HİLELİ YA­ŞAM­LAR

Bu coğ­raf­ya­da sağ­lık­lı ya­şa­mak için bir­çok al­ter­na­tif var­ken neden hi­le­le­re baş­vu­ru­yo­ruz? Çok ka­zan­mak için baş­ka­sı­nın sağ­lı­ğı­nı hiçe say­mak bu kadar kolay mı? Bah­set­ti­ğim konu sağ­lık­sız üre­ti­len gıda ürün­le­ri­dir. Son za­man­lar­da ka­mu­oyu­nun daha çok aşina ol­du­ğu tak­lit ve tağ­şiş ke­li­me­le­riy­le bo­ğu­şu­yo­ruz. Kı­sa­ca­sı özüne başka gı­da­lar ka­tı­la­rak sa­tı­lan ürün­ler.

Top­lum ne zaman, nasıl bu hale geldi? "Kom­şum bugün sif­tah yap­ma­dı, ondan alış­ve­riş ya­pı­nız" dan, çoğu kişi ta­ra­fın­dan an­la­mı bile bi­lin­me­yen tağ­şiş ke­li­me­siy­le ta­nış­tık. Bunu ya­pa­rak ne elde edi­yo­ruz? Daha çok para ka­zan­mak… Peki, bu arada vic­da­na ne oldu. Ona da tağ­şiş yap­tık ga­li­ba. Ana­do­lu coğ­raf­ya­sın­da­ki in­san­la­rı bu kadar de­ği­şi­me gö­tü­ren ka­pi­ta­liz­me ne çabuk esir düş­tük. Bir sürü ce­vap­lı-ce­vap­sız soru bizi tağ­şi­şin de­rin­lik­le­rin­de hi­le­li ya­şam­la­ra tes­lim etti.

As­lın­da bu te­ri­min çıkış nok­ta­sı de­ğer­li mad­de­ler­le il­gi­li. Tağ­şiş; de­ğer­li ma­den­le­rin içe­ri­si­ne daha de­ğer­siz olan­la­rın ka­tı­la­rak ger­çek de­ğe­ri­nin dü­şü­rül­me­si iş­le­mi­dir. Böy­le­ce üze­rin­de ya­zı­lı olan değer aynı kalsa da ger­çek de­ğe­ri düş­mek­te­dir. Ör­ne­ğin altın için “Ayar” kav­ra­mı içe­ri­si­ne ka­tı­lan ya­ban­cı ma­den­le­rin ora­nı­nı ifade eder. Biz bunu gıda mad­de­le­ri­ne uy­gu­la­ya­rak insan sağ­lı­ğı­nı teh­dit eden bir du­ru­ma ge­tir­dik. Özel­lik­le zey­tin­ya­ğı, te­re­ya­ğı, kaşar pey­ni­ri, lah­ma­cun ve köfte gibi gı­da­la­ra daha ucuz gı­da­lar ka­ta­rak tü­ke­ti­ci­ye sun­duk. Bunu seri üre­tim yapan büyük gıda şir­ket­le­rin­den çok üze­rin­de ko­ope­ra­tif, doğal, köy veya yöre adı ya­zı­la­rak üre­ti­len gıda mad­de­le­ri ol­ma­sı ise ma­ni­dar­dır. Nasıl öğ­ren­di­niz bu hi­le­li iş­le­ri an­la­mak müm­kün değil. Demek ki tağ­şi­şi bi­li­yor­lar­mış! Biz­ler, köy ko­ope­ra­ti­fin­de üre­til­miş gı­da­la­rı doğal bi­li­yor­duk. Oysa çok ka­zan­ma hırsı on­la­ra da si­ra­yet etmiş.

Peki, in­san­lar neden böyle hi­le­li iş­le­re baş­vu­rur­lar. Uz­man­lar in­san­la­rın ah­la­ki ya­pı­la­rı, eği­tim­le­ri ya da dini inanç­la­rı ne olur­sa olsun, eğer ko­şul­lar olu­şur­sa, ma­ale­sef bir­çok kişi bir “şey­ta­na" dö­nü­şe­bi­li­yor. Yani sı­ra­dan in­san­la­ra be­lir­li ko­şul­lar sağ­lan­dı­ğın­da sıra dışı kö­tü­lük­ler ya­pa­bi­lir. İnsan­lar gö­rün­mez ol­duk­la­rı­nı dü­şün­dük­le­ri zaman kendi ah­la­ki çiz­gi­le­ri­nin dı­şı­na çı­ka­rak kö­tü­lük ya­pa­bi­li­yor. Diğer bir etken ise ki­şi­nin için­de bu­lun­du­ğu sos­yal ortam, o ki­şi­nin yap­tı­ğı hak­sız­lık ya da kö­tü­lü­ğü ayıp­la­mı­yor­sa, in­san­lar daha kolay ah­la­ken sav­ru­lu­yor.

Asıl sorun ya­pı­lan yan­lış ve hak­sız­lık­la­rın mü­ey­yi­de­si­nin ye­ter­li ol­ma­ma­sı­dır. Eğer ce­za­lar yük­sek ve ka­mu­oyu bi­linç­li bir şe­kil­de ya­pı­lan­la­ra karşı tavır alır­sa ne tağ­şiş ne de özel has­ta­ne­ler­de­ki yan­lış uy­gu­la­ma­lar olur. Çünkü vic­dan, bir ba­kı­ma kül­tür­len­me­dir. Çev­re­niz­de yan­lış ya­pı­lan­lar nor­mal­leş­ti­ri­li­yor­sa bir süre sonra siz­ler de uyum sağ­lar­sı­nız. Oysa bu tür uy­gu­la­ma­la­ra karşı ted­bir­ler alı­na­rak, top­lum­sal far­kın­da­lık art­tı­rı­la­rak değer yar­gı­la­rı canlı tu­tu­la­bi­lir. Aksi tak­dir­de ted­ri­cen tüm ah­la­ki, sos­yal ve kül­tü­rel de­ğer­ler her geçen gün daha çok eroz­yo­na uğ­ra­ya­cak­tır.

Tarım ve orman ba­kan­lı­ğı­nın tağ­şiş ve tak­lit yapan fir­ma­la­rı açık­lan­ma­sı halk sağ­lı­ğı açı­sın­dan önem­li bir uy­gu­la­ma­dır. Bazen https://​gu­ve­ni­lir­gi­da.​ta­ri­mor­man.​gov.​tr/​gkd si­te­si­ni zi­ya­ret edip bu hi­le­li ürün­le­ri üre­ten fir­ma­la­ra bak­mak ge­re­kir. Yoksa sağ­lık­lı ol­ma­yan bir­çok ürünü tü­ket­miş ola­ca­ğız. As­lın­da hi­le­li ürün yok­tur, bence hi­le­li in­san­lar ve ya­şam­lar var­dır.