DİDİM

Didim’deki mali müşavirler Ankara’da düzenlenen mitinge katıldı

Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler, Ankara'da miting düzenledi. Düzenlenen mitinge Didim’deki Serbest muhasebeci mali müşavirler de katıldı.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), 81 ilden gelen üyeleriyle Ankara Anıtpark'ta "Enflasyon düzeltmesinin geçici vergi dönemlerinde yapılmaması ve mesleki sorunların çözümü" talebiyle miting düzenledi. Didim’deki Serbest muhasebeci mali müşavirler de mitinge katılarak destek verdi.

Mitingle ilgili değerlendirme yapan Mali Müşavir Cüneyt Cabı, şunları ifade etti:
Biz Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler bugüne kadar ülkemizin kötü günlerinde her türlü fedakarlığı yaptık, bundan sonra da yapacağız. Ancak, bugün Mali Müşavirlerin sırtındaki yük artık dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Ölçüsüz iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, Mali Müşavirlerin iş yaşam dengesini olumsuz etkilemenin ötesine geçmiş ve meslektaşlarımızın insani yaşam hakkını ellerinden  almaya  başlamıştır.  Meslek  camiamız  sürekli,  kronik  hastalıklar,  ani ölümler ve maalesef intihar haberleriyle sarsılmaktadır

Geçtiğimiz hafta TBMM’de Vergi Kanunlarında değişiklik öngören bir Kanun kabul edilmiştir. Bu Kanun ile usule ilişkin işlemlerde hata yapılması halinde uygulanacak cezalar fahiş rakamlar  olarak  belirlenmiş,  tek  bir  bildirimin  atlanması  halinde uygulanacak 
cezalar 60.000 TL olarak öngörülmüştür. Başka bir anlatımla, en küçük ve masum bir hata ya da unutkanlığın bedeli, bir aylık gelirle ödenemeyecek hale getirilmiştir.

Hemen her gün mali mevzuatımızda değişiklik olurken, yeni bir beyan ve bildirim getirilirken, mevcut beyannamelerin içerikleri değiştirilirken ve tek bir mükellef için bir  ayda  onlarca  beyan  ve  bildirim  istenirken,  meslek  mensuplarının  hata yapmamalarını    beklemek, insafsız bir yaklaşımdır. Yapılan hatanın doğurduğu etkiyi dikkate almadan, vergi kayıp kaçağı olup olmadığını sorgulamadan, insanlara tepeden ceza yağdırmak modern devlet ilkelerine aykırıdır.

Bizler yaklaşık 130 bin meslek mensubu ve 25 bin aday meslek mensubu ile bugüne kadar,  ülkemiz  için  devletimiz  için  KAMU  YARARINI  gözeterek  kamu finansmanının   sağlanmasında,   ekonomik   faaliyetlerin   raporlanması   ve denetlemesinde büyük fedakârlıklar gösterdik. 

Ancak artık bu büyük yükü kaldırmakta zorlanıyoruz. Yükümüzün azaltılmasını ve emeğimizin karşılığını almayı, Bakanlık vesayeti olmadan hazırlanan ücret tarifeleri ile mesleğimizi sürdürmeyi, kamu yararı çerçevesinde ülkemiz ve devletimiz için çalışmaya    devam etmek istiyoruz. 

Başta geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmaması olmak üzere aşağıdaki taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz. 

1.İnsanca  geçirilebilecek,  göstermelik  olmayan  gerçek  bir  mali  tatil yürürlüğe konulmalıdır. 

2.Kayıt  dışılıkla  gerçekten  mücadele  edilmek  isteniyorsa,  basit  usul kaldırılmalı,  istisnasız  tüm  mükelleflerin  beyannamelerini  meslek mensuplarına  imzalatmaları  zorunlu  hale  getirilmeli, Mali Müşavirlik hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak için de bu hizmetlerdeki KDV oranı düşürülmelidir.  

3.İdarenin elektronik sistem altyapısı güçlendirilmeli, beyan ve bildirim önderimlerinde tıkanıklığa sebebiyet verilmemelidir. 

4.İdarelerin  birbirlerinden  veri  alabilecekleri  sistemsel  altyapılar kurulmalı,  aynı  bilgilerin  birçok  yere  beyan  edilmesinin  önüne geçilmelidir. 

5.TÜRMOB’un  beyan  ve  bildirimlerin  sadeleştirilmesi  ve  bazı beyannamelerin  birleştirilmesi  konusundaki  önerilerinin  hayata geçirilmesi gerekmektedir. 

6.Meslektaşlarımızın  yetki  ve  sorumlulukları  arasındaki  dengesizlik ortadan kaldırılmalı, sorumlulukları azaltılmalıdır. 

7. Asgari Ücret Tarifesi yayımlanırken günün ekonomik şartları dikkate alınmalı,  ücretin  verilen  emeğin  ve  mesainin  karşılığı  olması sağlanmalıdır.

8.Arabuluculuk  yetkisi  dünya  uygulamalarında  olduğu  gibi Mali Müşavirlere de verilmelidir. 

9.Belirli  kıdeme  sahip  meslek  mensuplarına  yeşil  pasaport  hakkı verilmelidir.

10. Deprem bölgesinde özellikle Maraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerinde mücbir sebep hali uzatılmalıdır.

11.Meslektaşlarımız KOSGEB desteklerinden yararlanmalıdır. 

Bu  haklı  taleplerimizin  bir  an  önce  karşılanmasını  bekliyoruz.  
Taleplerimiz karşılanana kadar da mücadelemize devam edeceğiz.

HABER: ERGUN KORKMAZ