FUTBOL MASALI

Futbol kelimesi İngilizce’den Türkçe’ye alınmıştır, eşanlamı ayaktopu.

Masal kavramı Arapçadan Türkçe’ye girmiştir. Olağanüstü olaylarla süslenmiş ilgi çekici uzun öyküdür. Gerçek olması imkânsız görünen, hayal gücü hikâyeler insan fantezi dünyasını geliştirir.

Avrupa Futbol Şampiyonası 2024 maçlarında Almanya Avrupa birincisi olmayı hayâl ediyor. Kolay olmadığı masal kavramıyla izah ediliyor.

Federal Almanya futbol tarihinde ilk kez millî takımın göç kökenli kaptanı İlkay Gündoğan. Geçen yılda Manchester City’yi kaptanlığında başarıya götürmüştü. Bu nedenle Almanya yetiştirdiği evlatları göçmen kökenliyse başarılarını geç fark eder. Önce diğer ülkeler Almanya’nın verdiği eğitim ve öğretimin kalitesini kavrar.

Futbol oyun kuralları, oyuncuları eleştirme konularını, anlayan köşedaşlarıma bırakıyorum. Onlar çok etraflı analize edip, yazıyorlar.

Bu makalemde sosyal, ruhsal yönden ve Avrupa’da yükselen ırkçılığa karşı yazmak ihtiyacını duydum.

Futbolun kazanınca milyonları sevinçle coşturduğu, kaybedince yine milyonları üzerek toplumu aynı duyguda birleştirici gücü felsefesinin analizi, ruh bilim insanların konusu olacaktır.

Futbol yoksul aile çocuklarının da oynayabileceği bir spor türüdür. Bütün gezegende böyle iken, kulüplerde elbette çok para dönüyor.

Göçmen hikâyesi olan gençler Almanya’da diğer basketbol, voleybol ve tenis sporlarında görülmez. İlgi mi yok, beyaz sınıf aralarına mı almıyor, bu analizi spor uzmanları yapmalıdır.

14 Haziran 2024 tarihinde Almanya’nın açılış maçından önce İlkay Gündoğan ve takımda ailesinde göç tarihi olan, ama ülkede doğan oyuncuları göçmen yapan, ötekileştiren ırkçı söylemler basında yazıldı. Rengi, kökeni, dini Alman olmayanın Almanya Millî takımda oynamasını arzu etmeyen taraftarların nefret kusan ifadeleri yer aldı.

Üç yıl sonra Millî takıma giren Toni Kroos’u öne çıkararak İlkay Gündoğan’ı aşağılamaya, moralini bozmayı denediler. İlkay Gündoğan kaptan, Kroos ise takımın şefi diyerek ırkçılık zehrini basında dökmeye çalıştılar.

Bilhassa İlkay Gündoğan’ın kaptan olması ırkçıları rahatsız ediyordu. WDR gibi ciddi TV’nin böyle bir ırkçı anket uygulaması eleştiriye maruz kaldı.

Kamu hizmeti veren televizyon yayınlarında Mesut Özil’in spor biyografisi Türkiye Cumhurbaşkanı ile Londra ‘da çekilen fotoğrafı gösterildi. Belgesel filmi izleyene Mesut Özil cezalandırıldı, Alman basın ve medyası linç ederek başarısına nokta koydu. O zaman Gündoğan’da resim çektirmişti, o da cezalandırılsın gibi yorumlayan ben, eyvah yine başladılar dedim.Hatırlayalım o zaman çirkinleştirilen karalamaya Oliver Kaan nokta koymuştu, spor camiasına biraz utanın demişti.

Mesut Özil’in, kazanırsak Almanız, kaybedersek göçmeniz, yabancıyız. Bu ırkçılıktır, sözüyle 2014 yılına kadar yabancı düşmanlığı olan kavram, artık ırkçılık sözüyle anıldı. Böylece Almanya’da ırkçılık zihniyetinin var olduğu kabul edildi.

Bu tarihten itibaren 60 yıl süresince sosyal medyada göçmenlerin çocuk ve torunları, iş ev ararken ve okulda yaşadıkları ayrımcılıkları anlatmaya başladılar. 23 milyon olduğu tespit edilen, öteki yapılanların yazarları şahane kitaplar yazdı. Ve nihayet Almanya’nın bir göç ülkesi olduğu kanunen kabul edilmiş oldu. Mecliste kaliteli göçmen getirme kurallarını içeren kanun kabul edildi.

Mesut Özil ile dünya birincisi olan futbol oyuncuların üçü bu yarışmada yaşlarından dolayı son defa oynuyorlar. Diğerleri futbol camiasında en iyi kadrolarda görev yapıyorlar. Korona’dan önce Almanya Mesut Özil’den özür dilemeli mi, diye başlatılan anket yarıda kalmıştı.

“Mesut Özil’i benimseyen çok sayda göçmen kökenli genç kız ve erkekler vardır.”      Ronny Blaschke

Bu sözün açıklaması göçmen kökenli Alman gençler, Mesut Özil’e yapılan linç yayınlarında empati duydular ve kendilerine yapılmış gibi hissettiler, üzüldüler.

Konum olan Futbol Masalı şu anda ben bu satırları yazarken Türkiye Gürcistan’ı 3-1 yendi. Türkiye taraftarları Almanya şehirlerinde sokakları kırmızı beyaz bayraklarla şölen haline

çevirdi. Portekiz’e karşı ikinci grup oyununda maalesef 3-0 kaybetti.

Almanya ise ilk maçta İskoçya’ya karşı 5–1 gol atarak kazandı. Bu akşam ikinci grup karşılaşmasında kaptan İlkay Macaristan’a karşı ilk golü verdiği pas ile hazırladı, ikinci golü kendisi atarak taraftarlarını sevinç duygularıyla coşturdu. Almanya’ya bir sonraki maça katılma şansı kazandırdı.

İlkay Gündoğan’a nesnel eleştiri yapılmadı aşağılama hor görme, ruhsal acı vermeye karşı uygun cevap Philipp Lahm’dan geldi. İlkay Gündoğan, deneyimli, kazanılması gereken oyunlarda kazandı, takımda çok iyi bir oyuncu olduğu gibi, iyi bir kaptandır, diyerek basını susturdu.

Daha isabetli tarihe geçen bir davranış İlkay Gündoğan’dan geldi. Göçmen ve çocukları hakkında negatif yazı ve haberleriyle tanınan SPRINGER yayınevi BILD gazetesine taraftarlara hitaben açık mektup yazdı. Bu mektup spor tarihinde mutlaka kayıt edilecektir. Tüm gezegenimizde Beyazlara ders verecek niteliktedir.

Almanya Futbol Takım kaptanı İlkay Gündoğan Avrupa Futbol şampiyonası başlamasına kısa bir zaman kala taraftarlara şöyle hitap etti:

“EU 2024 maçlarında ev sahibi olarak futboldan başka çok şey kazanabiliriz. İyi bir ev sahibi, misafirperver, çeşitli kültürlerden birleşmiş kültür karakterimizle dünyada yerimizi alırız. Lütfen rüyalarımızın gerçek olmasına katkıda bulunun. Masalın gerçek olmasını ancak BİRLİKTE sağlayabiliriz.

Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki, toplum siyah beyaz kutuplara ayrılmış durumda. Hiç kimse diğerini dinlemiyor. Ben takımımla dört hafta müddetince toplumu birleştirmek istiyorum. Dayanışmaya, barışa katkıda bulunacağız. Ülkemizde futbol severler millî takımıyla gurur duymalı ve çeşitliliğe açık, birbirine saygılı insanlara sevgi duyguları iletelim.                      

Almanya Futbol tarihinde ilk defa göç kökenli takım kaptanı olarak takımımı gururla maçlarda yürütmem için bana enerjiyi sizler vereceksiniz. İnsan olarak hepimiz duygusal varlıklarız. Takımımızı güçlü kılan çeşitli kültürlerin Alman kültüründe özümlenmesidir.”

Bu mektup ve EM-turnuva direktörü Philipp Lahm’ın uyarısı taraftarları, duralım bekleyelim safhasına getirdi. Tartışmaya başbakan Olaf Scholz dahil üst düzeyde politikacılar nokta koydu. İlkay Gündoğan oyunda gösterdiği başarı ve kaptan olarak şahane yürüttüğü ilk ve ikinci maçta ırkçılık zihniyeti toplumu zehirleyen nefret duygusuna karşı iyi bir cevap vermiş oldu.

33 yaşında olan sevgili İlkay Gündoğdu’ya başarılarının devamını diliyorum. Seni seven, başarını kabul eden demokrasi bekçileri Alman ve Türk toplumu takımını desteklemeye devam edecektir.

Sevgili İlkay, DIE ZEIT gazetesinde söyleşide anlattığın gibi bir yaşındaki oğlunla şarkılar söylemeye devam et. Sana çocuk şarkıları içeren kitap tavsiye edeceğim. Ali Güngörmüş star aşçıyla televizyonda yemek programında görmeyi, Özcan Mutlu’nun ikinci kitabında Almanya nasıl Babavatan oldu, biyografini yazmasını önereceğim. Ki çok yönlü ve zeki olduğun gösterilsin.

Birçok makalemde ve sosyal medya Facebook’da sık sık tekrar etmek zorunda kalıyorum. Alman basın ve medyası Türkleri, Türk kökenli Almanları, yani ailesinde göç hikâyesi olanları yalnız negatif olursa yazar ve gösterir. Halbuki torunlarımızın iyi, pozitif ve başarı hikâyelerine ihtiyacı vardır.

Başarılarının devamını diliyorum. Başın öne eğilmesin. Geldiğin başarıya tam 63 yıl emek verilmiştir.

Hoşça kalın!

Kaynaklar:

Deutsche Presseagentur (dpa), Nationalmannschaft, Lahm verteidigt Gündoğan und Neuer gegen Kritik, 10.6.2024

Tagesschau, DFB-Kapitän İlkay Gündoğan hat sich vor dem Start in die Europameisterschaft an die Fußballfans in Deutschland gewandt,

t-online, Fans würden Spieler aus dem EM-Kader streichen „wie ein Fremdkörper im System“, 6.6.2024

DIE ZEIT, 13.Juni 2024, Seiten 27 und 39

Hürriyet Gazetesi, Avrupa Gündemi, 15-16 Haziran 2024, sayfa 14