rı ge­re­kir mi?
“Dü­rüst­lük, na­mus­lu­luk ve ahlak, in­san­la­rın bi­rey­sel er­dem­le­ri ve ka­rak­ter ni­te­lik­le­ri­dir. Bu de­ğer­le­rin bir ki­şi­nin inan­cıy­la iliş­ki­len­di­ril­me­si ge­rek­mez; bir insan, her­han­gi bir inan­ca sahip olsun ya da ol­ma­sın, bu er­dem­le­ri gös­te­re­bi­lir.
Bazı in­san­lar için, dini inanç­lar ah­la­ki bir reh­ber­lik sağ­lar ve on­la­rın etik de­ğer­le­ri şe­kil­len­dir­me­le­ri­ne yar­dım­cı olur. Ancak, bir­çok insan inanç te­mel­li ol­ma­yan fel­se­fi veya in­sa­ni de­ğer­ler­den ha­re­ket­le de aynı şe­kil­de ah­la­ki bir yaşam sü­re­bi­lir. Ör­ne­ğin, insan hak­la­rı, vic­dan ve em­pa­ti gibi ev­ren­sel pren­sip­ler, din dı­şın­da­ki bi­rey­ler için yol gös­te­ri­ci ola­bi­lir.”
-İnsan olmak, inanç­lı ol­ma­yı ön­ce­ler mi?
“İnsan olmak, inanç­lı ol­ma­yı şart koş­maz. Her bi­re­yin fark­lı bir yaşam pers­pek­ti­fi var­dır ve inanç­lar, ki­şi­sel ter­cih­le­rin, kül­tü­rün, çev­re­nin ve yaşam de­ne­yim­le­ri­nin bir so­nu­cu­dur. Bir kişi, her­han­gi bir inanç sis­te­mi­ne men­sup olsun veya ol­ma­sın, in­san­lı­ğın temel de­ğer­le­ri­ni - sevgi, em­pa­ti, ada­let ve saygı - pay­la­şa­bi­lir ve uy­gu­la­ya­bi­lir.
Bazı in­san­lar için inanç, ha­yat­la­rı­nın an­la­mı­nı ve reh­be­ri­ni be­lir­ler­ken, di­ğer­le­ri için ah­la­ki de­ğer­ler, in­sa­ni fel­se­fe ve vic­dan ön­ce­lik­li bir rol oynar. İnsan ol­ma­nın özü, baş­ka­la­rı­na karşı du­yar­lı ola­bil­mek, ev­ren­sel de­ğer­le­re sahip çı­ka­bil­mek ve çev­re­si­ne kat­kı­da bu­lu­na­bil­mek­tir.”
İslam’ın yapın diye em­ret­ti­ği şey­ler ne­ler­dir?
“İslam, in­sa­nın hem bi­rey­sel hem top­lum­sal hu­zu­ru­nu sağ­la­mak için bazı iba­det­le­ri ve dav­ra­nış­la­rı em­re­der. İşte İslam'ın ya­pıl­ma­sı­nı tav­si­ye et­ti­ği temel şey­ler:
1. İba­det­ler:
o Namaz kıl­mak: Günde beş vakit namaz, Allah'a olan bağ­lı­lı­ğı ifade eder.
o Oruç tut­mak: Ra­ma­zan ayın­da oruç tut­mak, sabrı ve nefsi ter­bi­ye et­me­yi öğ­re­tir.
o Zekât ver­mek: Maddi du­ru­mu iyi olan­la­rın, ih­ti­yaç sa­hip­le­ri­ne yar­dım et­me­si em­re­di­lir.
o Hacca git­mek: Maddi ve fi­zik­sel im­kâ­nı olan Müs­lü­man­la­rın ömür­le­rin­de bir kez hac iba­de­ti­ni ye­ri­ne ge­tir­me­si ge­re­kir.
2. Ah­la­ki Dav­ra­nış­lar:
o Doğ­ru­luk ve dü­rüst­lük: Yalan söy­le­mek­ten ve hile yap­mak­tan ka­çın­mak.
o Ada­let­li olmak: Her­ke­se eşit ve adil dav­ran­mak.
o Kom­şu­luk hak­la­rı­na ri­ayet etmek: Kom­şu­lar­la iyi iliş­ki­ler kur­mak ve on­la­ra yar­dım etmek.
3. Top­lum­sal So­rum­lu­luk­lar:
o İyi­li­ği em­ret­mek ve kö­tü­lük­ten sa­kın­dır­mak: Top­lu­mun hu­zu­ru­nu ko­ru­mak için doğ­ru­yu teş­vik etmek.
o Aile­ye değer ver­mek: Aile bağ­la­rı­nı güçlü tut­mak ve ço­cuk­la­ra iyi bir eği­tim ver­mek.
4. Allah'a İman ve Dua:
o Allah'a inan­mak, O'na dua etmek ve şük­ret­mek, İslam'ın temel esas­la­rın­dan­dır.”